Hiacynt - wszystko o uprawie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hiacynt
Jak większość cebulowych wymaga okresu spoczynku w tem ok 0.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój hiacynt piąty raz (a może szósty) zabiera się za kwitnięcie (mam zdjęcie kwitnącego z początku stycznia 2011).
Za każdym razem po przekwitnięciu jest pozostawiony bez podlewania w suterenach - temperatura całoroczna 12-18 stopni (z myślą, ze wysadzę wiosną do ogródka - zawsze zapominam) i mąż mnie w grudniu informuje, ze coś tam się zieleni. Przesadzam do nowej ziemi, podlewam dodając trochę florowitu, kwiatek zakwita (coraz marniej) i wynoszę do suteren z myślą, ze tej wiosny...
Cebulka jest coraz mniejsza, marniejsza, kwiatek malutki ale siła przetrwania jest ogromna.
Mam wrażenie, ze tego kwiatka nie da się zabić.
Za każdym razem po przekwitnięciu jest pozostawiony bez podlewania w suterenach - temperatura całoroczna 12-18 stopni (z myślą, ze wysadzę wiosną do ogródka - zawsze zapominam) i mąż mnie w grudniu informuje, ze coś tam się zieleni. Przesadzam do nowej ziemi, podlewam dodając trochę florowitu, kwiatek zakwita (coraz marniej) i wynoszę do suteren z myślą, ze tej wiosny...
Cebulka jest coraz mniejsza, marniejsza, kwiatek malutki ale siła przetrwania jest ogromna.
Mam wrażenie, ze tego kwiatka nie da się zabić.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Pomocy - wypadek hiacynta !!!
Witam !!
Dzisiaj rano wchodzę do pokoju, a tu hiacynt leży na podłodze.. leżała cebula, liście się nie połamały z korzeniami także wszystko ok, jedynie widziałem że kawałeczek korzenia leżał niedaleko doniczki, czy temu hiacyntowi nic się nie stało ??
Dzisiaj rano wchodzę do pokoju, a tu hiacynt leży na podłodze.. leżała cebula, liście się nie połamały z korzeniami także wszystko ok, jedynie widziałem że kawałeczek korzenia leżał niedaleko doniczki, czy temu hiacyntowi nic się nie stało ??
- franus
- 50p
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Re: Pomocy - wypadek hiacynta !!!
Włóż cebulę z powrotem do doniczki na pewno sobie poradzi.
Pozdrawiam Longina.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Do Ostatniej Szansy-mam wrażenie, że Ty się znęcasz nad tym hiacyntem. Wstyd i żal cebulki, bo żle trafiła
Pozdrawiam Ela
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Nie jest moim celem znęcanie się nad cebulką. U wielu innych osób po prostu wylądowałaby w kompoście lub śmietniku.
Celem mojego wpisu było wskazanie osobom martwiącym się, ze nie dadzą radę zapewnić optymalnych warunków hiacyntom, że ich staranie i troska na pewno nie pójdą na marne i kwiatek im podziękuje za starania.
Celem mojego wpisu było wskazanie osobom martwiącym się, ze nie dadzą radę zapewnić optymalnych warunków hiacyntom, że ich staranie i troska na pewno nie pójdą na marne i kwiatek im podziękuje za starania.
Moje nowe imię Szansa
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
W tym sezonie też mi się zdarzyło, że kupione pędzone hiacynty zamiast iść spać bawiły się w kwitnięcie. Co z tego że po dwa kwiatki na krzyż. Widocznie trudniej czasem hiacynta niż dzieci uśpić. Dlatego myślę, że lepiej go podlewać i pieścić, by wiosną zieleninę do gruntu sadzić. Tylko żeby potem latem nie wylazł bo mu się kwitnąć zachciało...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Cebulka na pewno pójdzie spać jeżeli temperatura przez dłuższy okres przekroczy 25 st. Czasem jest chłodne lato i wtedy faktycznie jest i w sierpniu zielona. Ale nie widziałam by bez okresu spoczynku zakwitła.
Miał może ktoś sytuacje że korzenie cebulki(która nie została wsadzona do ziemi) zostały obcięte Cały ten spód. Bo moja mama pomyliła cebulkę z cebulą i odkroiła jej dół gdzie wychodzą korzonki.
Czy jest szansa na to że wsadzona do ziemi cebulka puści korzonki, czy niestety równie dobrze mogę ją wyrzucić.
Czy jest szansa na to że wsadzona do ziemi cebulka puści korzonki, czy niestety równie dobrze mogę ją wyrzucić.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Możesz wsadzić do ziemi. Hiacynty rozmnaża się w ten sposób, że nacina się cebulkę od dołu i ona wytwarza( przy korzonkach) malutkie cebulki przybyszowe, być może się uda. Tylko musisz wiedzieć gdzie ona jest wsadzona , bo to trochę trwa. Możesz spróbować, a wyrzucić zawsze masz czas.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Szanso! To widzę, że mamy podobne doświadczenia z hiacyntami... Tyle, że mój nie ma aż takich dobrych warunków...
Ja swoich ogrodowych nie rozgryzłam mimo kilkuletnich obserwacji.
Wiem, że gryzoniom smakują, bo dopiero posadzone w doniczkach przeżyły kilka sezonów.
Tyle, tylko że jedne się rozmnażają, a inne nie...
Potrafiły przetrwać całą zimę na powierzchni - kreciun podkopał całkiem doniczkę
itd...
Ja swoich ogrodowych nie rozgryzłam mimo kilkuletnich obserwacji.
Wiem, że gryzoniom smakują, bo dopiero posadzone w doniczkach przeżyły kilka sezonów.
Tyle, tylko że jedne się rozmnażają, a inne nie...
Potrafiły przetrwać całą zimę na powierzchni - kreciun podkopał całkiem doniczkę
itd...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje podpędzone, pierwszy raz w życiu, hiacynty mają już paki kwiatowe, jeszcze ledwo widoczne od góry w otoczce z liści, ale chyba się uda i za 2-3 tygodnie zakwitną. Podobnie narcyzy.
U mnie hiacynty z ziemi zaczęły wychodzić , maja już po 2 cm....