Bób cz.2
Re: Bób cz.2
Dzięki za odpowiedzi. O czubkach wiem, ale chciałem jakoś zapobiec mszycom. Jak coś to czubki obetnę.
Chemii nie chcę żadnej używać. Środek zwilżający to z tego co wiem też chemia, więc odpada (dzięki za radę bo nie wiedziałem, że trzeba to dodawać).
No nic, obok bobu może dam miętę pieprzową albo cząber ogrodowy, jak to nic nie da to użyję na przykład rozcieńczonej gnojówki z pokrzywy, albo będę pryskał Florovitem, tak jak kiedyś tu radził forumowicz. Jeśli to nie pomoże to obetnę wierzchołki.
Chemii nie chcę żadnej używać. Środek zwilżający to z tego co wiem też chemia, więc odpada (dzięki za radę bo nie wiedziałem, że trzeba to dodawać).
No nic, obok bobu może dam miętę pieprzową albo cząber ogrodowy, jak to nic nie da to użyję na przykład rozcieńczonej gnojówki z pokrzywy, albo będę pryskał Florovitem, tak jak kiedyś tu radził forumowicz. Jeśli to nie pomoże to obetnę wierzchołki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może posyp popiołem drzewnym,moja siostra zawsze tak robi i u niej to działa .Jak jest suchy to zwilża liście wodą i wtedy sypie popiół.a na czosnek też chyba nie zaszkodzi.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
WaF90 Cząber będzie lepszy od mięty, z którą potem możesz mieć problemy. Wcześnie wysiany lub jeszcze lepiej wysadzony z rozsady bób, dobrze nawieziony i podlewany nie jest często atakowany przez mszyce. Przeważnie nalot zaczyna się od ataku na najsłabsze rośliny. Można je wydusić mechanicznie lub w ostateczności ogłowić rośliny(zależy w jakiej fazie bób zostanie zaatakowany). Również bób wysiany w pojedynczych rzędach będzie rzadziej atakowany przez mszyce.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miało być ekologicznie i bez chemii ale się wyłamię i powiem, że u mni jednokrotny oprysk Decisem załatwiał sprawę na amen. A po najbliższym deszczu pędy były wypłukane i czyste.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marta-ja też tak robię,jak już muszę opryskać to wystarczy 1 raz i po sprawie.Chociaż ogławianie przyspiesza też dorastanie zawiązanych już strąków.
tencia Dobra myśl, poczytam jeszcze o tym popiele drzewnym
przemek1136 Dzięki, to będzie cząber. Uwielbiam bób, więc będzie z rozsady i z siewu wprost do gruntu. O pojedynczych rzędach wiem, ale to będzie ciężkie do wykonania, zobaczymy.
Ika2008 Wątpię, że użyję, ale zapisałem sobie to co napisałaś, tak na wszelki wypadek.
W tamtym sezonie z kilkunastu krzaków zebrałem 0,5kg wyłuskanego bobu, co (pomimo marności plonu) sprawiło mi dużą radość. Myślałem, że mi to ukradną bo mam ogródek kilka kilometrów od domu i czasem mi ktoś tam wchodzi, nie umiem nigdy natrafić na tą osobę (lub osoby). O dziwo jedynie co mi wzięli to parę jabłek zimowych. Muszę zrobić jakoś dobrze płot i aż się nie umiem doczekać sezonu bobowego 2015
Swoją drogą zdziwiłem się, ponieważ bób który zawsze jadłem ze sklepu było trochę czuć a tu ten mój nic nie śmierdział i był inny w smaku.
przemek1136 Dzięki, to będzie cząber. Uwielbiam bób, więc będzie z rozsady i z siewu wprost do gruntu. O pojedynczych rzędach wiem, ale to będzie ciężkie do wykonania, zobaczymy.
Ika2008 Wątpię, że użyję, ale zapisałem sobie to co napisałaś, tak na wszelki wypadek.
W tamtym sezonie z kilkunastu krzaków zebrałem 0,5kg wyłuskanego bobu, co (pomimo marności plonu) sprawiło mi dużą radość. Myślałem, że mi to ukradną bo mam ogródek kilka kilometrów od domu i czasem mi ktoś tam wchodzi, nie umiem nigdy natrafić na tą osobę (lub osoby). O dziwo jedynie co mi wzięli to parę jabłek zimowych. Muszę zrobić jakoś dobrze płot i aż się nie umiem doczekać sezonu bobowego 2015
Swoją drogą zdziwiłem się, ponieważ bób który zawsze jadłem ze sklepu było trochę czuć a tu ten mój nic nie śmierdział i był inny w smaku.
-
Odmiany bobu różnią się w smaku. Dodatkowo, przeważnie jeżeli kupujemy nasiona do zjedzenia to są one już prawie dojrzałe lub nawet przejrzałe, co powoduje, że stają się mączyste. Ponadto niektórzy producenci po zbiorze traktują strąki chemią w celu przedłużenia okresu przechowywania nasion. Źle schłodzone lub nie schłodzone po zbiorze nasiona, zapakowane w folię mogą się zaparzać. Do tego dodajmy stosowane przez producentów środki ochrony roślin-np. Decis nie znajdował się w wykazie środków do zwalczania mszycy w uprawach bobu w roku 2014.
Warto wiedzieć, że czasami bób stosuje się jako roślinę ochronną dla kukurydzy lub ziemniaków. Dobrze też rośnie w uprawach współrzędnych z kapustnymi.
Warto wiedzieć, że czasami bób stosuje się jako roślinę ochronną dla kukurydzy lub ziemniaków. Dobrze też rośnie w uprawach współrzędnych z kapustnymi.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
przemek1136
Zostało mi trochę Figaro z ubiegłorocznej przesyłki, leży sobie w temp. około 12'C .
Mogę go siać/sadzić w tym roku?
Zostało mi trochę Figaro z ubiegłorocznej przesyłki, leży sobie w temp. około 12'C .
Mogę go siać/sadzić w tym roku?
-
Oczywiście, że możesz siać. Te nasiona zachowają zdolność kiełkowania jeszcze przez kilka lat.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Włożyć je teraz do lodówki? Czy nie ma takiej potrzeby?
-
Nie ma potrzeby schładzać nasiona bobu. Czasami już podkiełkowany bób przechowuje się w temp. 2*C ale to wtedy gdy nie można go wysiać ze względu na warunki pogodowe.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 gru 2014, o 16:06
Witam wszystkich forumowiczów.
Ja również powoli rozpoczynam przygotowania do sezonu. Pierwszy raz będę uprawiał bób z rozsady i mam kilka pytań:
Co jest powodem wybiegania roślin? A co za tym idzie, jakie warunki powinien mieć bób żeby nie wybiegal i był krępy. Czy mogę posiać po 2 nasiona do doniczki o średnicy 6cm.? Planuję siać ok. 5.III a do gruntu ok 1. IV ( oczywiście w zależności od pogody) to dobry termin czy można troszkę wcześniej? Odmiana Bizon.
Ja również powoli rozpoczynam przygotowania do sezonu. Pierwszy raz będę uprawiał bób z rozsady i mam kilka pytań:
Co jest powodem wybiegania roślin? A co za tym idzie, jakie warunki powinien mieć bób żeby nie wybiegal i był krępy. Czy mogę posiać po 2 nasiona do doniczki o średnicy 6cm.? Planuję siać ok. 5.III a do gruntu ok 1. IV ( oczywiście w zależności od pogody) to dobry termin czy można troszkę wcześniej? Odmiana Bizon.
-
Powodem wybiegania roślin jest niedobór światła przy jednocześnie zbyt wysokiej temperaturze. Teoretycznie za optymalną temperaturę wzrostu przyjmuje się 18-22*C ale wtedy (luty/marzec) konieczne jest doświetlanie. Produkując rozsadę w warunkach domowych bez doświetlania konieczne jest obniżenie o kilka stopni temp. powietrza. Można przyjąć, że produkcja rozsady trwa 3-4 tygodnie a później rośliny powinny trafić do gruntu. Doniczki o średnicy 6cm są dobre jeżeli posiejesz po 1 nasionku. Jeżeli chcesz wysiać po 2 nasiona lepiej użyć o średnicy 8-10cm. Co do terminów to są one optymalne choć przy wysadzaniu 1-10.IV zaleca się zastosowanie okrycia z włókniny lub specjalnej siatki ochronnej.