Potrawy Wigilijne
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Potrawy Wigilijne
Do ciasta pierogowego zawsze dodaję 1 łyżkę oleju na 0,5 kg mąki. Dzięki temu ciasto jest idealnie rozciągliwe, absolutnie nie jest lepkie. A zawsze mozna dodać troszkę mąki. I ja wolę kleić ręcznie, nie używam żadnych przyrządów.
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Marta z jabłkami pierogów jeszcze nigdy nie robiłam , ale mi narobiłaś apatytuemilka79 pisze:IKA2008
Pierogi z jabłkami robimy bez dodatków, same jabłka w kawałki, a po ugotowaniu polane masełkiem i oprószone zwykłym cukrem.
Aż ślinotoku dostałam, jak to napisałam
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Potrawy Wigilijne
A w czym problem? Drugą gorszą połowę namów na obieranie jabłek, Ty szybciutko robisz ciasto i ...smacznego! Pora jeszcze wczesna
Pozdrawiam, Marta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Potrawy Wigilijne
Pierogi z jabłkami to klasyka
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Na pierwszym zdjęciu widać,że krążki wycina się dolną stroną maszynerii i żaden kubek ,czy inny garnek, do wykrawania nie jest potrzebny.Jeżeli ciasto jest prawidłowo zrobione,to klei się i palcami ,i maszynerią ,i każdym innym sprzętem.Robię i będę robił ciasto z olejem i kleił pierogi "maszynerią",bo tak mi jest najwygodniej.I jeżeli jeden na 50 się rozklei to nie jest powód do zmiany przyzwyczajeń..ŻYCZĘ CI ZDROWYCH,WESOŁYCH I SUCHYCH ŚWIĄT,JEŻELI NIE MOGĄ BYĆ BIAŁE.Sahe pisze:Próbowałam raz u Babci kleić taką maszynerią, hahaha to była komedia. Nie dość, że trzeba było wycinać koła największym kubkiem jakie posiadałyśmy to jeszcze samo sklejenie maszynerią nic nie dawało. Pierogi w gotowaniu rozklejały się, brzegi się rozchodziły itd. Jestem zwolenniczką ręcznego zaklejania. Przy odrobinie staranności wychodzi ładny wzorek na brzegu pierożka.
Re: Potrawy Wigilijne
Oj, KaLo ... a kto tu mówi o zmianie przyzwyczajeń ?? Każdy opisuje własne doświadczenia zw/z przygotowywaniem potraw Wigilijnych, a moje akurat jeśli chodzi o pierogi i maszynerię były kiepskie hahaha podobnie jak z olejem do ciasta na pierogi. Uważam, że masło jest bezpieczniejsze w użyciu, nie jest łatwo z nim przedawkować, a i smak daje lepszy ...
A teraz kolejny pomysł na pierożki Wigilijne: farsz przygotowujemy z suszonych śliwek najlepszej jakości (bez pestki) nasączonych w odrobinie miodu, z dodatkiem płatków migdałowych wg gustu. Mmmm ... Ja po ugotowaniu posypałam je cukrem trzcinowym - rewelacja !!
A teraz kolejny pomysł na pierożki Wigilijne: farsz przygotowujemy z suszonych śliwek najlepszej jakości (bez pestki) nasączonych w odrobinie miodu, z dodatkiem płatków migdałowych wg gustu. Mmmm ... Ja po ugotowaniu posypałam je cukrem trzcinowym - rewelacja !!
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Potrawy Wigilijne
Ja to dopiero robię pierogi na prototypa Z ciasta formuję wałek ,który kroję na wąskie,małe kawałki i każdy z nich wałkuję osobno,a po nałożeniu farszu i zlepieniu brzegów zawijam falbankę
Właśnie jestem świeżo po produkcji pierogów i uszek wigilijnych z 1,5 kg mąki . Dobrze,że wczoraj przeczytałam o farszu z jabłek . Zostało mi sporo ciasta,z którego wyszło 18 pierogów z jabłkami. Nie miałam wprawdzie cukru migdałowego,więc użyłam zwykłego+ cukier waniliowy+ cynamon . Pierogi wyszły pyszne- nie spodziewałam się takich wrażeń smakowych przy tak małym nakładzie pracy Mają tylko jedną wadę-można ich zjeść dużo więcej niż z mięsem czy grzybami
Dzięki Sahe za pomysł
Przy okazji zrobiłam też wigilijną kapustę z grzybami i cebulką przysmażaną na oleju rzepakowym. Bardzo lubię taką kapustę i nie wiem czemu robię ją tylko raz do roku? Musi być dość kwaśna i pieprzna ze sporą ilością najlepszej jakości grzybków ( kapeluszy).
Tylko kto teraz kuchnię ogarnie- można się przewrócić
Właśnie jestem świeżo po produkcji pierogów i uszek wigilijnych z 1,5 kg mąki . Dobrze,że wczoraj przeczytałam o farszu z jabłek . Zostało mi sporo ciasta,z którego wyszło 18 pierogów z jabłkami. Nie miałam wprawdzie cukru migdałowego,więc użyłam zwykłego+ cukier waniliowy+ cynamon . Pierogi wyszły pyszne- nie spodziewałam się takich wrażeń smakowych przy tak małym nakładzie pracy Mają tylko jedną wadę-można ich zjeść dużo więcej niż z mięsem czy grzybami
Dzięki Sahe za pomysł
Przy okazji zrobiłam też wigilijną kapustę z grzybami i cebulką przysmażaną na oleju rzepakowym. Bardzo lubię taką kapustę i nie wiem czemu robię ją tylko raz do roku? Musi być dość kwaśna i pieprzna ze sporą ilością najlepszej jakości grzybków ( kapeluszy).
Tylko kto teraz kuchnię ogarnie- można się przewrócić
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- aagaaz
- 1000p
- Posty: 1775
- Od: 7 maja 2011, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Potrawy Wigilijne
Dziewczyny z może macie jakiś sprawdzony przepis na barszczyk , ale bez grzybków?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Dzisiaj zrobiłem grzybowy barszczyk ćwiczebny.Połowę zakwasiłem żurem ,połowę kwasem z kapusty.Porównanie bezapelacyjnie na korzyść żuru.To drugie, to po prostu kapuśniak z grzybami.Dodam jeszcze,że kapusta kiszona swojska, ok.2-tygodniowa. Nie ma więc mowy o nadmiernym "aromacie" kwasu kapuścianego.
Nie dziewczyna też może?
Podstawą jest wywar z włoszczyzny. Surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej,posypać cukrem,solą majerankiem i pieprzem. Skropić octem,wymieszać i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie włożyć do wrzącego bulionu i trzymać na ogniu do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 godz. potem przecedzić i ew. dosmaczyć. doskonały do uszek, pasztecików albo po prostu do filiżanki. Może się wydawać,że jest pracochłonny, ale w tzw miedzyczasach można robić coś innego.
Nie dziewczyna też może?
Podstawą jest wywar z włoszczyzny. Surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej,posypać cukrem,solą majerankiem i pieprzem. Skropić octem,wymieszać i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie włożyć do wrzącego bulionu i trzymać na ogniu do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 godz. potem przecedzić i ew. dosmaczyć. doskonały do uszek, pasztecików albo po prostu do filiżanki. Może się wydawać,że jest pracochłonny, ale w tzw miedzyczasach można robić coś innego.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Potrawy Wigilijne
U mnie prace powoli postępują, uszka i pierogi zrobione, ciasto czekoladowe czeka zawinięte, w lodówce (w przepisie jest, by nabierało smaku przez co najmniej tydz), zrobiona kapusta z grzybami, śledzie w oleju z papryką słodką (przyprawą) z grzybami i cebulką, śledzie po kaszubsku. Jutro w planach ciasto Stefanka, a we wtorek ryba po grecku, ryba po japońsku, sandacz w galarecie, makowiec, sernik, barszcz...
Pozdrawiam, Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Potrawy Wigilijne
W zasadzie robię nieco podobnie do kaLo czyli najpierw wywar warzywny ale buraki w skórce gotuje oddzielnie i trę po ostygnieciu, oczywiście obieram najpierw ze skórki . Dodaję do wywaru doprawiam zielem, liściem, czosnkiem, majerankiem i kminkiem po czym zagotowuję .Na sam koniec dodaję albo własny kwas buraczany albo kupiony .aagaaz pisze:ziewczyny z może macie jakiś sprawdzony przepis na barszczyk , ale bez grzybków?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Potrawy Wigilijne
Ja robię tak:
buraki myję, zawijam w folię i piekę, po ostygnięciu trę w przystawce Zelmera i potem jw, z tym, że nie doprowadzam do wrzenia. Przed dodaniem zakwasu usuwam warzywa.
buraki myję, zawijam w folię i piekę, po ostygnięciu trę w przystawce Zelmera i potem jw, z tym, że nie doprowadzam do wrzenia. Przed dodaniem zakwasu usuwam warzywa.
Re: Potrawy Wigilijne
Barszcz "czysty": obieram buraki, kroję na 4-6 części w zależności od wielkości, wrzucam do garnka, zalewam letnią wodą, dodaję trochę soli, cukru, jak nikt nie widzi przed wigilią dorzucam kawałek boczku, czosnek i kilka grzybków, ale można bez grzybków. Gotuję, przed zawrzeniem zakwaszam (najchętniej zwykłym octem, bo taki do barszczu lubię ), co utrzyma ładny kolor. Po ugotowaniu (około 1,5 godziny) przecedzam, buraki studzę, trę i takie mrożę, potem są do sałatki lub zasmażam do obiadu. Do wywaru z buraków dodaję część wywaru z gotowanych jarzyn na sałatkę, doprawiam ponownie solą, octem lub kwasem, cukrem.aagaaz pisze:Dziewczyny z może macie jakiś sprawdzony przepis na barszczyk , ale bez grzybków?
Można dodać śmietanę i jeść w talerzu, obok mając ziemniaki z omastą Lub buraki starte dorzucić do zupy, ewentualnie kilka ziemniaczków, śmietanę lub nie.