Mam dla Was, kochani moi współpracownicy , niespodziankę.
Proszę się zapoznać z licencją kanadyjskiego Instytutu Rozwoju Rolnictwa dotyczącą użycia lejku eterycznego oregano w zwalczaniu szarej pleśni.
http://www.ccsenet.org/journal/index.pH ... view/21367
Proszę kliknąć w okienko z napisem " pdf" a ukaże się całość dokumentu z tabelami i wykresami.
Według przeprowadzonych badań proponowane tu przeze mnie robocze stężenie tymolu, głównego składnika lejku oregano wynoszące 0,2 g/l całkowicie hamuje kiełkowanie i rozwój zarodników szarej pleśni. Informacja jest na tyle obiecująca, że nowa wersja HT jawi się potencjalnie jako kompleksowy preparat do ochrony np truskawki tak przeciw szarej pleśni jak i przeciw przędziorkowi chmielowcowi i roztoczu truskawkowemu równocześnie jednym preparatem , tym właśnie nowym
HT
Przyznam, że mnie to zmobilizowało do pracy.
To przetłumaczony fragment części tytułowej
\
Celem badania było znalezienie alternatywy dla obecnie stosowanych syntetycznych fungicydów
w kontroli niszczycielskiej patogena grzybowego Botrytis cinerea Pers., czynnika sprawczego szarej pleśni choroby
truskawki (Fragariaananassa Duch). Aktywność przeciwgrzybicza olejków eterycznych Origanumvulgare L.
Monardadidyma L. i preparatu handlowego olejku tymiankowego