Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

No właśnie. Lepiej napiszcie mi jakie odmiany w tym sezonie będziecie uprawiać i jak przygotowujecie podłoże :) No i ile mijsca pod jeden krzak należy przeznaczyć.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Ja - "Bingo" i "Janosika",bo moja córka lubi żółte warzywa-począwszy od arbuza po pomidory,maliny,rzodkiewki,poziomki,marchewki,fasolkę itd.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tym roku próbuję odmian Sugar Baby i Złoto Wolicy. Mąż mi na jesieni przekopał z obornikiem (granulowanym, bo innego nie mamy) kawał ziemi pod dyniowate, ale w sezonie na pewno jeszcze im coś dorzucę jak się zacznie owocowanie :) Pierwszy raz jak uprawiałam arbuzy, to ściółkowałam słomą, w tym roku położę czarną agrowłókninę, będzie dobrze nagrzewać ziemię no i stłumi chwaściory :twisted:
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Ja tylko jedną odmianę, wiadomo jaką :D moje olbrzymy. Pod jednego krzaka przeznaczam 3x3 m.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Dzięki Błażej ;:215 Zawsze wiesz, jak załagodzić sytuację ;:306

Ja będę w tym roku uprawiał na 100%: Złoto Wolicy i Rosario - jak dla mnie najlepsze odmiany ;:224 Poluję na jeszcze inne, jakieś rzadziej spotykane :D
Co ja bym zrobił, żeby zdobyć nasionka Moon&Stars.. :roll: Odmiana rewelacyjna ! Miałem tylko jeden owoc, który niestety musiałem przedwcześnie zerwać, bo coś się do niego dobrało. Ale i tak miał jakoś ponad 8,5 kg, był fajny podłużny, i te plamki na skórce (nazwa mówi za siebie :) ). mimo tego, że był niedojrzały, miąższ ledwo co zaczął różowieć, to i tak już był mega słodki ;:oj
Może jeszcze będę wysiewał Janosika, żeby potem wstawić tu, na FO, pod koniec lipca :lol: Ale raczej nie, bo to odmiana, która nie powala smakiem, słodyczą. Jedynie kolor jest ciekawy ;:108 I jak gdzieś dostanę te wielkie giganty ;:oj

Co do przygotowania podłoża. Jesienią pole oczyszczone, zasiane żyto i potem zorane. Na wiosnę wyrównać, zrobić dołki w odstępach gdzieś 1x1,5m, a potem robię coś takiego: kopię dołek i ziemie odsypuję na bok, do dołka równo z ziemią daję obornika, zasypuję odsypaną ziemią tworząc kopczyk, na którym sadzę roślinkę :wink: Rosną jak marzenie :lol:
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Marku, a ten dołek to jakiej wielkości kopiesz? Taki na jedną łopatę czy jak 10 litrowe wiadro?
W tym roku debiutuję z arbuzami :).
kamil1558
100p
100p
Od: 20 lis 2011, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja sieje Bingo,Janosik , Moon&Stars. Nasiona są łatwo dostępne u mnie w mieście .
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

A ja już sama nie wiem, co byście mi polecili?
Szukam dobrego, żółtego lub czerwonego arbuza o małej ilości pestek, dużego, ale nie wymagającego zbyt dużego nakładu pracy.
Pozdrawiam, Gosia:)
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Neko - To zależy, jak mi się kopnie :lol: :wink: Ale na pewno nie większy niż 7 litrowe wiadro :D
Kamilu - Czy mógłbyś mi załatwić takowe nasionka ? Jak coś to PW :wink: Bo poszukuję u siebie Moon&Stars, ale bezskutecznie ;:223
Goshia - Spróbuj z typowo polskimi odmianami, jakimi są: Janosik, Rosario, Złoto Wolicy :uszy
Pozdrawiam Marek
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28

Post »

Ja jak sadziłem arbuzy to podstawą było napakować dużo obornika w dołek kopałem dołek na 40-50cm o średnicy 20-25cm pakowałem obornik na spód na to cienką 5cm warstwę czarnej ziemi sadzonka i obsypywałem dookoła ziemią. W sezonie wszystko podlewałem wywarem z pokrzywy na raz było to ok 300ml wywaru po czym ogród był zaraz podlewany wodą bo sam wywar pewnie by poparzył rośliny szczególnie jak sucho. Takie podlewanie pokrzywą robiłem kilka razy w sezonie. A odmiany jakie planuję to sam do końca nie wiem, co mi akurat wejdzie w ręce to posieję :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja też jeszcze nie mogę planować odmian. Czekam aż przyjdą z akcji, a później poczytam wasze typy na ten rok i zaczne wrazie w szukać nasion. :)
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Moje pierwsze arbuzy z 2011 r. Obrazek Obrazek Obrazek
Jako ciekawostkę podam,że dostałam nasionka tu na akcji wymiany od Neil,którą pozdrawiam.
To były nasionka bez nazwy.A jak wcześniej pisałam największy z nich miał 7 kg.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja chce dodatkowo spróbować się z uprawą arbuza giganta. :D To jedyna pewna odmiana na nadchodzący sezon. Z innych to każda odmiana będzie dla mnie nowością, dlatego spytałem o typy gorumowiczów. :)
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Błażej - To masz szczęście, że dostałeś gdzieś nasionka, bo w centrach ogrodniczych po co szukać.. ;:224
Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze nie mam nasion ale to nie problem :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”