Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Podkładki oczywiście zostaną przykopane. Pod koniec tygodnia będę miał ocieplenie i ziemia powinna odmarznąć. Chciałem wiedzieć czy wiosną będę musiał podejść po raz 4 do problemu szczepiania czereśni. W tym momencie oczka nie są uschnięte, ale co będzie po zimie trudno zgadnąć. W marcu będą wszystkie odkopane, zdejmę taśmę i przytnę podkładki. To szczepienie jednak zaczęło robić się trochę frustrujące i chciałem wiedzieć w którym momencie popełniam bład. Część teoretyczną mam oczywiście przerobioną, małe sukcesy też, ale nie z czereśniami.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
To paski do szczepienia są do teraz?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
Tak, to są bieżące fotki.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co jest większym błędem , pobrać zrazy za wcześnie tzn. teraz ?,czy pobrać za póżno tzn. luty-marzec , do szczepienia czereśni , brzoskwini, moreli,.??
Moim zdaniem błąd to za wcześnie pobrane zrazy. Za późno jest jak już puszczają liście, do tego czasu spokojnie można szczepić prosto z drzewa.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja paski foliowe zdejmuję jak oczka się przyjmą. Nie zostawiam do zimy zawiązanych oczek. Pod folią kora jest cały czas taka wilgotna i mróz może uszkadzać oczka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
Gdyby to kogoś interesowało to zdjąłem paski.
Okazało się, że przyrośnięte jest tylko jedno oczko na czereśni, reszta nie. Oczko założone na gruszce wydaje się być ok. Mam więc tylko dwa kopczyki.
Okazało się, że przyrośnięte jest tylko jedno oczko na czereśni, reszta nie. Oczko założone na gruszce wydaje się być ok. Mam więc tylko dwa kopczyki.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Tak bywa ,szczepienie wiosną pozostaje .
Witam wszystkich,
czy ma ktoś namiar na szkółkę w której można kupić z wysyłką kilka podkładek (do szczepienia w ręku) karłowych do jabłoni?
czy ma ktoś namiar na szkółkę w której można kupić z wysyłką kilka podkładek (do szczepienia w ręku) karłowych do jabłoni?
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Szkółka Gałczyński i Slaski z Krakowa. Mają od paru dni w ofercie wysyłkowej podkładki M26, M27 i chyba M9. Zamówiłem u nich chwilę temu 30 podkładek i czekam na wysyłkę.
Wielkie dzięki, szukałem po całej Polsce a "pod nosem" miałem.
-
- 100p
- Od: 25 wrz 2011, o 23:16
Może mi ktoś powiedzieć jak szczepic zima w ręku?W jakiej temp po szczepieniu trzymać?
W lewej ręce podkładka (ścięta na skos), a w prawej zraz (też ścięty na skos). Łatwiej z języczkami (chyba, ze jesteś mańkutem, to odwrotnie). Złączyć i obwiązać .chrzan90 pisze:Może mi ktoś powiedzieć jak szczepic zima w ręku?
Zależy co szczepisz. Jabłonki - kilka dni w temp. 10-12 st., potem 0-5 st albo coś koło tego (nie "-" ani nie za ciepło, bo ruszą). I tak aż do wysadzenia. Nie robiłem, ale tak piszą. Zaś czereśnie i wiśnie - po szczepieniu - 7-10 dni w temp. powyżej 25 st, potem - jak jabłonki. Czereśnie i wiśnie tak robiłem i zrastają się ok.chrzan90 pisze:W jakiej temp po szczepieniu trzymać?