Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4
Ne ma się co martwić.Tak się zdarza, pewnie będzie nie jedna roślinka.
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystko jest w jak najlepszym porządku
A szybki wzrost nowych sadzonek świadczy tylko o właściwej opiece i dobrym materiale genetycznym
Tak trzymaj
A szybki wzrost nowych sadzonek świadczy tylko o właściwej opiece i dobrym materiale genetycznym
Tak trzymaj
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Gracjello o jakości materiału genetycznego Ty wiesz najlepiej a opieka w ostatnich dniach polega na codziennym oglądaniu listków przez lupę, czekam jeszcze na Irish Flirta i oby maleństwa dojrzały do samodzielności
Zebrałam kilka zdjęć fiołków, nie szukam ich specjalnie, ani wybieram wg. jakiegoś klucza, ale przeglądając różne foty trafiają się i fiołki. Podobają mi się wszystkie, ale ostatnio zwrócił moją uwagę taki o delikatnych, jakby porcelanowych kwiatuszkach, podpisany Optimara "Isabelle" http://pl.pinterest.com/pin/557742735077348247/ .
Znacie go, a może ktoś jest szczęśliwym posiadaczem?
Zebrałam kilka zdjęć fiołków, nie szukam ich specjalnie, ani wybieram wg. jakiegoś klucza, ale przeglądając różne foty trafiają się i fiołki. Podobają mi się wszystkie, ale ostatnio zwrócił moją uwagę taki o delikatnych, jakby porcelanowych kwiatuszkach, podpisany Optimara "Isabelle" http://pl.pinterest.com/pin/557742735077348247/ .
Znacie go, a może ktoś jest szczęśliwym posiadaczem?
Kształtem kwiatów podobny do mojego Rob's Peter Bells:
Wiolu, śliczny ten Twój fiołeczek. Jakiej wielkości rozetka?
To jest stare zdjęcie, rozeta mniejsza niż przeciętny standard, ale jak na rob's-a dość spory, tak mniej więcej 10-12cm. Jest ciekawszy, a przede wszystkim mniejszy od swojego kolegi z kwiatami w kształcie dzwonków, Big Bells.
Kto posiada w swojej kolekcji odmianę wschodnią-standard ??-???????. Potrzebna mi informacja w jakiej wielkości doniczce powinna rosnąć. Mam ją 1,5 roku i nie wiem czy doniczka o ? 8 cm. nie jest dla niej za mała. Rozeta ? 22 cm. liście 7x7 cm. Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
Fiołki standardy, te, które są prezentowane na wschodnich wystawach zazwyczaj rosną w doniczkach 9 cm. Rozmiar doniczki powinien być dostosowany do wielkości rozety (1/3 średnicy).
Decyzja też zależy od ogólnej kondycji rośliny, stanu liści i korzeni. Sprawdź system korzeniowy, jeśli jest bardzo przerośnięty i brakuje mu miejsca możesz pomyśleć o przesadzeniu do większej doniczki. W większej doniczce prawdopodobnie roślina też urośnie większa więc pytanie czy zależy Ci na maleńkiej rozecie czy jesteś skłonna dać fiołeczkowi trochę luzu?
Decyzja też zależy od ogólnej kondycji rośliny, stanu liści i korzeni. Sprawdź system korzeniowy, jeśli jest bardzo przerośnięty i brakuje mu miejsca możesz pomyśleć o przesadzeniu do większej doniczki. W większej doniczce prawdopodobnie roślina też urośnie większa więc pytanie czy zależy Ci na maleńkiej rozecie czy jesteś skłonna dać fiołeczkowi trochę luzu?
Ja mam pytanie jak podlewacie swoje fiołki oraz jaka gleba, bo mój coś strasznie pomarniał i wydaje mi się, że być może go przelałem.
Wiolu,
pytałaś o EK Goluboglazaja Rossija, kwiaty są ok 6 cm
Wiolu, co powiesz o Apache Midnight? Jak rozeta, czy duża? Czy pstrokacizna dobrze widoczna i łatwa do uzyskania? Mam sadzonkę Apache Shadows i jak na razie wydaje mi się spora i nie wybarwia się zbyt pięknie.
pytałaś o EK Goluboglazaja Rossija, kwiaty są ok 6 cm
Wiolu, co powiesz o Apache Midnight? Jak rozeta, czy duża? Czy pstrokacizna dobrze widoczna i łatwa do uzyskania? Mam sadzonkę Apache Shadows i jak na razie wydaje mi się spora i nie wybarwia się zbyt pięknie.
EK-Goluboglazaja Rossija, jest podobna do EK-Azure, fiołek zbliżony wyglądem, kolorystyka identyczna, duże, pełne kwiaty. Szkoda, że go już nie mam.
Apache Midnight wybarwia się w miarę przyzwoicie, ale jak widać na zdjęciach portretów, jeden listek mocno wybarwiony, inny tylko brzegiem. Nie zmienia to faktu, że to wybarwienie się pojawia u fiołka stojącego zwyczajnie na parapecie, bez jakiegoś szczególnego starania się o to wybarwienie.
Rozeta przeciętna, listki ładnie ułożone.
Apache Midnight wybarwia się w miarę przyzwoicie, ale jak widać na zdjęciach portretów, jeden listek mocno wybarwiony, inny tylko brzegiem. Nie zmienia to faktu, że to wybarwienie się pojawia u fiołka stojącego zwyczajnie na parapecie, bez jakiegoś szczególnego starania się o to wybarwienie.
Rozeta przeciętna, listki ładnie ułożone.
Różowe plamki na liściach są mało spotykane, piękna roślina. W różowe plamki mam chyba tylko jednego fiołka, Buckeye Crushed Velvet.
Kolor liści zależy też od temperatury, pstrokatki ogólnie lubią niższą niż zielone, wówczas się ładnie wybarwiają, niektóre odmiany natomiast zmieniają kolor z białego na różowy przy wyższej temperaturze - w okolicy 25 stopni. Można poeksperymentować i zobaczyć jak zmieniają się licie w zależności od warunków uprawy.