Pomidory uprawiane w donicach...
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory w donicach
Zamiast perlitu daję wermikulit, a keramzyt na dno jako drenaż.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na dno daję potłuczone, na drobno dachówki, które zostały mi po budowie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Jakie odmiany karłowe polecacie do pojemników? Plenne i o przyzwoitym smaku?
Na razie wybrałem Rumbe ale może jest coś lepszego?
Na razie wybrałem Rumbe ale może jest coś lepszego?
Ja miałam Maskotkę, zdrowa, plenna i smaczna,nic nie trzeba obrywać. W tym roku do donic pójdzie jeszcze Betalux i Perła Małopolski z akcji.
pozdrawiam Karina
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Betalux będzie ale tylko z racji wczesności, potem zrobi miejsce dla innych odmian na zbior jesienny
Maskotka jest koktajlowa a ja szukam coś pokroju Rumby
Może Awizo? ale nigdy go nie miałem i nie wiem jak da rade w pojemniku i jak wypada w porównaniu z Rumbą
Maskotka jest koktajlowa a ja szukam coś pokroju Rumby
Może Awizo? ale nigdy go nie miałem i nie wiem jak da rade w pojemniku i jak wypada w porównaniu z Rumbą
Balti 111 piszesz że eksperymenyujesz z diodami led do doświetlania .Jeśli coś mogę podpowiedzieć to zainteresuj się doswiadczeniami w tym temacie prowadzonymi przez hodowców roślin wodnych , również akwarystów którzy skupiają się na roslinach- roślinyakwariowe.pl.
W zeszłym roku miałam w donicach na balkonie Olkę Polkę, Koralika i Balconi Red. Ten ostatni udał się świetnie, aczkolwiek późno owocował, Olka ładnie rosła, ale owoce były bez smaku, a Koralikowi coś nie bardzo się podobało u mnie, chyba miał zbyt małą doniczkę. Na ten rok zaplanowałam Pendulinę Orange do wiszących, Legenda i Czernomora z samokończących i coś z wysokich metodą forumowicz na dwa pędy, no i może Green Grape i Malinowego Kapturka z koktajlowych. Więcej się nie zmieści, niestety.
pozdrawiam
Ewa
Ewa
Kiedy wysiewa się pomidory?
Terminy są różne w zależności gdzie się je chce uprawiać.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Kochani czytam wątek i zaczynam się bać, że porywam się z motyką na księżyc. W ub.roku Koralik i Maskotka tak pieknie mi rosły, że my się objadaliśmy i obdzieliłam wszystkich sąsiadów , dlatego w tym roku chcę uprawiać w donicach 10-15 l takie:
Brown Bery,Chocolate,Indigo Rose,Mini Red, Mini Yellown,Red Star, śliwkowy i Malinowy-nasiona pozyskane z Biedronkowych oraz
megagroniaste. Co o tym sądzicie?
Brown Bery,Chocolate,Indigo Rose,Mini Red, Mini Yellown,Red Star, śliwkowy i Malinowy-nasiona pozyskane z Biedronkowych oraz
megagroniaste. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam Ela
Z żadną motyką...po prostu normalna kolej rzeczy
Tylko donice bym dała 20 litrowe do wysokich pomidorów,raczej wyższe niż niższe i szerokie.I dobrze przemyśleć podpory. Np przy płocie i wiązane do płotu,bo tyczki się słabo utrzymują w donicach jak jest już porządna masa.

Tylko donice bym dała 20 litrowe do wysokich pomidorów,raczej wyższe niż niższe i szerokie.I dobrze przemyśleć podpory. Np przy płocie i wiązane do płotu,bo tyczki się słabo utrzymują w donicach jak jest już porządna masa.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- annodomini
Przez kilka lat uprawiałem pomidory w donicach +- 10 litrów, wystarczały. Jak mają dobre jedzenie (naturalne) w doniczce, nie potrzebują więcej podkładu. Widziałem jak uprawia się pomidory przemysłowo. Krzak praktycznie wisi w powietrzu, w miejscu korzenia jest kawałek pianki, do której komputer dozuje H2O i dodatki przez rurkę. Nie mówię, że to jest dobre, ale pokazuje ile "ziemi" potrzebuje krzak pomidora do wzrostu.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Aimee,Piotrze i Adamie bardzo dziękuję za podtrzymanie na duchu. Musze zaznaczyć, że ja nigdy do 2014r nie miałam własnych pomidorków, a w tamtym roku sama zrobiłam sobie rozsadę, i uprawiałam pomidorki tylko w oparciu o wiedzę jaką przeczytałam na forum. Piękne dzięki. No to szykuję donice.
Pozdrawiam Ela
- annodomini
Wyprzedzasz więc, mnie o kilka poziomów. Dotychczas uprawiałem pomidory z kupnych flanc. Wiem jak je prowadzić, nawozić itd. ale nie jak wysiewać. Będę próbował w tym sezonie dzięki nasionom, które mam od Piotra.