Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Vamila pisze: A do podłoże co dajesz? Chyba, że przeoczyłam przepis :oops:
Nie wstawiałem przepisu na podłoże, ale jak robię to daję przeróżne:
Boczek, łopatkę , kiełbasę, obgotowuję trochę kości, dodaję również drobiowe mięsko, np. z ćwiartki kurczaka.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Posty: 575
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kurpie Zielone C9

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Ciekawie tu u Ciebie :wit Bardzo przystępnie piszesz. Ja właśnie męczę się z ćwiartką dzika, taki prezent przedświąteczny. Jak myślisz, jest sens wędzić kości z niego?

Mogłabym prosić na priv ten link do wskazówek co do salami :wink:
Udanych plonów.
Magda
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Magdo witaj :)
Ja bym tam uwędził te kości, do wszelkich zup możesz później dodać i delektować się smakiem wędzonki :)

Pomyśl sobie, taka grochóweczka na wędzonych kościach ..... :)
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Wszystkim odwiedzającym mój wątek życzę zdrowych, spokojnych i przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i wszelkiej pomyślności W Nowym Roku.
nilbul1
50p
50p
Posty: 63
Od: 22 lis 2014, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

boggi pisze:Wszystkim odwiedzającym mój wątek życzę zdrowych, spokojnych i przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i wszelkiej pomyślności W Nowym Roku.
Dzięki i wzajemnie .

Czy mogę prosić o przepis na paprykarz szczeciński ?

pozdr.Tadeusz
Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Bogdanie ja do Ciebie z nietypową prośbą. Zostałam obdarowana przez świątecznego gościa szynką świńską 7,5 kg ( cały półdupek z kością) bez skóry i słoniny. Kazano mi to upiec w piekarniku 8 godzin. Prezent przyjęłam lecz jest on dla mnie nieco kłopotliwy bo nawet gdybyśmy całą szóstką siedli do tej pieczeni to zejdzie nam do Wielkanocy ;:306
Co z tym zrobić aby nie zniszczyć tego na pewno szlachetnego mięsa?
Czytam Twój wątek od czasu jak go założyłeś i przemawia do mnie prostota Twoich wyrobów, robisz wiele rzeczy intuicyjnie - tak jak ja. Nie przemawiają do mnie wątki, gdzie wszystko trzeba mierzyć, ważyć i biegać z termometrem.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Jeśli chodzi o nogę wieprzową, to nigdy nie robiłem.
Potrzebne jest duże naczynie do peklowania i później do parzenia, niestety takiego nie posiadam.
Pewnie naczynie byłoby gdzie pożyczyć, rodzinkę mam małą na trzy osoby to raczej nie bardzo opłaca się robić taką dużą szynkę.

Jeśli już robiłbym, to tak... no właśnie Twoja jest bez skóry. Najlepiej jak jest ze skórą i logiczne z tłuszczem :)

Gdyby była "kompletna" zrobiłbym solankę 9% w ilości takiej ,żeby przykryć mięso, przed włożeniem do solanki zrobiłbym nastrzyk solanki za pomocą strzykawki szczególnie przy kości.
Peklowanie 10-12 dni, później wyciągnąłbym z zalewy, przepłukałbym chwilkę w zimnej wodzie i zostawiłbym do obcieknięcia. Noc w lodówce wystarczy.

Rozpaliłbym wędzarnię, po wygrzaniu wędzarni i zgromadzeniu żaru osuszyłbym powierzchnię szynki. Gdy szynka już będzie sucha, do paleniska dokładam drewno które tląc się powoli wytwarza nam dym. Jeśli niedokładnie obsuszymy powierzchnię, wtedy substancje smoliste przyklejają się do powierzchni wędzonki. Skutkuje to kwaśnym smakiem i ciemnym wyglądem wędzonki.
Wędzimy kilka godzin w temperaturze ok 40- 50 stopni do uzyskania ładnego koloru wędzonki.
Po uzyskaniu właściwego koloru, szynkę parzymy do uzyskania 60 stopni wewnątrz :)

Podany sposób jest zarysem wykonania szynki.

Tutaj w Twoim przypadku podzieliłbym szynkę na poszczególne mięśnie, zrobiłbym kilka małych ok 1 kg szyneczek.
Resztki z okrawania szynek wykorzystałbym jako bazę do mieloneczki, kości do obgotowania na zupkę.

Wracając do szyneczek:
Solanka 9% w ilości ok 0,6 litra/kg mięsa.
Peklowanie 10-12 dni bez nastrzyku. Ociekanie , osuszanie w wędzarni, wędzenie do uzyskania koloru następnie parzenie.
Wrzucamy szyneczki do wrzątku, utrzymujemy wrzenie przez 10 minut następnie dolewamy trochę wody w celu obniżenia temperatury.
Gdy temperatura osiągnie ok 80 stopni , to utrzymujemy ją przez ok 50-55 min przy kilogramowych kawałkach.
Najlepiej jednak włożyć sondę termometru do najmniejszej szyneczki i parzyć do osiagnięcia 68 stopni wewnątrz :)

Po parzeniu schłodzić, można powietrzem, czyli wieszamy do ostygnięcia, lub na chwilę włożyć do wody i później osuszać powietrzem.

Wiem,że to będzie trudne ale kroimy dopiero na drugi dzień :)

Jak widać termometr i waga są niezbędnymi atrybutami w kuchni :)


Przepis na paprykarz wrzucę później :)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Przepis już skopiowany, wydrukowany i wklejony w kajeciku. Zrobię chyba mniejsze szyneczki, bo skoro nigdy samodzielnie nie robiłam to będzie mi łatwiej. Zaraz idę robić tę solankę 9%. Czy to znaczy że na 1 litr mam dać 90 gr soli?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Wprawdzie to nie jest apteka ale pamiętajmy że :
1% roztworu oznacza, że w 100 gram tego roztworu znajduje się 1 g substancji
inaczej mówiąc masa roztworu równa się masa substancji plus masa rozpuszczalnika , czyli wody.

Czyli powinno się odważyć 90g soli i dolać wody tyle, żeby uzyskać 1 litr gotowego roztworu :)

Tutaj mam dwie małe szyneczki z ostatniego wędzenia, to te dwie od prawej strony :)
Na pierwszym zdjęciu dodatkowo polędwica i boczek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na talerzu jest ta mniejsza w towarzystwie boczku rolowanego i zwykłego :)

Obrazek
and777
200p
200p
Posty: 314
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Bogdan ale pięknie uwędzone szynki. Podpowiedz czy można wędzić w metalowej beczce 200 litrowej, mam taką z wyciętymi denkami.
Przepis zapisałem, wiosną spróbuje uwędzić szynki.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

No jasne że można wędzić w beczce.
Ja nie wędzę, bo beczka ze względu na swój kształt ogranicza nas z wkładem.
Znam wiele osób, którzy sobie chwalą beczkę :)

Pamiętaj o wypaleniu jej, tak tylko przypominam :)
and777
200p
200p
Posty: 314
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Dzięki, wypale ją przed wędzeniem. Nie mam za dużo pojęcia o wędzeniu także wiosną zgłoszę się o porady a może opisywałeś to już to podaj wątek, poczytam.
Jeśli chodzi o drzewo to mam różne rodzaje to nie problem.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Nigdzie nie opisywałem :)
Tutaj jesteśmy na forum ogrodniczym są również fora typowo mięsne- wędzarnicze.
Jeśli chcesz to powolutku się nauczysz wędzić, to jest bardzo proste, jak poznasz tajniki, to wiesz już z górki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”