Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2

Post »

Sprawę nazwy już wyjaśniliśmy sobie. Jest ważniejsza sprawa do rozwiązania. Matematycznie.

Skądinąd wiadomą rzeczą jest, że kwas sorbowy jest skuteczny przy pH poniżej 6. Liczę więc na pomoc kolegów biegłych w obliczeniach chemicznych, by dołożyli swoją cegiełkę do tego wątku i wykonali obliczenia dla kwasu octowego i kwasu mlekowego jakie minimalne stężenie jest potrzebne dla każdego z tych dwu kwasów osobno, by uzyskać roztwór o pH 6. Maksimum 6.

To wyliczenie jest niezbędne przed przystąpieniem do prób na fitotoksyczność.

Z góry dziękuję ;:180
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Po co wyliczenia? Wsadź bieguny kwasomierza do szklanki z wodą,dodawaj kroplami ocet,stale
mieszając,aż pokaże ,, 6 ,,.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No to zrób to. Każda pomoc mile widziana. ;:108
mirzan
---

Post »

Nie będę stosował tej E200,bo niepraktyczne,nieekonomiczne.Łatwo dostępnych substancji
o działaniu grzybobójczym jest wiele,ałuny,nadmanganian,woda utleniona, szkło wodne,siarczan
miedzi, węglan kwaśny sodu,amonu i wiele innych.
Jednym z tych wynalazków wiosną podkarmiłem choroby grzybowe na różach,ledwie uratowałem
krzewy.A miało być grzybobójcze.
Lepiej kalkuluje się prysnąć środkiem o działaniu układowym, długotrwałym,niż co tydzień czymś,o nie sprawdzonej skuteczności.Ale pobawić się można.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest tylko drobna różnica mirzan róże cieszą nasze oczy a pomidorki podniebienie. Nie zachęca do konsumpcji
prysnąć środkiem o działaniu układowym, długotrwałym,niż co tydzień czymś,o nie sprawdzonej skuteczności
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
mirzan
---

Post »

Między innymi dlatego, wolę pomidory prysnąć raz czy dwa w sezonie, niż lać chemią eksperymentalną co tydzień.Na opakowaniu napisano,jakie stężenie,jaka karencja i wiem co jem.Ale to rzecz smaku,gustu.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mierzan, i tu się z tobą zgadzam, rzecz smaku i gustu. Dla tego takie wątki nie są adresowane dla wszystkich, tylko dla chętnych i zainteresowanym.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Spokojnie Danusiu. Nikt w tym roku nie będzie uszczęśliwiany na siłę.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jestem spokojna i to bardzo, tylko myślę że każdy ma prawo wyboru. Osiem lat sprzedaję środki ochrony roślin, cóż taka praca, ale nie chciała bym stosować chemii u siebie. Nikt mnie nie przekona że to jest bezpieczne. Są tacy lodzie którym jest wszystko jedno i do chemicznych oprysków potrafią stosować zraszacze do roślin domowych. Każdy ma prawo do własnych decyzji i wyborów. Takich stron jak ta jest mało, ważne że są i mogę wybrać chemia albo żurek, ja zdecydowanie wolę żurek i polatać po ogrodzie raz w tygodniu bo po to go mam. Aerobik i siłownia w pakiecie gratis :;230 . Nie każdy musi lubić to samo, ale może korzystać z innych stron i nie utrudniać innym życia.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pomidorki do prób posiane ?- Danusiu. Jak posiane, to można już świętować :D

A ja, w przerwie między swojską szyneczką a naleweczką malinową, też swojską ,postaram się policzyć to, o co prosiłem tu bezskutecznie. Trzeba sobie co nieco przypomnieć ze szkółki, bo to dla słabych kwasów liczy się trochę inaczej. W końcu przeliczenie to najdokładniejszy sposób i najtańszy jako, że kalkulator jest nieporównywanie tańszy od dobrego pH-metru.
mirzan
---

Post »

Czy pewne jest całkowicie,że każda woda,w każdym miejscu,ma taki sam odczyn? Czy kranówa, ma taki sam odczyn jak deszczówka,gotowana? Jeśli nie jest pewne,albo odczyn nie jest zawsze taki sam,
to żadne wyliczenia nie będą miały sensu,tylko pomiar kwasowości wody,może dać prawdziwy wynik.
O ile kwasomierz,nie będzie fałszywych wyników podawał.
Gdyby się ktoś pytał,to ja tak dla ułatwienia.
forumowicz,wypróbuj wodę srebrną,nic liczyć,ważyć nie potrzeba i nic nie kosztuje.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie przypominam sobie bym podawał tutaj przepis, więc po co ta dyskusja o wodzie. Prosiłem o konkretne przeliczenie. Rozumiem, że nie ma tu osoby, która mogłaby mi w tym pomóc .
Jest czas świąt, więc co mi szkodzi przypomnieć sobie szkolne sprawy.
mirzan
---

Post »

Jak można przeliczyć,nie znając pH tego co masz w szklance? Może jakiś nauczyciel chemii bedzie
wiedział jak to zrobić? U mnie kranówa ma pH ok.5. Kwasomierzem elektronicznym,któremu wierzę
średnio.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”