Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4

Post »

Dynie oczywiście najlepiej sadzić w pełnym słońcu, jednak wiadomo jak to jes w praktyce. :) Ja od trzech lat sadzę dynie pod betonowym płotem od strony zachodniej. Ma ona jeszcze duży minus bo mój dom zasłania jej słońce od wschodu. Ziemia dodatkowo w tym miejscu jest piaszczysta. Dopiero odkąd zacząłem tam uprawiać dynie, ziemia jest nawożona obornikiem. Każdego roku waga dyni tam wyhodowanej oscylowała w granicach 150kg. :) Myśle że z roku na rok uda się uzyskiwać tam coraz lepsze wyniki.
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

joannamm pisze:Czy dynia może rosnąć część dnia - wcześnie rano i przed zachodem w półcieniu, jakie dają stare wielkie jabłonie?
Odpowiem jako sadownik a nie jako uprawiacz dyń, stare wielkie jabłonie mają stare wielkie korzenie sięgające co najmniej dwa metry poza zasięg korony drzewa (gałęzi) i będą dość skutecznie rywalizować o pokarm z naszą dynią (najwięcej korzeni szczególnie tych młodych i najbardziej żarłocznych jabłoń ma na głębokości 15-35cm).
Jeżeli ktoś kopie dół na dynie i wsypuje przez siebie przygotowany zestaw ziemi i oborników to ominie część problemu.
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Witam wszystkich uczestników tego ciekawego wątku i życzę wiele radości w przygodzie z dyniami i wielkimi i małymi. Jestem tu nowa i mam szczere chęci przygotować podarowanym mi nasionkom dyni olbrzymiej dobre warunki do wzrostu. Pewnie wiele razy będę zwracać się o pomoc, bo moja wiedza na ten temat i doświadczenie ogranicza się do uprawy ogórków i cukinii. Proszę o cierpliwość. Teraz jestem w trakcie lektury o uprawie giganta.

Pozdrawiam = Henryka
jasiu_975
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 gru 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witamy :)
Z pewnością znajdziesz tutaj informacje na większość pytań :) Ja też jestem początkujący z olbrzymami i już znalazłem tutaj sporo ciekawych informacji :) A jak czegoś nie znalazłem to zapytał :) Są tutaj super fachowcy w tej dziedzinie :)
Szanuj przyjaciół bo to rodzina, którą wybierasz Ty sam...
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

Kiedy sadzi się nasiona dyni olbrzymiej?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

do gruntu to gdzieś po majowych przymrozkach ale zawsze można wcześniej przygotować sadzonki. :D
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sadzonki wysadzamy do gruntu, gdy zniknie ryzyko przymrozków. Giganty oczywiście z rozsady, dzięki czemu zyskujemy sporo dni na dodatkowy wzrost dyni. :)

Obecnie zachęcam wszystkich do przeglądnięcia wszystkich części watku w poszukiwaniu informacji, bo co sezon jest spora dawka podstawowych informacji oraz kilka ciekawostek :) W tym celu zachęcam do skorzystania z przeszukiwarki wątku. Zawsze można również skakać po stronach w poszukiwaniu dat przy postach, odpowiadającym poszukiwanej informacji. Przykład: Interesuje mnie siew, rozasada dyni, to szukam stron z postami na przełomie połowy kwietnia i maja. :)

Jest sporo czasu i duzo informacji do przeczytania. Także szukamy, szukamy i czytamy :) Żeby nie było, to Ja też ciągle szukam, czytam. :D

Wrazie jakichś niejasności, oczywiście wsyscy służymy pomocą, bo wiadomo nikt nie jest 24h, jednak ktoś na pewno pomoże. :wit
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Zainteresowało Mnie takie oznaczanie ziaren AGP-np.502 DE SWERT14 EST DMG.

Chodzi o EST DMG.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dmg- oznacza, że dynia była uszkodzona, a Est jest to waga szacunkowa :)
x-s-D
---

Post »

Dzięki.Jest pytanie,jest odpowiedz.
Pytamy,analizujemy,czytamy,a na jesień olbrzymy AGP mamy.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cały czas poszukuje nowych informacji, bo ich nigdy za wiele. Ciężko coś znaleźć ciekawego, prócz w kółko tych samych informacji. :) Pytać innych też mi się zdarza. :D
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

1. Krzyżówka - Oznacza zapylenie kwiatu żeńskiego wybranym zapylaczem czyli kwiatem męskim innej roślinki.
2. Self - Oznacza zapylenie kwiatu żeńskiego kwiatem męskim z tej samej roślinki.
3. Sibb - Oznacza zapylenie kwiatu żeńskiego pochodzącego z ziarna tych samych rodziców co zapylacza, ale z innej roślinki. Np. mam posadzone dwie roślinki 890. Kwiat żeński rośnie na jednej a kwiat męski na drugiej.
4. lobe - Kwiat żeński ma słupek na którym jest znamię. Znamię ma przedziały od 3 do 6 części, które w USA nazywają lobe a u nas łatki.
5. Oznaczenie nasion - Przy nasionkach są podawani rodzice. Pierwsza oznacza matkę, a druga ojca. Np. 890 Styra z 1100 Bobier x 1024 Pukos.
6. DMG - oznacza, że nasiono pochodzi z uszkodzonej dyni nie mogącej uczestniczyć w zawodach.
7. EXH - dynia mogła być tylko na pokazach.
8. EST - dynia według pomiarów.
9. UOW - dynia została zważona w domu nieoficjalnie / nie na zawodach/.
10. Squash ? dynia o kolorach od szarego do zielonego.

11. Open - zapylenie otwarte przez owady.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wieczorem postaram się dodać kolejne skróty. Obecnie nie mam prądu przez wiatr i tel mi siada. Widze, że zostałem uprzedzony. ;:333
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te dane zapożyczyłem z dyniowego forum.
x-s-D
---

Post »

Dzięki.Nie pozostaje Mi nic innego jak zarejestrować się na te dyniowe forum.Nazwę znam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”