Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

jeny30
Przepraszam, większość piszących miała balkony, więc ja też miałam na uwadze balkon. Przecież to nie istotne, ważne, żeby rosły i plony były. A co z tym perlitem? Można go dostać bez problemu? Gdyby nie, to co w zamian?
W zamian Wermikulit, ja go używam do papryk i pomidorków w donicach, jest trochę droższy ale IMHO lepszy.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dodatek perlitu nie jest bezwzględnym warunkiem powodzenia uprawy. Jeśli zastosujemy Sterlux ale do wysiewu, możemy sobie darować dodatek perlitu. To podłoże jest z dodatkiem piasku.
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Aniu w Słupsku Steruxa ziemię kupowałam w centrali nasiennej na Grunwaldzkiej. Perlit ciężko dostać więc będę kupować przez internet. Jesteśmy sąsiadkami więc chętnie służę radą co gdzie można dostać.
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
jeny30
50p
50p
Od: 24 sie 2014, o 12:40

Post »

whitedame pisze:
jeny30
Przepraszam, większość piszących miała balkony, więc ja też miałam na uwadze balkon. Przecież to nie istotne, ważne, żeby rosły i plony były. A co z tym perlitem? Można go dostać bez problemu? Gdyby nie, to co w zamian?
W zamian Wermikulit, ja go używam do papryk i pomidorków w donicach, jest trochę droższy ale IMHO lepszy.
Dziękuję, bogatsza jestem o kolejną dawkę wiedzy. :D
Pozdrawiam, Ania

"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
Awatar użytkownika
jeny30
50p
50p
Od: 24 sie 2014, o 12:40

Post »

forumowicz pisze:Dodatek perlitu nie jest bezwzględnym warunkiem powodzenia uprawy. Jeśli zastosujemy Sterlux ale do wysiewu, możemy sobie darować dodatek perlitu. To podłoże jest z dodatkiem piasku.
Uczę się pilnie z rad i doświadczenia twego forumowicz. I pochwalę się, że w tym sezonie moje 38 krzaczków pomidorowych przeżyło, dobrze się miało i pięknie owocowało, śmiem stwierdzić, że tylko dzięki informacjom, które tu na forum przeczytałam i zastosowałam w praktyce. Sąsiadów zadziwiłam, bo myśleli, że "młoda sąsiadka" trawę posieje i opalać się będzie. A ja ciężko pracowałam cały sezon (działka 6 lat nie uprawiana) i jeszcze w szklarni pomidory obrabiałam. Jak nosiłam wiadra pełne pomidorów to nikt uwierzyć nie mógł. Sama ledwo w to wierzyłam, że mi się udało. :tan Tak więc czytam, czytam, notuję i odważyłam się pisać i pytać.

edit
Johna pisze:Aniu w Słupsku Steruxa ziemię kupowałam w centrali nasiennej na Grunwaldzkiej. Perlit ciężko dostać więc będę kupować przez internet. Jesteśmy sąsiadkami więc chętnie służę radą co gdzie można dostać.
O jak fajnie, że przyjazna dusz tak blisko. O Grunwaldzkiej już wiem, z twojej wcześniejszej wypowiedzi. Zajrzę tam jak już przyjdzie czas. A swoją drogą, takie małe te nasze miasto nie jest, a takie problemy ze znalezieniem ziemi, perlitu. Ale numer. Asiu a jak zamawiasz perlit taki ogrodowy? Bo wiesz, widziałam jeszcze budowlany, no i tak się zastanawiam czy się nada. ;:109
Pozdrawiam, Ania

"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Perlit udało mi się kupić w składzie budowlanym na Bałtyckiej - ogrodowy oczywiście ale to było w zeszłym roku i wzięłam wtedy ostatnie sztuki. Widziałam ostatnio że rozbudowali swoje centrum ogrodnicze więc może będą mieli i perlit. Jak nie to skorzystam z portalu na a.... Co prawda drogo wtedy wychodzi sam transport ale czego się nie robi dla roślinek. Jak będziesz chciała to zrobimy wspólny zakup i wyjdzie nieco taniej :heja
Z tym że ja perlitu używałam tylko na etapie produkcji rozsady - potem do docelowych donic nie dawałam.
Pozdrawiam Asia
balti111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 gru 2014, o 12:17

Post »

Witam Wszystkich serdecznie, jestem nowy na tym Szanownym Forum ale temat uprawy warzyw w domu , na parapecie i temu podobnych bardzo mi przypadł do gustu .
Ja swoje pomidorki (i nie tylko pomidorki ) wysiałem 30 listopada i na dzień dzisiejszy mam już jak mi się zdaje całkiem fajną rozsadę . Obrazek
to przed pikowaniem do większej doniczki
Obrazek
... a to już w doniczce ..

Obrazek
a to już cała moja uprawa pomidorowa ;-)

i jeszcze ciekawostka :
Obrazek
3 tygodniowe sadzonki truskawek które właśnie 2 dni temu zaczęły kwitnąć

To wszystko to prawdopodobnie w dużej mierze zasługa doświetlania sadzonek lampkami LED

pozdrawiam wszystkich ... do Siego Roku ;:136
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sadzonki świetne. Niektórzy wiosną takich się nie doczekają ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Naprawde ładne. Ja bym posadził głębiej. :)
balti111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Posadzę głębiej w docelowych donicach :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pisałeś co to za odmiana? Bo to też ważne.

Napisz coś o doświetleniu.
balti111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Odmiany to "Bawole serca" , "Ikarus" i jakieś "BIO " ..... takie nasionka były w markecie ...
W sumie cała ta uprawa powstała w jednym celu - sprawdzenie skuteczności prototypów lamp LED przeznaczonych do asymilacyjnego doświetlania i oświetlania roślin .
Co do parametrów światła to średnie natężenie promieniowania fotosyntetycznie-czynnego PAR na poziomie 120 do 150 mikromoli .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No bawole serce to wyzwanie. A masz poznaczone które to jakie? Chętnie bym porównał. A co do specyfikacji dośeietlenia, to poproszę mniej ogółów, a więcej szczegółów dotyczących samegoboświetlenia. :)
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Balti orientujesz się jakie masz długości fali nm w tej lampie ? I jaki stosunek czerwonych do niebieskich ? Masz tam rownież światło pomarańczowe i białe powyżej 6500k ?.
Sama planuje kupienie lampy LED i zastanawiam się w jakie światło iść . Kiedyś w LED stawiano tylko na swiatlo czerwone i niebieskie, teraz widzę, że coraz częściej dodawane są inne długości fali ,swiatlo pomarańczowe, białe, i light blue.

Sadzonki piękne
Aga
nilbul1
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 21:03

Post »

Pytanie do znawców tematu.
Czy zamiast perlitu można zastosować keramzyt ?

pozdr.
Tadeusz
Pozdrawiam Tadeusz
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”