Moja skromna kolekcja doniczkowa ;)
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja skromna kolekcja doniczkowa ;)
Aniu możliwe że inny gatunek bo jest ich dość sporo nawet w tym samym kolorze jak czytałem W garażu przetrwa ale nie może być poniżej 9-10 *c bo inaczej bardzo zmarnieje
- mati1999
- 1000p
3# Dracena obrzeżona
Mam ją od 2010 r. kupiona w realnym sklepie była bardzo malutka , zdrowa , nic się jej nie stało choć kupowana zimą przy -15 stopniach. Przesadzana była dwa razy teraz czeka ją trzeci raz, wcześniej rosła dość wolno choć miejsce bardzo jasne od okna południowego, teraz przybrała znacznie masy i się zagęściła bo od listopada co tydzień regularnie dostaje papu z guano, , nigdy nie chorowała oprócz masowego ataku przędziorków pewien czas temu . Jest ona tak piękna i dostojna , a i bardzo rozpoznawalna że chyba każdy ją ma
A wczoraj stałem się posiadaczem nowej, dość zniszczonej bo całe życie stała na ciemnym poddaszu w kuchni,jednak mam nadzieje że będzie jej u mnie dobrze.
4# Dracena obrzeżona Bicolor
Też z realnego sklepu, mam ją tak z 3-4 lata...
Rośnie ciągle dość wolno, regularnie przechyla się w strone okna i będzie musiała zmienić miejsce na bardziej jasne bo bardzo zbladła w tym roku Co 7 dni nawóz z guano .
5# Dracena deremeńska Lemon Lime
Kupiona też kilka lat temu w kompozycji z szeflerą R.I.P krotonem R.I.P draceną R.I.Poraz aglaonemą o której za chwile opowiem
Rośnie bardzo zdrowo i mocno , dość mocny przyrost i te cuudniaste liście które uwielbiam,co tydzień ma papu z guano .Kupiona w Małej w kropeczki...
6# Aglaonema Silver Queen
Kupiona w kompozycji
Muszę ją przesadzić bo widzę że wyraźnie marnieje, jednak te liście rekompensują wszystko kilka razy do roku kwitnie takimi kwiatuszkami znanymi ze skrzydłotkwiata i rodziny obrazkowatych, wadą jedyną jest pieniek który łysieje i robi się po prostu brzydki
7# Juka Gwatemalska
Mam ją z rośliny która ze starości zaczęła gnić
Rośnie wolno,jedynie co mogę o niej powiedzieć to że jest zdrowa
8# Nolina
Ma ponad 15 lat nie wiem kiedy kupiona bo o 1,5 roku jestem młodszy
Wcześniej przez 12 lat zakuta była w czarną plastkową doniczkę była bardzo zmarniona i liście takie jakby w pół złamane wygięte, no i w 2012 ją przesadziłem i od razu odżyła choć rośnie na parapecie północnym
Mam ją od 2010 r. kupiona w realnym sklepie była bardzo malutka , zdrowa , nic się jej nie stało choć kupowana zimą przy -15 stopniach. Przesadzana była dwa razy teraz czeka ją trzeci raz, wcześniej rosła dość wolno choć miejsce bardzo jasne od okna południowego, teraz przybrała znacznie masy i się zagęściła bo od listopada co tydzień regularnie dostaje papu z guano, , nigdy nie chorowała oprócz masowego ataku przędziorków pewien czas temu . Jest ona tak piękna i dostojna , a i bardzo rozpoznawalna że chyba każdy ją ma
A wczoraj stałem się posiadaczem nowej, dość zniszczonej bo całe życie stała na ciemnym poddaszu w kuchni,jednak mam nadzieje że będzie jej u mnie dobrze.
4# Dracena obrzeżona Bicolor
Też z realnego sklepu, mam ją tak z 3-4 lata...
Rośnie ciągle dość wolno, regularnie przechyla się w strone okna i będzie musiała zmienić miejsce na bardziej jasne bo bardzo zbladła w tym roku Co 7 dni nawóz z guano .
5# Dracena deremeńska Lemon Lime
Kupiona też kilka lat temu w kompozycji z szeflerą R.I.P krotonem R.I.P draceną R.I.Poraz aglaonemą o której za chwile opowiem
Rośnie bardzo zdrowo i mocno , dość mocny przyrost i te cuudniaste liście które uwielbiam,co tydzień ma papu z guano .Kupiona w Małej w kropeczki...
6# Aglaonema Silver Queen
Kupiona w kompozycji
Muszę ją przesadzić bo widzę że wyraźnie marnieje, jednak te liście rekompensują wszystko kilka razy do roku kwitnie takimi kwiatuszkami znanymi ze skrzydłotkwiata i rodziny obrazkowatych, wadą jedyną jest pieniek który łysieje i robi się po prostu brzydki
7# Juka Gwatemalska
Mam ją z rośliny która ze starości zaczęła gnić
Rośnie wolno,jedynie co mogę o niej powiedzieć to że jest zdrowa
8# Nolina
Ma ponad 15 lat nie wiem kiedy kupiona bo o 1,5 roku jestem młodszy
Wcześniej przez 12 lat zakuta była w czarną plastkową doniczkę była bardzo zmarniona i liście takie jakby w pół złamane wygięte, no i w 2012 ją przesadziłem i od razu odżyła choć rośnie na parapecie północnym
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Piękne kwiaty
Mateusz, chylę czoło, ze w tak młodym wieku Twoją pasją są kwiaty. Mam córkę, Twój rocznik, gania mnie z kwiatami, nigdy nie widziałam jak je podlewa
Mateusz, chylę czoło, ze w tak młodym wieku Twoją pasją są kwiaty. Mam córkę, Twój rocznik, gania mnie z kwiatami, nigdy nie widziałam jak je podlewa
- mati1999
- 1000p
Aniu to naprawdę nic wielkiego miło mi bardzo no niestety nie wszyscy to kochają a może i lepiej bo konkurencja mniejsza
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja teściowa ma ponad 80 lat i też nie lubi kwiatów, ale chyba dlatego, że to moje kwiaty
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mati - dzięki Tobie się dowiedziałam, że mam dracenę obrzeżoną Bicolor
Nie wiedziałam, bo jakoś specjalnie nie szukałam jej nazwy, bo za nią nie przepadam
To ulubiony doniczkowiec mojego M, więc musi być
Ale za to dracena deremeńska - śliczna !!
I oczywiście aglaonema również piękna !!
Nie wiedziałam, bo jakoś specjalnie nie szukałam jej nazwy, bo za nią nie przepadam
To ulubiony doniczkowiec mojego M, więc musi być
Ale za to dracena deremeńska - śliczna !!
I oczywiście aglaonema również piękna !!
Pozdrawiam i zapraszam
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Wpadłam pooglądać i widzę cudności, śliczne roślinki i takie duże.
- mati1999
- 1000p
Iwono moja babcia ma w pokoju tylko sztuczne bo nawet kaktusa zasuszyła
Ewo dzięki dracena coś otępiała przez święta bo ją tarczniki łapią
Kasiu dziękuje
Ewo dzięki dracena coś otępiała przez święta bo ją tarczniki łapią
Kasiu dziękuje
A to ja przelewanie po babci mam,kaktusa miała,co przelała to zgnite odrywała,wsadzała i jest teraz u mnie,to ten aloesik
- mati1999
- 1000p
Wiesz no ...Z zasady lepiej jest przesuszyć niż zalać
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak pięknie na różowo to cudo kwitnie przez całe lato ? ! ho ho , a ja myślałam ,że po lecie ginie
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Mati śliczne masz kwiatki, bugenwilla boska ale mój wzrok zatrzymałam dłużej na aglonemie. Szkoda, że moje parapety nie są z gumy bo bardzo mi się podoba ten doniczkowiec.
Centralne ogrzewanie źle działa na nasze roślinki, powieś na kaloryfer nawilżacz
Centralne ogrzewanie źle działa na nasze roślinki, powieś na kaloryfer nawilżacz
- mati1999
- 1000p
Karolinko Tak przez caluteńkie lato jakbym miał co roku kupować ją to bym chyba poszedł z torbami
Aniu Dziękuje aglaonema szkoda że mi się nie rozmnaża ale warto ją mieć ale ją można na biurku szy obok tv postawić mało miejsca zajmuje a już od kilku dni oglądam się za nawilżaczem i najprawdopodobniej jutro zajrze do sklepu bo widziałem taki fajny
Aniu Dziękuje aglaonema szkoda że mi się nie rozmnaża ale warto ją mieć ale ją można na biurku szy obok tv postawić mało miejsca zajmuje a już od kilku dni oglądam się za nawilżaczem i najprawdopodobniej jutro zajrze do sklepu bo widziałem taki fajny