Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
Re: Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
Kiedy chcesz. Każda pora roku jest odpowiednia na pędzenie. To są rośliny którymi manipulujemy kwitnienie. Ja dziś już wsadziłem do wody i ciemnego pomieszczenia.
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
Ja dziś posadziłam pierwszą cebulkę hiacynta do doniczki z ziemią i po podlaniu umieściłam pod kapturkiem w łazience. Za tydzień pójdzie kolejna jej śladem.
Coś marne te cebulki mam w tym roku. Już miesiąc po ukorzenieniu siedzi w lodówce i dalej nic nie ruszyła.
Mój hiacynt pędzony od września w wodzie i zimnym pomieszczeniu, wypuścił już pęd kwiatowy o długości ok 1 cm
Wypuszczony pęd jest biały .
Wypuszczony pęd jest biały .
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje hiacynty wsadzone do doniczek miesiac temu tez juz wypuscily pędy,wlasnie do nich zagladnelam... i szok nie sadzilam ze tak szybko ruszą.. oraz te wsadzone w ogrodzie musialam tez wykopac bo rowniez rosna... a mialy byc na wiosne. U mnie przymrozki do -8C byly i nie mialam wyjscia. Wyglada ze zima bedzie u mnie hiacyntowa a wiosna bezhiacyntowa, chyba ze uda mi sie gdzies jeszcze dostac cebulki.
To juz kolejny sezon w ktorym hiacynty wysadzone w pazdzierniku rosna mi jak na wiosne; zastanawiam sie czy one nie pochodza z innej szerokosci geogr i po prost kwitna o ich wlasciwej porze? A moze lepiej ich po prostu nie wsadac do ziemi tylko przetrzymac w piwnicy do wiosny?
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
To juz kolejny sezon w ktorym hiacynty wysadzone w pazdzierniku rosna mi jak na wiosne; zastanawiam sie czy one nie pochodza z innej szerokosci geogr i po prost kwitna o ich wlasciwej porze? A moze lepiej ich po prostu nie wsadac do ziemi tylko przetrzymac w piwnicy do wiosny?
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
Witajcie!
Dziś zaopatrzyłam się w zestaw dzbanek + hiacynt w biedronce. Chcę tak jak radziliście wcześniej poczekać aż puści korzonki (w tym dzbanuszku) oczywiście góra będzie przykryta. Czy potem mogę chłodzić taki zanurzony w wodzie hiacynt w lodówce? Z tego co widzę większość z Was raczej chłodzi hiacynty w doniczkach z ziemią. Czy są jakieś przeciwskazania do chłodzenia hiacyntów w lodówce w dzbanuszku z wodą?
Dziś zaopatrzyłam się w zestaw dzbanek + hiacynt w biedronce. Chcę tak jak radziliście wcześniej poczekać aż puści korzonki (w tym dzbanuszku) oczywiście góra będzie przykryta. Czy potem mogę chłodzić taki zanurzony w wodzie hiacynt w lodówce? Z tego co widzę większość z Was raczej chłodzi hiacynty w doniczkach z ziemią. Czy są jakieś przeciwskazania do chłodzenia hiacyntów w lodówce w dzbanuszku z wodą?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Ja właśnie wstawiam hiacynta w ciemnym i chłodnym miejscu do wazonika z wodą. Dodatkowo dostanie kapturek z torebki papierowej.
W lodówce nigdy nie próbowałam bo mam zbyt małą.
W lodówce nigdy nie próbowałam bo mam zbyt małą.
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
Jednak też próbuję chłodzić hiacynta w dzbanuszku a że moja piwnica jest raczej zimna - tam znalazły miejsce
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
W hiacynta z flakonikiem zaopatrzyłam się już dawno w normalnej cenie,a dzis widziałam w B po przecenie po 2,49. Warto kupić dla samego flakonika
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Hiacynt uprawa w wodzie - specjalny wazon
Mam pytanko?
Pierwszy raz uprawiam hiacynta w wazoniku.
Moje pytanie brzmi czy wodę należy wymieniać czy tylko uzupełniać, ja wrzuciłem 2 węgle lekarskie niby ma woda nie zielenieć. Czy można trochę dodać nawozu np Florovit.
Za odp. z góry dziękuje.
Pierwszy raz uprawiam hiacynta w wazoniku.
Moje pytanie brzmi czy wodę należy wymieniać czy tylko uzupełniać, ja wrzuciłem 2 węgle lekarskie niby ma woda nie zielenieć. Czy można trochę dodać nawozu np Florovit.
Za odp. z góry dziękuje.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2016, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hiacynt
Witam wszystkich . Mam pytanko pędze hiacynta w wodzie jeszcze nie zakwitl ale pytam na zapas czy jak przekwitnie to mogę je np. w listopadzie pędzić znowu w wodzie ?
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hiacynt
Dzasta24
Jak przekwitnie i zrobią się żółte liście.Obetnij osusz.
A najlepiej na jesień wsadzić go do ogrodu.
Ale i tak Ci nie zakwitnie na wiosnę ,bo pędzenie w wodzie osłabia cebulki.
Zakwitnie na następny sezon.
Wydaje mi się,że już nic z tego niebędzie w tym samym roku.
Jak przekwitnie i zrobią się żółte liście.Obetnij osusz.
A najlepiej na jesień wsadzić go do ogrodu.
Ale i tak Ci nie zakwitnie na wiosnę ,bo pędzenie w wodzie osłabia cebulki.
Zakwitnie na następny sezon.
Wydaje mi się,że już nic z tego niebędzie w tym samym roku.
Zaznaczam wątek, by mi się nie zagubił-wsadziłam hiacynty w doniczkę i na razie się chłodzą na dworze-chce, by zakwitły mi w domu. W wolnej chwili poczytam ten wątek.
Nie zaznaczamy w ten sposób, do tego mamy obserwuj w lewym górnym rogu pod tematem. Iwona
Nie zaznaczamy w ten sposób, do tego mamy obserwuj w lewym górnym rogu pod tematem. Iwona