Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Jasne damy radę. Swoją drogą dobrze że napisałeś o temperaturze. Już wiem co jest źle. Mnażarkę z pomidorami dogrzewałam na kominku. Fakt że wykiełkowały po pierwszej nocy, ale to że rosną jak szalone to już mnie nie zachwyca. Na szczęście przy oknie jest widno i zdecydowanie chłodniej i już tam stoją.
Jest możliwość stosowania w tym sezonie HT o zmienionej formule. Preparat bardziej prosty w przyrządzeniu i o nieco zmienionym składzie.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt na pw.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt na pw.
forumowicz - ja jestem baaardzo zainteresowana, ale nie mogę napisać pw
Korzystałam z Twoich przepisów na MW, OW, HT i HB w ubiegłym sezonie i planuję to robić nadal. Bardzo pasuje mi filozofia naturalnej, skutecznej i taniej ochrony roślin, nawet jeśli wymaga ona ciut więcej wysiłku niż ŚOR ze sklepu. Super, że wykonujesz tę całą koncepcyjną robotę i dzielisz się z potrzebującymi![brawo ;:63](./images/smiles/smile071.gif)
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
Korzystałam z Twoich przepisów na MW, OW, HT i HB w ubiegłym sezonie i planuję to robić nadal. Bardzo pasuje mi filozofia naturalnej, skutecznej i taniej ochrony roślin, nawet jeśli wymaga ona ciut więcej wysiłku niż ŚOR ze sklepu. Super, że wykonujesz tę całą koncepcyjną robotę i dzielisz się z potrzebującymi
![brawo ;:63](./images/smiles/smile071.gif)
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałam właśnie zapytać czy już można produkować na nowy sezon zacier do HT ale skoro receptura uległa zmianie to może już nie aktualne.Wszystkim forumowiczom przede wszystkim zdrowia i jak najwięcej przyjemności z uprawy pomidorków w Nowym Roku.Pozdrawiam.
W nowym HT jest też opcja z zacierem. Rozpuszczalność tymolu w etanolu wynosi jak 1:1 a z kolei zawartość etanolu w zacierze, to ok 10 % dlatego muszą to być inne proporcje niż w wypadku sporządzania koncentratu na bazie czystego spirytusu.
Z zacierem nie ma się co spieszyć. Jego fermentacja trwa ok 2 tygodni.
Z zacierem nie ma się co spieszyć. Jego fermentacja trwa ok 2 tygodni.
forumowicz, wielkie dzięki
Wspominałeś kiedyś o ochronie za pomocą olejku miętowego... Mam na stanie mentol (robię w domu kosmetyki dla siebie i rodziny), który jakoś "nie chce się zużyć". Można by zrobić z niego "miętowy ŚOR?"
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
Wspominałeś kiedyś o ochronie za pomocą olejku miętowego... Mam na stanie mentol (robię w domu kosmetyki dla siebie i rodziny), który jakoś "nie chce się zużyć". Można by zrobić z niego "miętowy ŚOR?"
Nie mam danych co do granicznego rozcieńczenia hamującego rozwój drobnoustrojów, więc i nie wiem jakie stężenia należałoby użyć. Bardziej spodziewałbym się tu działania odstraszającego na owady czy mięczaki.
Pole do prób jest otwarte.
Pole do prób jest otwarte.
Oto link do ciekawego artykułu.
http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/Fragm.% ... lowski.pdf
Artykuł ten zapewne zaciekawi tych, którzy zgłosili chęć testowania nowej formuły HT. Proszę zwrócić uwagę na tabelę 2 oraz ostatnie zdanie w rozdziale " Dyskusja ":
![Exclamation :!:](./images/smiles/icon_exclaim.gif)
Tacca Marzyłaś o preparacie na ślimaki. Będzie 2 in1.![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
HT jest preparatem bez karencyjnym. Można więc pryskać atakowane rośliny w dowolnym czasie przed spożyciem.
http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/Fragm.% ... lowski.pdf
Artykuł ten zapewne zaciekawi tych, którzy zgłosili chęć testowania nowej formuły HT. Proszę zwrócić uwagę na tabelę 2 oraz ostatnie zdanie w rozdziale " Dyskusja ":
W tabeli nr 1 wynika, że skuteczność tymolu w badanych próbach wynosiła 94 %Tymol jest składnikiem roślin z rodzaju Lamniceae, głównie Thymus vulgaris i otrzymywany jest też syntetycznie. Ma silne właściwości bakteriostatyczne, fungistatyczne i odwadniające. W naszych testach tymol, podobnie jak metiokrb powodował odwodnienie i paraliżowanie ślimaków, a w efekcie ograniczenie uszkodzeń roślin
Tacca Marzyłaś o preparacie na ślimaki. Będzie 2 in1.
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
HT jest preparatem bez karencyjnym. Można więc pryskać atakowane rośliny w dowolnym czasie przed spożyciem.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
forumowicz i to jest dobra informacja, bo ogród mam przy lesie i w sąsiedztwie jednej zaniedbanej działki. Bolasów mam pod dostatkiem. Sypię preparat na ślimaki, ale mam wątpliwości co do tego czy jest obojętny dla roślin, w sensie, ile tej chemii wciągają rośliny, zwłaszcza po deszczu. Mój główny problem jednak skupia się wokół różnego kalibru gąsienic. Tego też miewam pod dostatkiem. Zima to u mnie może przez dwa tygodnie w lutym będzie, jak to robactwo się wykluje to będzie plaga, a ja nie mam wciąż pomysłu jak temu zaradzić.
Spróbujesz opryskiwać nowym HT od stężenia podstawowego aż do 2,5 krotnego podanego stężenia , obserwować i zdać relację.Powinno działać na wszystkie owady zjadające liście.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Gdyby nowa mikstura zmniejszała populację ślimorów to byłoby super.W ubiegłym roku te potwory nawet do pomidorów zaczęły mi się dobierać.
Artykuł nie pochodzi z Gazety Wyborczej
lecz z publikacji Instytutu Ochrony Roślin.
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Otrzymałem interesujący mail, na temat proponowanych w tym sezonie naturalnych środków ochrony roślin :
Pocieszająca i budująca opinia zważywszy fakt, że pochodzi od osoby kompetentnej. Nazwisko skrócone do inicjału ze względu na ochronę danych osobowych.Witam
Dziękuje za informacje, to ciekawe! Nie spodziewałem się takich
zastosowań, ale są jak najbardziej logiczne i sensowne
--
Miłego dnia!
mgr farm. Przemysław F.
A roztwory do oprysków masz Józiu przygotowane ?