Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2

Post »

Coś mi się zdaje, że dla określenia stężenia potrzebnego kw. octowego trzeba będzie znać pH wody, chociażby przybliżone. Od biedy, woda przegotowana zawiera o wiele mniej jonów wapnia i magnezu które są na tyle miłe, że wytrącą się przy gotowaniu na dnie czajnika. Ich stężenia powinny wtedy być na tyle niskie, że przy naszej domowej/działkowej dokładności nie będą miały większego znaczenia.

Poza tym, coś czuję że stężenia Ca2+ i Mg2+ i tak będą na tyle niskie, że zamiast strącić się będą radośnie kontynuowały pływanie w roztworze. Do strącenia użyłbym kwasu cytrynowego i podgrzał. Rozpuszczalność soli wapniowych kwasów organicznych jak na złość spada wraz ze wzrostem temperatury.

Tyle wymyśliłem. :|
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Proponuję czytać uważniej
forumowicz pisze:Do 1 litra wody demineralizowanej dodajemy 6 ml octu 10 %
Do praktycznych już oprysków w polu bezwzględnie musi być używana deszczówka.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Jeśli tak, to problemu nie ma.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli ktoś ma domek na działce orynnowany, to problemu z deszczówką nie ma. Ale dla wielu może być. Ponieważ zakładam, że przepis ma być prosty maksymalnie, to tylko deszczówka + koncentrat kwasu sorbowego w roztworze kwasu. Nalewamy do opryskiwacza odpowiednią ilość deszczówki, dodajemy określoną ilość koncentratu i mamy gotowy roztwór do oprysku o żądanej zawartości kwasu sorbowego i zarazem odpowiednim pH. Jeśli chcemy opryskiwać tylko górę liści dodajemy jeszcze skrobię ziemniaczaną, jeśli spód liści, to bez skrobi.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Laryssa11 pisze:
Nie mam pojęcia, czy mój tok rozumowania jest dobry, chemia to dawne dzieje, ale chciałam pomóc i przy okazji zweryfikować, gdzie robię błąd.
Jeszcze raz dzięki za szczere chęci i pomoc. ;:180

Dla naszych potrzeb wystarczająco prosty i dokładny sposób na obliczenie pH dla słabych kwasów jedno protonowych/ po pewnych mało istotnych uproszczeniach/ jest taki :

x2 = Ka . c
z tego x = [Ka . c ]^1/2 i następnie pH= /-/log x

gdzie :

- Ka - stała dysocjacji
-c - stężenie kwasu w molach/litr
-x - stężenie jonów wodorowych w molach/litr
herman42
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lip 2014, o 14:20

Post »

Witam,czy do herbatki tymiankowej zamiast pół litra wódki mogę dać ćwiartkę denaturatu.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz, szukam jakiegoś przepisu na sporządzenie bejcy dla nasion... cebuli dymki... Czy możesz coś podpowiedzieć? dziękuję ;:79
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

forumowicz pisze:Jeśli ktoś ma domek na działce orynnowany, to problemu z deszczówką nie ma. Ale dla wielu może być. Ponieważ zakładam, że przepis ma być prosty maksymalnie, to tylko deszczówka + koncentrat kwasu sorbowego w roztworze kwasu.
No np. dla mnie łatwiej zdobyć wodę destylowaną niż deszczówkę. Jak chyba wielu forumowiczów mam ogród na podwórku, a rynny odprowadzają wodę do studzienek. Mogłabym niby zainwestować w pompy, ale to chyba nie ma sensu.
Tak czy siak, myślę, że woda demineralizowana do żelazka też się sprawdzi.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ale naprawdę nie ma problemu z deszczówką. Można postawić w dowolnym miejscu parę wiaderek jedno obok drugiego i to co napada do nich wystarczy do oprysków. Można sobie zrobić zapas deszczówki przez zimę zbierając do wiadra ubity śnieg i stawiając go w ciepłym pomieszczeniu. Po roztopieniu zlewać np. do butelek PET 5 l po wodzie mineralnej. Nie zapleśnieje do lata :D . Gdybyśmy zastosowali kranówkę lub wodę ze studni nie znamy jej twardości, pH ani zawartości wapnia. Może nam się wytrącić sorbinian wapnia, który jest wrażliwy na światło- to raz, a dwa- możemy nie uzyskać pH poniżej 6, a wtedy kwas sorbowy jest nieaktywny jako środek grzybobójczy.
Woda destylowana czy demineralizowana do oprysku, to trochę za duże koszty.
herman42 pisze:Witam,czy do herbatki tymiankowej zamiast pół litra wódki mogę dać ćwiartkę denaturatu.
Przestań, chcesz aby ogórki czy pomidory śmierdziały i były skażone pirydyną ?.

Przecież jest banalnie prosty sposób. Biorę na wiosnę butlę PET, paczkę drożdży 3 l wody i 0,75 kg cukru Cukier zagotowuję z wodą, po ostudzeniu dodaję drożdże i fermentuję zacier. Po zakończeniu fermentacji zacier się nawet sklaruje, zlewam więc delikatnie do innej butli i mogę trzymać całe lato. Na bazie tego zacieru mogę sobie zrobić latem 2 razy po 1,5 l ekstraktu z ziół jako koncentratu do oprysków.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Sorbinian wapnia, kwas mlekowy, nawóz Florowit, kupione. Pomidory rano wykiełkowały .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To się nazywa współpraca ;:433

Kupiłaś sorbinian wapnia, czy kwas sorbowy ?.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

forumowicz pisze:Ale naprawdę nie ma problemu z deszczówką
Zapomniałem jeszcze o jednym źródle destylowanej wody. Chodzi o wodę z rozmrażania lodówki lub zamrażarki.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

O widzisz jaka wtopa. Kupiłam kwas sorbowy. Woda z beczki zlana do słoików.
Pomidorki stoją już na cienkich nóżkach, boję się żeby się nie wyciągały, chyba będę musiała doświetlać. Na dworze ciemnica cały dzień
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”