W zamian Wermikulit, ja go używam do papryk i pomidorków w donicach, jest trochę droższy ale IMHO lepszy.jeny30
Przepraszam, większość piszących miała balkony, więc ja też miałam na uwadze balkon. Przecież to nie istotne, ważne, żeby rosły i plony były. A co z tym perlitem? Można go dostać bez problemu? Gdyby nie, to co w zamian?
Pomidory uprawiane w donicach...
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory w donicach

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dodatek perlitu nie jest bezwzględnym warunkiem powodzenia uprawy. Jeśli zastosujemy Sterlux ale do wysiewu, możemy sobie darować dodatek perlitu. To podłoże jest z dodatkiem piasku.
Aniu w Słupsku Steruxa ziemię kupowałam w centrali nasiennej na Grunwaldzkiej. Perlit ciężko dostać więc będę kupować przez internet. Jesteśmy sąsiadkami więc chętnie służę radą co gdzie można dostać.
Pozdrawiam Asia
- jeny30
- 50p
- Od: 24 sie 2014, o 12:40
Dziękuję, bogatsza jestem o kolejną dawkę wiedzy.whitedame pisze:W zamian Wermikulit, ja go używam do papryk i pomidorków w donicach, jest trochę droższy ale IMHO lepszy.jeny30
Przepraszam, większość piszących miała balkony, więc ja też miałam na uwadze balkon. Przecież to nie istotne, ważne, żeby rosły i plony były. A co z tym perlitem? Można go dostać bez problemu? Gdyby nie, to co w zamian?

Pozdrawiam, Ania
"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
- jeny30
- 50p
- Od: 24 sie 2014, o 12:40
Uczę się pilnie z rad i doświadczenia twego forumowicz. I pochwalę się, że w tym sezonie moje 38 krzaczków pomidorowych przeżyło, dobrze się miało i pięknie owocowało, śmiem stwierdzić, że tylko dzięki informacjom, które tu na forum przeczytałam i zastosowałam w praktyce. Sąsiadów zadziwiłam, bo myśleli, że "młoda sąsiadka" trawę posieje i opalać się będzie. A ja ciężko pracowałam cały sezon (działka 6 lat nie uprawiana) i jeszcze w szklarni pomidory obrabiałam. Jak nosiłam wiadra pełne pomidorów to nikt uwierzyć nie mógł. Sama ledwo w to wierzyłam, że mi się udało.forumowicz pisze:Dodatek perlitu nie jest bezwzględnym warunkiem powodzenia uprawy. Jeśli zastosujemy Sterlux ale do wysiewu, możemy sobie darować dodatek perlitu. To podłoże jest z dodatkiem piasku.

edit
O jak fajnie, że przyjazna dusz tak blisko. O Grunwaldzkiej już wiem, z twojej wcześniejszej wypowiedzi. Zajrzę tam jak już przyjdzie czas. A swoją drogą, takie małe te nasze miasto nie jest, a takie problemy ze znalezieniem ziemi, perlitu. Ale numer. Asiu a jak zamawiasz perlit taki ogrodowy? Bo wiesz, widziałam jeszcze budowlany, no i tak się zastanawiam czy się nada.Johna pisze:Aniu w Słupsku Steruxa ziemię kupowałam w centrali nasiennej na Grunwaldzkiej. Perlit ciężko dostać więc będę kupować przez internet. Jesteśmy sąsiadkami więc chętnie służę radą co gdzie można dostać.

Pozdrawiam, Ania
Perlit udało mi się kupić w składzie budowlanym na Bałtyckiej - ogrodowy oczywiście ale to było w zeszłym roku i wzięłam wtedy ostatnie sztuki. Widziałam ostatnio że rozbudowali swoje centrum ogrodnicze więc może będą mieli i perlit. Jak nie to skorzystam z portalu na a.... Co prawda drogo wtedy wychodzi sam transport ale czego się nie robi dla roślinek. Jak będziesz chciała to zrobimy wspólny zakup i wyjdzie nieco taniej
Z tym że ja perlitu używałam tylko na etapie produkcji rozsady - potem do docelowych donic nie dawałam.

Z tym że ja perlitu używałam tylko na etapie produkcji rozsady - potem do docelowych donic nie dawałam.
Pozdrawiam Asia
Witam Wszystkich serdecznie, jestem nowy na tym Szanownym Forum ale temat uprawy warzyw w domu , na parapecie i temu podobnych bardzo mi przypadł do gustu .
Ja swoje pomidorki (i nie tylko pomidorki ) wysiałem 30 listopada i na dzień dzisiejszy mam już jak mi się zdaje całkiem fajną rozsadę .
to przed pikowaniem do większej doniczki

... a to już w doniczce ..

a to już cała moja uprawa pomidorowa ;-)
i jeszcze ciekawostka :

3 tygodniowe sadzonki truskawek które właśnie 2 dni temu zaczęły kwitnąć
To wszystko to prawdopodobnie w dużej mierze zasługa doświetlania sadzonek lampkami LED
pozdrawiam wszystkich ... do Siego Roku
Ja swoje pomidorki (i nie tylko pomidorki ) wysiałem 30 listopada i na dzień dzisiejszy mam już jak mi się zdaje całkiem fajną rozsadę .

to przed pikowaniem do większej doniczki

... a to już w doniczce ..

a to już cała moja uprawa pomidorowa ;-)
i jeszcze ciekawostka :

3 tygodniowe sadzonki truskawek które właśnie 2 dni temu zaczęły kwitnąć
To wszystko to prawdopodobnie w dużej mierze zasługa doświetlania sadzonek lampkami LED
pozdrawiam wszystkich ... do Siego Roku

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Naprawde ładne. Ja bym posadził głębiej. 

Posadzę głębiej w docelowych donicach 

- BobejGS
- Kontakt:
Pisałeś co to za odmiana? Bo to też ważne.
Napisz coś o doświetleniu.
Napisz coś o doświetleniu.
Odmiany to "Bawole serca" , "Ikarus" i jakieś "BIO " ..... takie nasionka były w markecie ...
W sumie cała ta uprawa powstała w jednym celu - sprawdzenie skuteczności prototypów lamp LED przeznaczonych do asymilacyjnego doświetlania i oświetlania roślin .
Co do parametrów światła to średnie natężenie promieniowania fotosyntetycznie-czynnego PAR na poziomie 120 do 150 mikromoli .
W sumie cała ta uprawa powstała w jednym celu - sprawdzenie skuteczności prototypów lamp LED przeznaczonych do asymilacyjnego doświetlania i oświetlania roślin .
Co do parametrów światła to średnie natężenie promieniowania fotosyntetycznie-czynnego PAR na poziomie 120 do 150 mikromoli .
- BobejGS
- Kontakt:
No bawole serce to wyzwanie. A masz poznaczone które to jakie? Chętnie bym porównał. A co do specyfikacji dośeietlenia, to poproszę mniej ogółów, a więcej szczegółów dotyczących samegoboświetlenia. 

Balti orientujesz się jakie masz długości fali nm w tej lampie ? I jaki stosunek czerwonych do niebieskich ? Masz tam rownież światło pomarańczowe i białe powyżej 6500k ?.
Sama planuje kupienie lampy LED i zastanawiam się w jakie światło iść . Kiedyś w LED stawiano tylko na swiatlo czerwone i niebieskie, teraz widzę, że coraz częściej dodawane są inne długości fali ,swiatlo pomarańczowe, białe, i light blue.
Sadzonki piękne
Sama planuje kupienie lampy LED i zastanawiam się w jakie światło iść . Kiedyś w LED stawiano tylko na swiatlo czerwone i niebieskie, teraz widzę, że coraz częściej dodawane są inne długości fali ,swiatlo pomarańczowe, białe, i light blue.
Sadzonki piękne
Aga
Pytanie do znawców tematu.
Czy zamiast perlitu można zastosować keramzyt ?
pozdr.
Tadeusz
Czy zamiast perlitu można zastosować keramzyt ?
pozdr.
Tadeusz
Pozdrawiam Tadeusz