Jeżyna rozmnazana przez sztobry?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jezyna rozmnazana przez sztobry?
Czy powiodło się Wam takie rozmnażanie przez sztobry? Może ktoś się podzieli wnioskami?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ze "sztobrów" czyli sadzonek zdrewniałych (zimowych) za bardzo się nie da (a przynajmniej mnie nie wychodziło) ale z sadzonek letnich (półzdrewniałe) można spokojnie rozmnożyć jeżyny i czarne maliny. W przyszłym roku, a w zasadzie w tym, może spróbuję z malina purpurową. Stosowałem ukorzeniacz + co najmniej skrzynka zawinięta w folię mleczną ustawiona w cieniu a jeszcze lepiej w tunelu pod dodatkowym niskim tunelikiem z folii mlecznej (lub włókniny, wtedy wskazane automatyczne zamgławianie).
Pozdrawiam,
J
J
- seedkris
Ja 2 razy robiłem podchody do tej metody. Wiosną paki ruszały i powoli zasychały. Sztobry (sadzonki zdrewniałe) pobierałem przed większymi mrozami, zima. Do wiosny stały zadołowane w piasku, w dużej donicy, zgłębione w zacienionym ogrodzie. Może jak dać do szklarni, to by coś wyszło. W gruncie 0% udatność tej metody.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Tutaj macie Koledzy i Koleżanki coś co może być bardzo pomocne. To jest napisane przez tego pana, który wynalazł jeżynę Rueben i inne wynalazki owocujące na pędach jednorocznych: http://arkansasagnews.uark.edu/520-1.pdf
Pozdrawiam serdecznie
-- Wt 06 sty 2015 13:42 --
Czy używałeś hormonu do ukorzeniania? Powinno się stosować podgrzewanie od dołu aby najpierw puściły korzonki a później dopiero paki.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-- Wt 06 sty 2015 13:42 --
seedkris pisze:Ja 2 razy robiłem podchody do tej metody. Wiosną paki ruszały i powoli zasychały. Sztobry (sadzonki zdrewniałe) pobierałem przed większymi mrozami, zima. Do wiosny stały zadołowane w piasku, w dużej donicy, zgłębione w zacienionym ogrodzie. Może jak dać do szklarni, to by coś wyszło. W gruncie 0% udatność tej metody.
Czy używałeś hormonu do ukorzeniania? Powinno się stosować podgrzewanie od dołu aby najpierw puściły korzonki a później dopiero paki.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 50p
- Od: 4 sty 2010, o 17:16
Witam a w ukorzeniarce da się to ja sprobuję na pod woisnę i fotkę i reacje dam na forum kolegą i koleżanką
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku też tak zrobiłem - część sadzonek nawet zaczęła puszczać pędy, ale padły w połowie lata. naokoło 10 sadzonek żadna nie ukorzeniła się.seedkris pisze:Ja 2 razy robiłem podchody do tej metody. Wiosną paki ruszały i powoli zasychały. Sztobry (sadzonki zdrewniałe) pobierałem przed większymi mrozami, zima. Do wiosny stały zadołowane w piasku, w dużej donicy, zgłębione w zacienionym ogrodzie. Może jak dać do szklarni, to by coś wyszło. W gruncie 0% udatność tej metody.
- seedkris
Do części używałem ukorzeniacza do zdrewniałych ale i to nie pomogło.
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
Ja na jesieni właśnie próbowałam w/w metodą. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Re: Jeżyna rozmnazana przez sztobry?
U mnie jeżyna ukorzenia się przez koncówkę krzewu i przez korzenie piotr
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2014, o 14:56
Siema ja do tej pory meczę pare sadzonek w doniczkach karmie azotem jak pęd jest już na tyle długi to odkład w drugiej doniczce , mam już naście tym sposobem .Najlepiej ukorzeniaja sie jednak zielne .https://www.youtube.com/watch?v=Zg6cmGUV8Lk dodatkowo stosuje folie dla wilgotnosci
Pozdrowienia dla szkółkarzy hehe
Pozdrowienia dla szkółkarzy hehe
- seedkris
Dziwię się tak często podawanymi danymi w necie o łatwości tej metody. Gdyby było tak łatwo jak z czarną porzeczką to można by się wymieniać sztobrami.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
dobczynski72 pisze:Witam a w ukorzeniarce da się to ja sprobuję na pod woisnę i fotkę i reacje dam na forum kolegą i koleżanką
No to czekamy niecierpliwie.
Pozdrawiam serdecznie