Drugi rok storczykowej przygody
Re: Drugi rok storczykowej przygody
Wspaniałe kwitnienie. Jak dla mnie zawsze najlepszym tłem jest kolor czarny dla kwiatów lub na tle nieba pięknie błękitnego .
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiedziałem Danusiu,że oprócz kaktusów masz tak dużo storczyków
i to nie tylko same falenopsisy.
Ciekawy kwiat w kształcie i kolorze ma Twoja Cambria.
Też mam Cambrię,ale kwiat zupełnie inny.
i to nie tylko same falenopsisy.
Ciekawy kwiat w kształcie i kolorze ma Twoja Cambria.
Też mam Cambrię,ale kwiat zupełnie inny.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Storczyki to niestety coraz bardziej po macoszemu przeze mnie traktowane, bo miłość z każdym sezonem coraz bardziej przelewana jest na cierniste cuda.
I te storcze to też czują i nie odwdzięczają mi się tak kwitnieniami jak dawniej.
Ostatnio więcej kwiecia u mnie na nowo zakupionych niż na moich własnych, ale czasem jeszcze w sklepie nie mogę przejść obojętnie przy ładnych okazach by nie wylądowały u mnie w koszyku I tak kupiłam sobie znów dendrobium (jakoś zbyt długo nie umiem ich utrzymać w stanie zdolnym do ponownych kwitnień - najwyżej 2-3 sezony, więc kupuję nowe).
Robiąc mu ostatnio fotkę zauważyłam, że gładziutkie z pozoru płatki dopiero przy dużym powiększeniu pokazują że nie są gładkie , a aksamitne - i już wiadomo dlaczego krople wody nie przylegają do nich, tylko spływają jak po kaczce:
I te storcze to też czują i nie odwdzięczają mi się tak kwitnieniami jak dawniej.
Ostatnio więcej kwiecia u mnie na nowo zakupionych niż na moich własnych, ale czasem jeszcze w sklepie nie mogę przejść obojętnie przy ładnych okazach by nie wylądowały u mnie w koszyku I tak kupiłam sobie znów dendrobium (jakoś zbyt długo nie umiem ich utrzymać w stanie zdolnym do ponownych kwitnień - najwyżej 2-3 sezony, więc kupuję nowe).
Robiąc mu ostatnio fotkę zauważyłam, że gładziutkie z pozoru płatki dopiero przy dużym powiększeniu pokazują że nie są gładkie , a aksamitne - i już wiadomo dlaczego krople wody nie przylegają do nich, tylko spływają jak po kaczce:
Pięknie sfociłaś to dendrobium U mnie ze storczykami podobnie ale to z powodu zdrowia Część nawet rozdałam i robię wszystko co mogę żeby utrzymać to co zostało.Dla mnie kaktusy są w sam raz bo nie wymagają tak regularnej opieki jak storczyki.
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne fotografie dendrobium
Danusiu, miło, że pomimo zmniejszonego zapału do uprawy storczyków zaglądasz tu i co nieco wstawiasz do pooglądania
Bardzo ciekawe zdjęcie kwiatów Dendrobium. Pokazałaś to, co ukryte
Ja wprawdzie nie straciłam zupełnie zapału storczyków, ale zdecydowanie straciłam dawny zapał do wpisów na Forum.
Odwiedzam jednak co jakiś czas różne wątki dla relaksu i z sentymentu do czasów z przed kilku lat.
Widzę na pierwszej stronie u Ciebie, że przygodę z pierwszym storczykiem rozpoczęłyśmy w bardzo podobnym czasie.
Ja nie mam zamiennika w kaktusach, więc Tobie życzę - tak jak piszesz - aby jednak od czasu do czasu jakiś storczyk Cię zauroczył...
Bardzo ciekawe zdjęcie kwiatów Dendrobium. Pokazałaś to, co ukryte
Ja wprawdzie nie straciłam zupełnie zapału storczyków, ale zdecydowanie straciłam dawny zapał do wpisów na Forum.
Odwiedzam jednak co jakiś czas różne wątki dla relaksu i z sentymentu do czasów z przed kilku lat.
Widzę na pierwszej stronie u Ciebie, że przygodę z pierwszym storczykiem rozpoczęłyśmy w bardzo podobnym czasie.
Ja nie mam zamiennika w kaktusach, więc Tobie życzę - tak jak piszesz - aby jednak od czasu do czasu jakiś storczyk Cię zauroczył...
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potwierdza się zasada, że dendrobium lubi jak go się trochę przechłodzi.
Dendrobia stały do końca października na balkonie i teraz Dendrobium phalaenopsis bardzo ładnie zakwitł. ma też na innych pędach zaczątki pędów kwiatowych, a więc będzie na dłużej:
Dziś przy podlewaniu zauważyłam, że Dendrobium nobile też chyba będzie kwitło, bo ma wypustki i zapowiada się na kwiatki pewnie za miesiąc.
Dendrobia stały do końca października na balkonie i teraz Dendrobium phalaenopsis bardzo ładnie zakwitł. ma też na innych pędach zaczątki pędów kwiatowych, a więc będzie na dłużej:
Dziś przy podlewaniu zauważyłam, że Dendrobium nobile też chyba będzie kwitło, bo ma wypustki i zapowiada się na kwiatki pewnie za miesiąc.
Gratuluję, moje dendrobium phal. Odkąd straciło sklepowe kwitnienie to przeżywa okres spoczynku..... (
Witam.
Jestem na tym forum nowa. Od dłuższego czasu poczytuję sobie Wasze forum i często korzystam z rad udzielonych przez jego użytkowników.
Storczyk jest piękny. Moje dendrobium nobile też wypuszcza pączki i zapewne niedługo będzie kwitło.
Jestem na tym forum nowa. Od dłuższego czasu poczytuję sobie Wasze forum i często korzystam z rad udzielonych przez jego użytkowników.
Storczyk jest piękny. Moje dendrobium nobile też wypuszcza pączki i zapewne niedługo będzie kwitło.
Witaj DAK Czy mogę zapytać jak daleko od okna jest Twoja storczykowa ściana?
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bogata i piękna kolekcja storczyków
Pozdrawiam
Pozdrawiam