Podlałam żeby ziemia się nie obsypała i wyjęłam z doniczki.
- w jakim celu o tej porze wyjmujesz swoje Adenium z doniczki, jeżeli na wiosnę tak jak piszesz, masz zamiar przesadzić roślinę w nową doniczkę ?
Okazało się że korzeń palowy rośnie jak wariat.
- ja bym się bardzo cieszył, gdyby wszyskim moim Adenium, korzenie rozrastały sie w takim tempie

.
Co mam dalej robić. czy może obciąć ten korzeń / ... /
- w żadnym przypadku. Podczas wiosennego przesadzania, wyeksponujesz część korzeni na powierzchni podłoża, będziesz miała bardzo ładnie formujące się Adenium w formie bonsai.
/ ... / bo wydaje mi się ,że roślina skupiła się wyłącznie na wzroście korzenia.
- czytając tą część Twojego wpisu, wydaje mi się, że zdecydowałaś się na "zły wybór" odmiany Adenium. Twoja roślina w swojej nazwie zawiera:
"mini size", co =
mały rozmiar, powolny wzrost. W jakiś sposób ograniczono - powstrzymano wzrost części nadziemnych, gałązek, liści, natomiast żeby roślina mogła zdrowo rosnąć, musi mieć czym pobierać pokarm z podłoża, dlatego wszystkie "siły" kieruje na rozrost korzeni. Osobiście bym się z takiego postępowania rośliny bardzo, bardzo cieszył i jeszcze wspomagał roślinę w takim postępowaniu i nie zaglądał co się z jej "nóżkami" dzieje. Wydaje mi się, że sama stwarzasz sobie problemy i

niepotrzebnie zbyt ingerujesz w "życie" i samoistny prawidłowy rozwój rośliny, obyś nie przedobrzyła

.
Na zakończenie zapytam, jak wiekowe jest Twoje Adenium i gdzie tą roślinę nabyłaś ?