Opadające, usychające pąki storczyka
Re: Usychające pąki - opadanie , szybkie przekwitanie /rob/
Posłuchałam się i przyniosłam go do domu. Czas pokaże jak to będzie z tymi pączusiami. Dziękuję.
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daj znać czy wszystko ok. Trzymam kciuki 

Z całą pewnością dam znać. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 sie 2013, o 10:50
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: opadające pąki
Witam, mam podobny problem. Dotyczy on tylko jednego mojego storczyka: phalenopsisa.
Podejrzewam zbyt małą doniczkę i zbyt suche powietrze.
Chętnie posłucham rad specjalistów w tym temacie.
Podejrzewam zbyt małą doniczkę i zbyt suche powietrze.
Chętnie posłucham rad specjalistów w tym temacie.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie.
Krystianko na zdjęciu widać zły stan korzonków. Wyjmij doniczkę z żółtej osłonki i zrób mu zdjęcie. Opisz jak o niego dbasz na co dzień, bo z samego zdjęcia można tylko tyle wywnioskować.
Welkam wstaw jego zdjęcie.
Jeżeli jest to świeży zakup, to może być z powodu zmiany warunków.

Krystianko na zdjęciu widać zły stan korzonków. Wyjmij doniczkę z żółtej osłonki i zrób mu zdjęcie. Opisz jak o niego dbasz na co dzień, bo z samego zdjęcia można tylko tyle wywnioskować.
Welkam wstaw jego zdjęcie.

Jeżeli jest to świeży zakup, to może być z powodu zmiany warunków.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Warto też sprawdzić jaka jest wilgotność w pomieszczeniu. Można to łatwo sprawdzić za pomocą higrometru (higrometr+termometr, stacje pogodowe etc. Można kupić juz od 13zł).
Moje storczyki straciły pąki w taki sam sposób i okazało się, że mam morderczo suche powietrze.
Postawiłam na parapecie dłuuugie podstawki pod skrzynki balkonowe, nasypałam do środka keramzytu, zalałam wodą i wsadziłam pomiędzy storczyki w osłonkach (koniecznie!). Keramzyt zwiększa powierzchnię parowania, co dobrze działa na liście i pąki roślin.
Do tego dorzuciłam kurację nawilżaczem przez kilka godzin dziennie, albo wywieszam mokre pranie na wieszaku blisko roślin
.
Podziałało.
Ale tak jak pisali przedmówcy - wyjmij storczyka z osłonki, zrób zdjęcie korzeni. Będzie można lepiej ocenić co się dzieje!
Moje storczyki straciły pąki w taki sam sposób i okazało się, że mam morderczo suche powietrze.
Postawiłam na parapecie dłuuugie podstawki pod skrzynki balkonowe, nasypałam do środka keramzytu, zalałam wodą i wsadziłam pomiędzy storczyki w osłonkach (koniecznie!). Keramzyt zwiększa powierzchnię parowania, co dobrze działa na liście i pąki roślin.
Do tego dorzuciłam kurację nawilżaczem przez kilka godzin dziennie, albo wywieszam mokre pranie na wieszaku blisko roślin

Podziałało.
Ale tak jak pisali przedmówcy - wyjmij storczyka z osłonki, zrób zdjęcie korzeni. Będzie można lepiej ocenić co się dzieje!
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Emilko - mój storczyk to nie jest nowy zakup. Mam go juz od kilku lat. Problem zaczął się w zeszłym roku. Wypuścił kilka pędów, ale niestety pąki zanim się rozwinęły odpadły. Przesadziłam go niedawno do większej doniczki i zwiększę wilgotność. Zobaczymy. Dziękuję
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Welkam, jest to jakiś sensowny pomysł. U mnie jak postawiłam wodę w naczynku to od razu zaczęły produkować nowe górne korzonki. 

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Pączki storczyka więdną
Mój storczyk phalaneopsis ma już duże, wyrośnięte pąki kwiatowe, ale zauważyłam ostatnio że straciły one 'twardość' i zwisają w dół...wygląda to trochę to tak jakby zwiędły. Czytałam info o zasychaniu pąków, ale nie mogę znaleźć nic na temat ich więdnięciu. Swojego storczyka podlewam jakieś 2 dni po tym jak podłoże mu przeschnie namaczajac go dokładnie w wodzie (co 1,5-2 tyg). Mam nadzieje że nie opadną, tyle miesięcy na nie czekałam 

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Re: Pączki storczyka więdną
Czasem pączki opadają po gwałtownym potrąceniu, przestawieniu itp. Może ktoś go niechcący zahaczył ręką?
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
Słońca nie ma. U mnie też dużo pąków usycha obecnie.
U mnie zwiędło parę po wietrzeniu pokoju 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Moczę storczyki w czasie kwitnienia co tydzień-półtora. Nigdy co dwa. Używam w tym czasie odżywki. W moim przypadku jest to florovit. Jestem z niego bardzo zadowolona. Pąki nie opadają, rośliny wypuszczają sporo nowych pędów. Po przekwitnięciu moczę co 2-3 tygodnie i tylko raz w miesiącu z odżywką. Takie postępowanie daje mi piękne kwiaty. Kiedyś też mi pąki opadały.
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
Robię tak samo, a jednak zimą zawsze przynajmniej część pąków usycha i opada. Moim zdaniem to brak słońca i cyrkulacji powietrza - ono nie jest non stop otwarte jak w lecie.