Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Marchew

Post »

To zależy jaką masz ziemię. Na mojej piaszczysto-gliniastej pustyni utrzymywały się tylko do pierwszego porządnego deszczu. Ziemia po prostu spływała razem z wodą i miałam eleganckie, nie podlegające naprawie klepisko :? . Teraz uprawiam marchew na płasko, ale wybieram odmiany o krótkim i walcowatym korzeniu.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Aham, u mnie w takim razie redliny powinny dłuższy czas wytrzymać :wink: Mam jeszcze do Was pytanie odnośnie nasion marchwi. Kupiłem w zeszłym roku odmianę Kalina F1, naturalne wysiałem ją. Termin przydatności nasion upływa w lutym 2017 roku. Przechowuje je w opakowaniu, w pudełku, w szafie.
Nasion zostało jeszcze dość sporo, mam więc pytanie: czy w przyszłym sezonie mogę je spokojnie wysiać :?: Pytam o to dlatego, że zawsze, co roku kupuję nowe nasiona.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Michale można użyć na przyszły rok nasion już otwartych pod warunkiem odpowiedniego przechowania czyli suche i chłodne miejsce - ja trzymam w strunowych torebkach w piwnicy oraz jeśli data przydatności jest.
Mnie nasiona wystarczają zwykle na dwa sezony.
Też będę siać Kalinę na początku maja.
Akurat nasiona marchwi mają zdolność kiełkowania 3-4 lata.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Vamila A, to dobrze, bo akurat warunki przechowywania mam spełnione :wink: Może wreszcie pozbędę się tych pozostawionych nasion marchwi.
Napisałaś, że Kalinę chcesz siać na początku maja. A w marcu-kwietniu będziesz siała jakąś inną odmianę :?:
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Michał, tak w marcu posieję Mignon wczesna, taka do jedzenia na szybko choć podobno dobra też na soki - jedno i drugie mi odpowiada. Kalinę posieję na początku maja a Nantejską 5 późna do przechowywania, w połowie maja. Terminy wybrałam pod wyloty tej cholery połyśnicy. Mignon zbiorę najpóźniej do 25 maja - nawet gdyby była malutka pęczkowa, wszak w uprawie wczesnych o to chodzi. Na przełomie maja/lipca i lipca/sierpnia mam plan nakryć grządki cienką agrowłókniną (na ok. 2 tygodnie). Do tego cały warzywnik będzie obsadzony śmierdzielami czyli aksamitką, nasturcją, nagietkiem, szałwią, kolendrą, tymiankiem. A to wszystko po to żeby w końcu mieć czystą marchewkę nie zeżartą przez robale :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Vamila I bardzo słuszny plan ;:138 Ja, póki co, zamierzam posiać tylko na wiosnę Kalinę, wydaje mi się jednak, że wysianie także innej odmiany, do przechowywania, będzie odpowiednie. Muszę to jeszcze przemyśleć bardzo dokładnie dokładnie :wink:
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w swoim warzywniku nie robię grządek od lat bo za słabą ziemię mam do redlin-uprawiam wszystko na płask.Rośnie ładna marchew i pietruszka.Na wiosnę robię rowki graczką,wsypuję w te rowki do pełna ziemię do siewu i pikowania Aura z Pasłęka,delikatnie zasypuję,uklepuję,podlewam i już ;:65
Awatar użytkownika
flinta27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 wrz 2013, o 22:36

Post »

A czy ziemia z kretowisk łąkowych-pasą się na nich(łąkach) owce, nadaje się na redliny pod marchew. Ziemia jest czarna jak smoła i mogę z niej zrobić ze dwie redliny 5 metrowej dł. Tu gdzie chcę mieć warzywnik jest czysta glina, ziemia była chyba kiedyś wybrana z wierzchu, ale tylko takim miejscem pod warzywnik dysponuję, reszta działki to sad i winorośle.
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Jeśli jest czarna to jest żyzna. Ja użyłbym :wink:
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

flinta27 pisze:A czy ziemia z kretowisk łąkowych-pasą się na nich(łąkach) owce, nadaje się na redliny pod marchew. Ziemia jest czarna jak smoła i mogę z niej zrobić ze dwie redliny 5 metrowej dł. Tu gdzie chcę mieć warzywnik jest czysta glina, ziemia była chyba kiedyś wybrana z wierzchu, ale tylko takim miejscem pod warzywnik dysponuję, reszta działki to sad i winorośle.
Moim zdaniem trzeba najpierw sprawdzić odczyn tej gleby, bo może być za kwaśna.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiecie co? Ugotowałem dzisiaj marchew na sałatkę jarzynową i muszę wam powiedzieć że flakkese 2 jest gorzka. Nie wiem czy to wina nawożenia czy odmiany ale i w gotowanej i w surowej czuć goryczkę.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
flinta27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 wrz 2013, o 22:36

Post »

Lubię sok z marchwi- własnoręcznie przyrządzony, ale zwykle kupiona marchew może nie jest gorzka, ale ma piekący smak, dodaję jabłka jako polepszacza. Gdzieś czytałam, że ten smak spowodowany jest przeazotowaniem. Dlatego postanowiłam w przyszłym sezonie posiać ją na maxa i mieć własną. Zależy mi na soczystych odmianach, kiedyś na rynku kupiłam podobno Nantejską, nawet była soczysta ale też piekąca. Dziękuję za porady dotyczące ziemi z kretowisk, do analizy to chyba trzeba próbki dostarczyć własnoręcznie, mogę tylko wysłać-muszę się dowiedzieć jak to jest praktykowane.
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48

Post »

Ja marchew sieję między czosnkiem, nie jest może wielkości tej sklepowej ale jest bardzo smaczna, soczysta i słodka :uszy
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”