Czereśnia - zapylacze,zapylanie,owocowanie
Czereśnia - zapylacze,zapylanie,owocowanie
Witam!
Bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych entuzjastów ogrodów na temat drzewek owocowych na działkach. Od roku mam działkę i teraz jesienią chciałabym zasadzić około 5 drzewek owocowych- Jakie owoce wybrać?, jakich szukać odmian?. Dzialka jest nieduża ma 400m2. Mam 3 stare brzoskwinie których na razie nie chcę się pozbywać.
Bardzo chciałabym posadzić czereśnię ale czytałam że potrzebuje zapylacza a dwóch nie chcę sadzić (nie widziałam też tych drzewek u sąsiadów).
Przepięknie z góry dziękuję za podpowiedzi ;
Bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych entuzjastów ogrodów na temat drzewek owocowych na działkach. Od roku mam działkę i teraz jesienią chciałabym zasadzić około 5 drzewek owocowych- Jakie owoce wybrać?, jakich szukać odmian?. Dzialka jest nieduża ma 400m2. Mam 3 stare brzoskwinie których na razie nie chcę się pozbywać.
Bardzo chciałabym posadzić czereśnię ale czytałam że potrzebuje zapylacza a dwóch nie chcę sadzić (nie widziałam też tych drzewek u sąsiadów).
Przepięknie z góry dziękuję za podpowiedzi ;
Witaj,
lada chwila - w Iwszej połowie października pojawi się w handlu materał owocowy.... Jeszcze moment cierpliwości.
Kupuj drzewka z osłoniętym korzeniem (torf + siatka) - to je zabezpiecza przed przesuszeniem.
Jeśli masz małą działkę i chcesz mieć tam czereśnie to wybierz szczepiona na podkladce skarlającej - jest droższa (20-25pln) ale nie wyrośnie na welkie drzewo a i owoce łatwiej zrywać.....
Jeśli chodzi o jabłonie - to ja osobiście lubię stare odmiany... kojarzą mi się ze smakie jabłek z dzieciństwa a wracają do łask w wielu centrch ogrodniczych...
Najlepiej jak pójdziesz w połowie pażdziernika do jakiegoś dobrego centrum ogrodniczego i wybierzesz na miejscu - wiekszość producentów umieszcza informacje charakteryzujące odmianę na etykiecie.
Ja w tym sezoniekupuję kosztelę - długo polowałam na tę odmianę jabłoni - był czas, że prawie znikła z handlu... takie słodziutkie soczyste i twarde jabłuszka...
lada chwila - w Iwszej połowie października pojawi się w handlu materał owocowy.... Jeszcze moment cierpliwości.
Kupuj drzewka z osłoniętym korzeniem (torf + siatka) - to je zabezpiecza przed przesuszeniem.
Jeśli masz małą działkę i chcesz mieć tam czereśnie to wybierz szczepiona na podkladce skarlającej - jest droższa (20-25pln) ale nie wyrośnie na welkie drzewo a i owoce łatwiej zrywać.....
Jeśli chodzi o jabłonie - to ja osobiście lubię stare odmiany... kojarzą mi się ze smakie jabłek z dzieciństwa a wracają do łask w wielu centrch ogrodniczych...
Najlepiej jak pójdziesz w połowie pażdziernika do jakiegoś dobrego centrum ogrodniczego i wybierzesz na miejscu - wiekszość producentów umieszcza informacje charakteryzujące odmianę na etykiecie.
Ja w tym sezoniekupuję kosztelę - długo polowałam na tę odmianę jabłoni - był czas, że prawie znikła z handlu... takie słodziutkie soczyste i twarde jabłuszka...
olenka33
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapylacze dla czereśni Summit.
Czy ktoś może jednoznacznie powiedzieć,że odmiany inne,niż te polecane jako zapylacze dla odmiany Summit nie bedą dobrymi zapylaczami?
Niestety,nie posiadam w sadzie odmian polecanych,a nie chcę kupować topowego zapylacza-gdyż dla niego z kolei też mógłbym nie posiadać w swojej kolekcji odpowiedniego partnera
Mam już odmiany Rivan,Buttnera Czerwona,Burlat,Techlovan-może któraś z nich spełni to zadanie?
Do najbliższej czereśni rosnącej po sąsiedzku (nieznana odmiana) mam około 200 m,więc trochę sporawo.
Niestety,nie posiadam w sadzie odmian polecanych,a nie chcę kupować topowego zapylacza-gdyż dla niego z kolei też mógłbym nie posiadać w swojej kolekcji odpowiedniego partnera
Mam już odmiany Rivan,Buttnera Czerwona,Burlat,Techlovan-może któraś z nich spełni to zadanie?
Do najbliższej czereśni rosnącej po sąsiedzku (nieznana odmiana) mam około 200 m,więc trochę sporawo.
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
Witam cieplutko na stronie czasopisma HASłO OGRODNICZE pisze: Belgia. J. Vercamnen przedstawił ocenę zachowania się w tym kraju trzech odmian czereśni: 'Kordia'*, 'Lapins' i 'Regina'. 'Kordia' w warunkach belgijskich okazała się niedostecznie wytrzymała na mróz, zaś 'Regina' była odmianą słabo zawiązującą owoce, z kolei czereśnie odmiany 'Lapins' na deszczu łatwo pękały. Autor ten scharakteryzował także przydatność do uprawy towarowej kilka innych odmian czereśni —'Summit', 'Sweetheart', 'Karina' i 'Sylvia'. Dwie ostatnie z nich są polecane jako zapylacze dla 'Reginy'. 'Sweetheart' okazał się odmianą bardzo plenną, lecz jej owoce w warunkach belgijskich mają tendencję do pękania i gnicia. W grupie 54 wstępnie przebadanych odmian czereśni ciekawie wypadła amerykańska 'Tieton' (fot. 3). Kanadyjska 'Skeena' okazała się jedną z odmian, której owoce najsilniej pękają (fot. 4). to jest link do tej strony http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2525 ja zwykle jak nie wiem czegoś to przeglądam ich czasopismo dużo fajnych rzeczy można się dowiedzieć tak jak z tego forum mam nadzieje ze jakoś choć trochu pomogłam pozdrawiam
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mnie nurtuje ta kwestia. Mam tą odmianę, a także Vandę, Karinę, Buttnerę czerwoną i Burlat. Rosną u mnie już 2 sezony, ale "dzięki" mrozom i przymrozkom jeszcze nie dane mi było ujrzeć owoców... Mam nadzieję że w tym roku obejdzie się bez takich niespodzianek i przekonam się czy są dla siebie zapylaczami [u mnie są rozrzucone po terenie - jakieś 50 m odległości, nie rosną obok siebie]
Pozdrawiam, Maciek.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No proszę To już tegoroczne? U mnie na Vandzie są największe i sporo owoców się zawiązało, ale daleko im do dojrzewania.
Summit niestety znów mnie zawiodła - ostał się jeden owoc! A było kilkanaście, ale opadły niedawno... może to sprawka niedawnego przymrozku...
Na Karinie również jest jeden ale to młode drzewko, ma prawo
Buttnera mi niestety dogorywa po ataku brunatnej zgnilizny, nie udało mi się jej uratować mimo kilku oprysków, a Burlat nie kwitnął wcale w tym roku [też jest po br. zgniliźnie, ale przetrwał]
Summit niestety znów mnie zawiodła - ostał się jeden owoc! A było kilkanaście, ale opadły niedawno... może to sprawka niedawnego przymrozku...
Na Karinie również jest jeden ale to młode drzewko, ma prawo
Buttnera mi niestety dogorywa po ataku brunatnej zgnilizny, nie udało mi się jej uratować mimo kilku oprysków, a Burlat nie kwitnął wcale w tym roku [też jest po br. zgniliźnie, ale przetrwał]
Pozdrawiam, Maciek.
Zapylanie - czereśnia
Witam,
Właśnie posadziłem 2 czereśnie. Regina (8 tydzień owocowania) i Burlat (3 tydzień). Myślę o trzeciej, owocującej pomiędzy nimi.
Chodzi m.in. o dobre zapylenie i oczywiście o ciągłość konsumpcji:).
Chciałbym jakąś jasną. Wiem, że zapyliłaby obie odmiany Hedelfińska. Ale ona jest czerwona i w szkółce nie widziałem...
Co szanowni forumowicze promonujecie? Czy się może jednak zapylą? W najbliższej okolicy nie widzę czereśni. Są, ale dobre kilkaset metrrów dalej.
Pozdr.
Sławek
Właśnie posadziłem 2 czereśnie. Regina (8 tydzień owocowania) i Burlat (3 tydzień). Myślę o trzeciej, owocującej pomiędzy nimi.
Chodzi m.in. o dobre zapylenie i oczywiście o ciągłość konsumpcji:).
Chciałbym jakąś jasną. Wiem, że zapyliłaby obie odmiany Hedelfińska. Ale ona jest czerwona i w szkółce nie widziałem...
Co szanowni forumowicze promonujecie? Czy się może jednak zapylą? W najbliższej okolicy nie widzę czereśni. Są, ale dobre kilkaset metrrów dalej.
Pozdr.
Sławek
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Re: Jaka dobra odmiana zapylająca - czereśnia
Będzie Ci ciężko o czysto żółte odmiany-takich juz się raczej w szkółkach nie produkuje.nautes pisze:Chciałbym jakąś jasną
Z żółto-czerwonych masz średnio-wczesną Vegę i późną-Buttnera Czerwoną-ale sprawdż sobie,czy są zapylane przez te,które juz posiadasz.