Misz-masz kulinarny
- mati1999
- 1000p
- Posty: 4200
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
Fajny i łatwy w przygotowaniu
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3541
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
Nieee no Baaasia - toż Ty normalnie mistrzyni cukiernictwa jesteś !!
Ten torcik-zagroda to po prostu wymiata --> obłędny
I tylko mogę się domyślić, że smakował bosko, bo czekoladowy, tak jak lubię
Ten torcik-zagroda to po prostu wymiata --> obłędny
I tylko mogę się domyślić, że smakował bosko, bo czekoladowy, tak jak lubię
Pozdrawiam i zapraszam
Re: Misz-masz kulinarny
Ewa, Piotr, Mati dziękuję Do mistrza to mi wiele brakuje hihihi, ale czasem lubię się pobawić z ciastem.
Dzieciaki rzuciły się najpierw na świnki a po takiej dawce słodyczy to sam torcik średnio im wchodził
Dzieciaki rzuciły się najpierw na świnki a po takiej dawce słodyczy to sam torcik średnio im wchodził
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Misz-masz kulinarny
Świetny tort pomysł na świnki z pianki super skradnę sobie bo z masy cukrowej to za słodkie.
Re: Misz-masz kulinarny
Baseda, jestem pod wrażeniem. Przecudny tort
Re: Misz-masz kulinarny
taksa , Milcia120 witam Was
Nie było mnie dłużej niż planowałam, ale bywa...
Życzę Wam Kochani Wszystkim Wesołych Świąt spędzonych w gronie najbliższych w cudownej atmosferze, spokoju i oczywiście wspaniałych prezentów
W kwestii kulinarnej może jeszcze ktoś wykorzysta przepis na keks:
KEKS
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 7 jajek (jeśli duże to 6 wystarczy)
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki spirytusu lub innego białego alkoholu
- 40 dkg bakalii (śliwki suszone pokrojone w paseczki, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, inne wg uznania)
Sposób przygotowania:
Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać na zmianę 2-3 łyżki mąki i 1 jajko. Ucierać ręcznie lub mikserem na małych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i spirytus i na koniec bakalie. Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do blaszki (wąska, wysoka, ok.50 cm długości) - powinno być do ok. 2/3 wysokości. Piec w temp. 220C przez ok 1 godzinę. Ciasto najczęściej pęka pośrodku, ale nie opada, bo jest ucierane. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i polać polewą czekoladową gotową. Jak polewa zastygnie owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia i potem.
Smacznego !
Tutaj może kogoś zainspiruje pomysł na ciasteczka
Nie było mnie dłużej niż planowałam, ale bywa...
Życzę Wam Kochani Wszystkim Wesołych Świąt spędzonych w gronie najbliższych w cudownej atmosferze, spokoju i oczywiście wspaniałych prezentów
W kwestii kulinarnej może jeszcze ktoś wykorzysta przepis na keks:
KEKS
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 7 jajek (jeśli duże to 6 wystarczy)
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki spirytusu lub innego białego alkoholu
- 40 dkg bakalii (śliwki suszone pokrojone w paseczki, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, inne wg uznania)
Sposób przygotowania:
Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać na zmianę 2-3 łyżki mąki i 1 jajko. Ucierać ręcznie lub mikserem na małych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i spirytus i na koniec bakalie. Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do blaszki (wąska, wysoka, ok.50 cm długości) - powinno być do ok. 2/3 wysokości. Piec w temp. 220C przez ok 1 godzinę. Ciasto najczęściej pęka pośrodku, ale nie opada, bo jest ucierane. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i polać polewą czekoladową gotową. Jak polewa zastygnie owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia i potem.
Smacznego !
Tutaj może kogoś zainspiruje pomysł na ciasteczka
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3541
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
Basiu - keks wygląda smakowicie, ciasteczka również
Ale bez Ciebie na FO to jakoś tak
Ale bez Ciebie na FO to jakoś tak
Pozdrawiam i zapraszam
Re: Misz-masz kulinarny
Może ktoś ma ochotę na ...
Ryżowe szyszki
Składniki:
- 0,5 kg krówek
- 125 g masła
- 150 g ryżu preparowanego
Sposób przygotowania:
Masło i krówki rozpuścić w garnku, aby powstała jednolita masa. Zdjąć z ognia wsypać ryż i dobrze wymieszać. Formować kulki, szyszki rękami pomoczonymi w wodzie. Uważać, bo nie poparzyć dłoni. Gotowe kulki pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Ryżowe szyszki
Składniki:
- 0,5 kg krówek
- 125 g masła
- 150 g ryżu preparowanego
Sposób przygotowania:
Masło i krówki rozpuścić w garnku, aby powstała jednolita masa. Zdjąć z ognia wsypać ryż i dobrze wymieszać. Formować kulki, szyszki rękami pomoczonymi w wodzie. Uważać, bo nie poparzyć dłoni. Gotowe kulki pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Re: Misz-masz kulinarny
Matko! ślinotok mam jak nic ;) fantastyczne zdjęcia, myślę, że ciacha smakują tak jak wyglądają
do upieczenia chleba przymierzam się od dawna, ale jakoś odwagi brak ;)
do upieczenia chleba przymierzam się od dawna, ale jakoś odwagi brak ;)
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Misz-masz kulinarny
Szyszki faktycznie wyglądają apetycznie
Re: Misz-masz kulinarny
Ciekawe,czy nie są takie słodkie ,jak same krówki? Może dam się skusić,spróbuję dodać kilka kropel cytryny.
Pozdrawiam,Elka
Re: Misz-masz kulinarny
Szamanka dziękuję za miłe słowa Chlebek wypróbuj z mojego przepisu jeśli chcesz i zobaczysz, że robi się go bardzo szybko i super smakuje
Mila dziękuję
Elu ryż w szyszkach sprawia, że są mniej słodkie niż same krówki. Poza tym jak leżą sobie na paterze, to bardzo kuszą i ciągle sama ręka po nie sięga hihihi
Szamanka, Milcia120, elka74 miło mi Was gościć u siebie
Mila dziękuję
Elu ryż w szyszkach sprawia, że są mniej słodkie niż same krówki. Poza tym jak leżą sobie na paterze, to bardzo kuszą i ciągle sama ręka po nie sięga hihihi
Szamanka, Milcia120, elka74 miło mi Was gościć u siebie