Powojniki dla początkujących - jakie wybrać?
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki z grupy viticella - dla początkujących
Dziękuję - okopczykuję, tak też myślałam. Obżarł prawie przy samej ziemi
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy możecie mi wskazać z powojników grupy Viticella te, które mają dość gęste i zdrowe ulistnienie...
Znalazłam też taką odmianę .... http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Gru ... -Anita/240
jest ona bardzo chwalona.
Może ktoś ją ma i może mi doradzić czy warto ją kupić.
Powojniki chcę posadzić przy wysokim ogrodzeniu, zależy mi na zdrowych liściach i szybkim przyroście.
Znalazłam też taką odmianę .... http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Gru ... -Anita/240
jest ona bardzo chwalona.
Może ktoś ją ma i może mi doradzić czy warto ją kupić.
Powojniki chcę posadzić przy wysokim ogrodzeniu, zależy mi na zdrowych liściach i szybkim przyroście.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- majka411
Iza dziękuję za podpowiedz.... poczytałam o tym powojniku i wielu innych.... wszystkie mi się podobają.
stąd ta prośba do Was.... żeby wybrać ten naj....
Justa jest już zarezerwowana do kupienia.... jej kolor bardzo mi odpowiada.
Mam ochotę kupić jeszcze powojnik Anita, tylko wolałabym mieć Wasze potwierdzenie, że ma piękne ulistnienie i kwiatuszki.
stąd ta prośba do Was.... żeby wybrać ten naj....
Justa jest już zarezerwowana do kupienia.... jej kolor bardzo mi odpowiada.
Mam ochotę kupić jeszcze powojnik Anita, tylko wolałabym mieć Wasze potwierdzenie, że ma piękne ulistnienie i kwiatuszki.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja szczerze mogę polecić powojnik "Jackmanii". Choć nie jest z grupy Viticella, to jak najbardziej nadaje się dla osób zaczynających przygodę z klemkami Jackmani bardzo szybko rośnie i jest cały obsypany kwiatami. Mój kwitnie od lata aż po dziś dzień choć już ma zdecydowanie mniej kwiatów.
Podobnie jest z odmianą "Madame Julia Correvon"
Podobnie jest z odmianą "Madame Julia Correvon"
- majka411
Sylwio dziękuję
miałam powojnik Jackmanii jest wspaniały.... bardzo okwiecony i szybko rośnie.
miałam powojnik Jackmanii jest wspaniały.... bardzo okwiecony i szybko rośnie.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Cieszę się Majko, że mogłam pomóc. Mam u siebie kilkanaście powojników, ale Justą jestem mile zaskoczona i zachwycona.
-
- 100p
- Od: 8 lut 2013, o 11:36
Myślałam, że ten wątek pomoże mi coś wybrać a tu tyle tego, że... no wszystko nie zmieści się u mnie... nie wiedziałam, że tyle powojników istnieje...
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Grażyno odmian powojników jest Ci niczym kropli w morzu. Cudowna różnorodność! Powodzenia w kompletowaniu swojego ulubionego zestawu.
- aneczka1979
Halooo?! Powojnikowo zakręceni! Nie śpimy!
Może by jednak kontynuować nasze pogaduchy? ...i po nakręcać się na kolejny sezon?
Pokażę moje cudeńka. Wszystkie zakupione w sezonie 2014, więc młodziaki ale potencjał ogromny. I już nie mogę doczekać się wiosny!
Solina -cudowny, pięknie przyrósł, bardzo żywotny, obficie kwitnący, no i ten kolor...
Tu Solina z Janem Pawłem II
Solina z Monte Cassino
W centralnej części zdjęcia Solina, po bokach Monte Cassino a na końcu Błękitny Anioł
Etoile Violette -nie urosła oszałamiająco ale za to kwitła przepięknie.
Tentel -dorwałam go w pełni sezonu jako dziesięciocentymetrową sadzonkę. Zdążył jednak zakwitnąć.
Oberek -drobne kwiatuszki ale jakże wdzięczne.
Venosa Violacea -cudowny kwiatuch. Nie mogę się go doczekać w tym sezonie!
Betty Corning -posadzone dwie sztuki przy altankowym oknie. Liczę na cudne zapachy w przyszłości.
White Prince Charles nie jest jednak aż tak biały ale kwitnie obficie. Posadzony do towarzystwa Madame Julii Correvon.
Madame Julia Correvon -sztuk 3. Pierwsza zakupiona jako ona. Dwie pozostałe to pomyłki z Biery i Lidla:
Mikelite -kupiony z polecenia. Ponoć mam być zadowolona. Nie rozbujał się w minionym sezonie ale też i przyjechał do mnie stosunkowo późno. Czekam więc cierpliwie.
I na koniec mój zdecydowany "Number one" od którego to zaczęła się cała to moja maniakalno -szaleńcza miłość powojnikowa. Błękitny Anioł. mój ukochany "gnieciuch":
Tu w kompozycji z różą New Dawn:
Oto kolekcja moich włoskich. Ciągle mi jednak mało. Już planuję kolejne, wiosenne zakupy.
Może by jednak kontynuować nasze pogaduchy? ...i po nakręcać się na kolejny sezon?
Pokażę moje cudeńka. Wszystkie zakupione w sezonie 2014, więc młodziaki ale potencjał ogromny. I już nie mogę doczekać się wiosny!
Solina -cudowny, pięknie przyrósł, bardzo żywotny, obficie kwitnący, no i ten kolor...
Tu Solina z Janem Pawłem II
Solina z Monte Cassino
W centralnej części zdjęcia Solina, po bokach Monte Cassino a na końcu Błękitny Anioł
Etoile Violette -nie urosła oszałamiająco ale za to kwitła przepięknie.
Tentel -dorwałam go w pełni sezonu jako dziesięciocentymetrową sadzonkę. Zdążył jednak zakwitnąć.
Oberek -drobne kwiatuszki ale jakże wdzięczne.
Venosa Violacea -cudowny kwiatuch. Nie mogę się go doczekać w tym sezonie!
Betty Corning -posadzone dwie sztuki przy altankowym oknie. Liczę na cudne zapachy w przyszłości.
White Prince Charles nie jest jednak aż tak biały ale kwitnie obficie. Posadzony do towarzystwa Madame Julii Correvon.
Madame Julia Correvon -sztuk 3. Pierwsza zakupiona jako ona. Dwie pozostałe to pomyłki z Biery i Lidla:
Mikelite -kupiony z polecenia. Ponoć mam być zadowolona. Nie rozbujał się w minionym sezonie ale też i przyjechał do mnie stosunkowo późno. Czekam więc cierpliwie.
I na koniec mój zdecydowany "Number one" od którego to zaczęła się cała to moja maniakalno -szaleńcza miłość powojnikowa. Błękitny Anioł. mój ukochany "gnieciuch":
Tu w kompozycji z różą New Dawn:
Oto kolekcja moich włoskich. Ciągle mi jednak mało. Już planuję kolejne, wiosenne zakupy.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aneczko czy Solina będzie żyła i kwitła na południowej wystawie. Tak kusisz tymi pięknościami, że zaczynam się łamać, ale wierzę tylko w doświadczenie tych co mają powojniki u siebie.
Samego dobra w nowym roku.
Samego dobra w nowym roku.
- aneczka1979
Soniu moja Solina rośnie właśnie na "patelni" (calusieńki dzień ma słońce) i przez cały sezon nie wyglądała na niezadowoloną.
Jeśli myślisz nad kupnem powojnika włoskiego to musi to być Solina lub Błękitny. Wiem wiem jestem stronnicza, ale oba są całkiem bezproblemowe ze stosunkowo dużymi kwiatami. Pięknie i obficie kwitną, choć Solina zdecydowanie dłużej.
Samych szczęśliwości w 2015 i Tobie i reszcie forumowiczów życzę.
Jeśli myślisz nad kupnem powojnika włoskiego to musi to być Solina lub Błękitny. Wiem wiem jestem stronnicza, ale oba są całkiem bezproblemowe ze stosunkowo dużymi kwiatami. Pięknie i obficie kwitną, choć Solina zdecydowanie dłużej.
Samych szczęśliwości w 2015 i Tobie i reszcie forumowiczów życzę.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dzięki. U mnie właściwie nie ma miejsc zacienionych i osłoniętych, więc musi być terminator.