Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
Poprzednia część wątku jest tu Podłoże do wysiewów cz.1
W czym siejemy w tym sezonie? Jeszcze nikt się nie zastanawia?
W czym siejemy w tym sezonie? Jeszcze nikt się nie zastanawia?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Nie mam dużego doświadczenia-tylko jeden rok.Siałem do ziemi z Pasłęka i byłem zadowolony.W tym roku chyba powtórka z rozrywki,chociaż kilka osób pisało o latających stworzeniach ukrytych w tej ziemi.Oprócz rozsady pomidorów i papryk muszę też produkować rozsady dyniowatych,a nawet astry ,bo w ziemi małe roślinki zjadają mi ślimaki.Do pikowania też z tej firmy.W ubiegłym roku jak zabrakło mi ziemi do pikowania chciałem ją rozwodnić ziemią z ogrodu .Niestety małe ślimaczki pożarły mi część roślinek.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i ja się zaczynam zastanawiać. Bo łapy już mnie swedzą żeby chociaż zioła posiać.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ok. ( nie ma takiej ikonki, więc opowiem jak biję się w piersi, że aż dudni) - w co.
forumowicz czy nadal będziesz używać podłoże Sterluxa?
forumowicz czy nadal będziesz używać podłoże Sterluxa?
Beata
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Ja kupuję ziemię Kronen do wysiewu i pikowania.
Do kwiatów mam tej samej firmy, jeszcze od lata.
W zeszłym roku jak nie było Kronena, to kupowałam też tą ziemię z Lidla i Biedronki.
Obie zadowalające, chociaż zdarzały się wśród miałkiej ziemi wielkie kawałki.
Do kwiatów mam tej samej firmy, jeszcze od lata.
W zeszłym roku jak nie było Kronena, to kupowałam też tą ziemię z Lidla i Biedronki.
Obie zadowalające, chociaż zdarzały się wśród miałkiej ziemi wielkie kawałki.
Pozdrawiam Kaśka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 cze 2012, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Będe uzywała tej samej ziemi co w tamtym sezonie -Sterlux- najlepsza jaką miałam do roślin
Zdecydowanie- tak. O ile jakość nie zejdzie na psy.whitedame pisze: czy nadal będziesz używać podłoże Sterluxa?
Ja również będę używał Sterlux Uniwersalny.
W ubiegłym roku miałem również ten do siewu i pikowania ale nie byłem z niego zadowolony. Strasznie się zsychał i robiła się skorupa na wierzchu, a pod spodem było wilgotno. Może taka partia? Wydaje mi się, że torf użyty do mieszanki był za mocno przemielony, więc jemu już dziękuję.
W ubiegłym roku miałem również ten do siewu i pikowania ale nie byłem z niego zadowolony. Strasznie się zsychał i robiła się skorupa na wierzchu, a pod spodem było wilgotno. Może taka partia? Wydaje mi się, że torf użyty do mieszanki był za mocno przemielony, więc jemu już dziękuję.
Pozdrawiam Wojtek
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Tak jak 2 lata temu i w zeszłym roku warzywa do Kronena, a kwiatki do biedronkowej. Natomiast pomidory i papryki do mieszanki tych dwóch. Chociaż ta biedronkowa z zeszłego roku była ciut gorsza niż sprzed dwóch lat. Sprawdzę najpierw jaka jest tego roczna biedronkowa.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Dla mnie jakość biedronkowej zeszła całkiem na psy,tradycyjnie albo Aura z Pasłęka albo czysty torf.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja chyba trafiam na gorszy sort ziemi z Kronena, w ubiegłym sezonie walczyłam z ziemiórkami i z twardą skorupą na wierzchu, nie mogłam ( nie potrafiłam ? ) jej odpowiednio nawodnić
W tym roku sytuacja się powtarza, w posianej bazyli już się pokazują ziemiórki, na razie skutkują domowe sposoby( surowe ziemmniaki,czosnek granulowany) i HT.
Z zakupem ziemi z Pasłęka jest u nas kłopot, wiosną do wiader z pomidorami polowałam ponad miesiąc, królują za to Kronen i Substral.
W tym roku sytuacja się powtarza, w posianej bazyli już się pokazują ziemiórki, na razie skutkują domowe sposoby( surowe ziemmniaki,czosnek granulowany) i HT.
Z zakupem ziemi z Pasłęka jest u nas kłopot, wiosną do wiader z pomidorami polowałam ponad miesiąc, królują za to Kronen i Substral.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Dzwoniłem do Pasłęka i poinformowali mnie, Sterlux dostępny będzie w Castoramie.
W Majstrze też można dostać to podłoże.