Kawon ( arbuz ) - część 5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
No właśnie. Lepiej napiszcie mi jakie odmiany w tym sezonie będziecie uprawiać i jak przygotowujecie podłoże
No i ile mijsca pod jeden krzak należy przeznaczyć.

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja - "Bingo" i "Janosika",bo moja córka lubi żółte warzywa-począwszy od arbuza po pomidory,maliny,rzodkiewki,poziomki,marchewki,fasolkę itd.
Ja w tym roku próbuję odmian Sugar Baby i Złoto Wolicy. Mąż mi na jesieni przekopał z obornikiem (granulowanym, bo innego nie mamy) kawał ziemi pod dyniowate, ale w sezonie na pewno jeszcze im coś dorzucę jak się zacznie owocowanie
Pierwszy raz jak uprawiałam arbuzy, to ściółkowałam słomą, w tym roku położę czarną agrowłókninę, będzie dobrze nagrzewać ziemię no i stłumi chwaściory 

- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja tylko jedną odmianę, wiadomo jaką
moje olbrzymy. Pod jednego krzaka przeznaczam 3x3 m.

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Dzięki Błażej
Zawsze wiesz, jak załagodzić sytuację
Ja będę w tym roku uprawiał na 100%: Złoto Wolicy i Rosario - jak dla mnie najlepsze odmiany
Poluję na jeszcze inne, jakieś rzadziej spotykane
Co ja bym zrobił, żeby zdobyć nasionka Moon&Stars..
Odmiana rewelacyjna ! Miałem tylko jeden owoc, który niestety musiałem przedwcześnie zerwać, bo coś się do niego dobrało. Ale i tak miał jakoś ponad 8,5 kg, był fajny podłużny, i te plamki na skórce (nazwa mówi za siebie
). mimo tego, że był niedojrzały, miąższ ledwo co zaczął różowieć, to i tak już był mega słodki
Może jeszcze będę wysiewał Janosika, żeby potem wstawić tu, na FO, pod koniec lipca
Ale raczej nie, bo to odmiana, która nie powala smakiem, słodyczą. Jedynie kolor jest ciekawy
I jak gdzieś dostanę te wielkie giganty
Co do przygotowania podłoża. Jesienią pole oczyszczone, zasiane żyto i potem zorane. Na wiosnę wyrównać, zrobić dołki w odstępach gdzieś 1x1,5m, a potem robię coś takiego: kopię dołek i ziemie odsypuję na bok, do dołka równo z ziemią daję obornika, zasypuję odsypaną ziemią tworząc kopczyk, na którym sadzę roślinkę
Rosną jak marzenie

Ja będę w tym roku uprawiał na 100%: Złoto Wolicy i Rosario - jak dla mnie najlepsze odmiany

Co ja bym zrobił, żeby zdobyć nasionka Moon&Stars..

Może jeszcze będę wysiewał Janosika, żeby potem wstawić tu, na FO, pod koniec lipca

Co do przygotowania podłoża. Jesienią pole oczyszczone, zasiane żyto i potem zorane. Na wiosnę wyrównać, zrobić dołki w odstępach gdzieś 1x1,5m, a potem robię coś takiego: kopię dołek i ziemie odsypuję na bok, do dołka równo z ziemią daję obornika, zasypuję odsypaną ziemią tworząc kopczyk, na którym sadzę roślinkę

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Marku, a ten dołek to jakiej wielkości kopiesz? Taki na jedną łopatę czy jak 10 litrowe wiadro?
W tym roku debiutuję z arbuzami
.
W tym roku debiutuję z arbuzami

-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sieje Bingo,Janosik , Moon&Stars. Nasiona są łatwo dostępne u mnie w mieście .
A ja już sama nie wiem, co byście mi polecili?
Szukam dobrego, żółtego lub czerwonego arbuza o małej ilości pestek, dużego, ale nie wymagającego zbyt dużego nakładu pracy.
Szukam dobrego, żółtego lub czerwonego arbuza o małej ilości pestek, dużego, ale nie wymagającego zbyt dużego nakładu pracy.
Pozdrawiam, Gosia:)
- Marcoo16
- 1000p
Neko - To zależy, jak mi się kopnie
Ale na pewno nie większy niż 7 litrowe wiadro
Kamilu - Czy mógłbyś mi załatwić takowe nasionka ? Jak coś to PW
Bo poszukuję u siebie Moon&Stars, ale bezskutecznie
Goshia - Spróbuj z typowo polskimi odmianami, jakimi są: Janosik, Rosario, Złoto Wolicy

Kamilu - Czy mógłbyś mi załatwić takowe nasionka ? Jak coś to PW

Goshia - Spróbuj z typowo polskimi odmianami, jakimi są: Janosik, Rosario, Złoto Wolicy

Pozdrawiam Marek
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jak sadziłem arbuzy to podstawą było napakować dużo obornika w dołek kopałem dołek na 40-50cm o średnicy 20-25cm pakowałem obornik na spód na to cienką 5cm warstwę czarnej ziemi sadzonka i obsypywałem dookoła ziemią. W sezonie wszystko podlewałem wywarem z pokrzywy na raz było to ok 300ml wywaru po czym ogród był zaraz podlewany wodą bo sam wywar pewnie by poparzył rośliny szczególnie jak sucho. Takie podlewanie pokrzywą robiłem kilka razy w sezonie. A odmiany jakie planuję to sam do końca nie wiem, co mi akurat wejdzie w ręce to posieję 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja też jeszcze nie mogę planować odmian. Czekam aż przyjdą z akcji, a później poczytam wasze typy na ten rok i zaczne wrazie w szukać nasion. 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja chce dodatkowo spróbować się z uprawą arbuza giganta.
To jedyna pewna odmiana na nadchodzący sezon. Z innych to każda odmiana będzie dla mnie nowością, dlatego spytałem o typy gorumowiczów. 

- Marcoo16
- 1000p
Błażej - To masz szczęście, że dostałeś gdzieś nasionka, bo w centrach ogrodniczych po co szukać.. 

Pozdrawiam Marek
- BobejGS
- Kontakt:
Jeszcze nie mam nasion ale to nie problem