Uprawa czarnej porzeczki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stare krzaki czarnej porzeczki
Jeżeli masz wszystko przygotowane,to sadź teraz na miejsce stałe,albo na rok do szkółki.Możesz też zadołować i posadzić na wiosnę.Z gałązek zrób sadzonki dł. 25-30 cm i posadź tak ,aby troszkę wystawały.Dobrze jest usypać nad każdą sadzonką kopczyk.
Czy dużym błędem będzie jeśli będą dłuższe ?
Chciałbym aby było je widać :P
Chciałbym aby było je widać :P
-
Dużym błędem to nie będzie,ale jednak błędem.
Re: Porzeczka czarna - uprawa
Witam,
posadzilam dziś kilka dorodnych sadzonek porzeczki tisel - mają bardzo dobrze rozbudowany system korzeniowy i 5-10 łodyg. Czy powinnam wyciąć część łodyg z tych krzaczkow ktore mają ich dziesięć?
Czy w pierwszym roku po posadzeniu warto okryć krzaki agrowłókniną?
pozdrawiam
posadzilam dziś kilka dorodnych sadzonek porzeczki tisel - mają bardzo dobrze rozbudowany system korzeniowy i 5-10 łodyg. Czy powinnam wyciąć część łodyg z tych krzaczkow ktore mają ich dziesięć?
Czy w pierwszym roku po posadzeniu warto okryć krzaki agrowłókniną?
pozdrawiam
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W pierwszym roku nic bym nie wycinał, chyba,że są bardzo zbite.
Agrowłókniną można chyba okryć, jeśli teren jest mroźny i wietrzny, ale ogólnie p. czarna radzi sobie z mrozem.
Agrowłókniną można chyba okryć, jeśli teren jest mroźny i wietrzny, ale ogólnie p. czarna radzi sobie z mrozem.
Tisel na pewno ci nie wymarznie.
edit
Porzeczka jak i każda roślina z resztą po przycięciu ładnie się po krzewi, a jak jej nie przytniesz to potem między innymi urośnie ci "szczotka na pniu".
edit
Porzeczka jak i każda roślina z resztą po przycięciu ładnie się po krzewi, a jak jej nie przytniesz to potem między innymi urośnie ci "szczotka na pniu".
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
W zeszłym roku posadziłam sadzonki. Niektóre rosną tylko do góry i się nie rozgałęziają. Czy trzeba je przyciąć? Jak i kiedy to zrobić?
-
- 100p
- Od: 17 sty 2011, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak ciąć porzeczki:
http://www.modr.pl/img/Ciecie_krzewow_o ... _na_ww.pdf
http://www.modr.pl/img/Ciecie_krzewow_o ... _na_ww.pdf
-
Pędy czarnej porzeczki rozgałęziają się w drugim sezonie.Np:te co wyrosły w minionym sezonie (2014)
, na wiosnę (2015) zakwitną i zaowocują,jednocześnie wytworzą pędy boczne,które zaowocują w następnym roku,2016.Wycinamy po owocowaniu właśnie te 3-letnie pędy,ponieważ następne owocowanie (2017)jest już marne ,a i pędy są porażone przez choroby i szkodniki.
, na wiosnę (2015) zakwitną i zaowocują,jednocześnie wytworzą pędy boczne,które zaowocują w następnym roku,2016.Wycinamy po owocowaniu właśnie te 3-letnie pędy,ponieważ następne owocowanie (2017)jest już marne ,a i pędy są porażone przez choroby i szkodniki.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
kaLo Dziękuję
Wiem już, że nie czas... Jestem Ci wdzięczna za rzeczowe wyjaśnienie. Ciągle się uczę
Wiem już, że nie czas... Jestem Ci wdzięczna za rzeczowe wyjaśnienie. Ciągle się uczę
Czy krzaki porzeczek czymś się nawozi? Mam na działce kilkuletnie krzaki, które słabo owocują. Czy można je czymś zasilić, by poprawić owocowanie?
-
Jeśli nie jest odpowiednio cięta ,też nie będzie owocować.Nawóz ,może być dowolnej firmy,dedykowany porzeczkom ,lub ogólnie krzewom owocowym,stosowany wg zaleceń producenta.Geba powinna być lekko kwaśna,pH 6,0-6,5.
PS.
Jeśli nie były chronione przed szkodnikami,mogą być zaatakowane przez przeziernika porzeczkowego i też nie będą owocowały.Pędy takie można rozpoznać po tym,że mają małe przyrosty,liście są drobniejsze.Na przekroju są czarne-rdzeń jest wyżarty przez larwy tego motyla.
PS.
Jeśli nie były chronione przed szkodnikami,mogą być zaatakowane przez przeziernika porzeczkowego i też nie będą owocowały.Pędy takie można rozpoznać po tym,że mają małe przyrosty,liście są drobniejsze.Na przekroju są czarne-rdzeń jest wyżarty przez larwy tego motyla.
Na pewno nie były w ogóle cięte Nigdy się im nie przyglądałam, więc nie jestem w stanie stwierdzić czy nie rozgościł się tam jakiś szkodnik
Czy znajdę tu na forum instrukcję cięcia porzeczek?
Czy wykonuje się profilaktycznie jakieś opryski?
Od czegoś muszę zacząć.
Czy znajdę tu na forum instrukcję cięcia porzeczek?
Czy wykonuje się profilaktycznie jakieś opryski?
Od czegoś muszę zacząć.