Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Piękne kwiaty a zdjęcia prześliczne.
Chyba jesteś fotografem?
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

illonka pisze:
Tak więc gdy zakwitnie nam sporcik nie wściekajmy się a zastanówmy się nad cudem przyrody i pomyślmy, że gdyby nie cudowna skłonność fiołków do mutacji genetycznych (sportów) do tej pory mielibyśmy same fioletowe kwiatki typu bratek... :wink:
Teraz inaczej będę patrzeć n fiołki ;:oj . Ciekawe jak wyglądał pierwszy oryginalny fiołek?
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Kochana za trochę wiedzy na temat sportów i do tego za przykładowe zdj.Już dawno się zastanawiałam jak ja odróżnię odmianowego od sporta :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Ewa, a jaki kierunek obrałaś? U mnie jak dotąd dominują odcienie różu i czerwienie. Teraz na wiosnę planuję rozszerzyć rodzinę pstrokatków :D Spoglądam też coraz częściej w kierunki chimer :lol:

neska, fajnie, że moje wypociny się podobają, nie jestem fotografem ale lubię popatrzeć przez obiektyw :wink:

Iwonko tak opisywał fiołka jego odkrywca baron Walter von Saint Paul-Illaire "Kwiat rósł w szczelinie, bezpośrednio na omszałym kamieniu. On dosłownie świecił się blado niebieskim światłem w misie dziesięciu liści w ciemnym soczystym kolorze a w jego środku płonęło jasno żółte światełko. Kształtem i kolorem płatków przypominał nasz fiołek ale był bardziej delikatny". :)

Iwonko (iwek) odmiany mają przecież opisy selekcjonerów gdzie dokładnie jest podane jak mają kwitnąć i jakie mają mieć liście. Po tym opisie właśnie poznasz czy Twój egzemplarz zakwitł zgodnie ze wzorcem. :)
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko czy chimera to rodzaj fiołka?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p

Post »

Iwek chimera to fiołek. Wrzuć sobie hasło w wyszukiwarkę i znajdziesz odpowiedź.
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Illonko, jak wyskakuje powiadomienie o nowej odpowiedzi w Twoim wątku, to od razu otwieram, bo zawsze masz takie smakowite kąski, czy to dla oczu - pięknoty takie kwitnące, czy to ciekawostki na ich temat ;:63
illonka pisze:tak opisywał fiołka jego odkrywca baron Walter von Saint Paul-Illaire "Kwiat rósł w szczelinie, bezpośrednio na omszałym kamieniu. On dosłownie świecił się blado niebieskim światłem w misie dziesięciu liści w ciemnym soczystym kolorze a w jego środku płonęło jasno żółte światełko. Kształtem i kolorem płatków przypominał nasz fiołek ale był bardziej delikatny". :)
To może moje dzikuski to takie starodawne pierwsze fiołki - bladoniebieskie z żółtym oczkiem ;) Niemniej ciekawam, jaki fiołek miał na myśli baron, mówiąc o 'naszym fiołku' - wiesz coś może na ten temat?
Ala
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p

Post »

Na allegro ktoś sprzedaje fiołki pod nazwą botaniczny i szczerze powiedziawszy to on pasuje do opisu Ilonki. Kiedyś ktoś pisał, że botaniczny ma bardzo owłosione listki.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Piękne kolorki maja Twoje fiołeczki. Sama słodycz. ;:63
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Iwonko, chimera to specyficzny rodzaj fiołka.

Chimera to jakby dwie rośliny w jednej. Tkanki dwóch roślin rosną sobie symbiotycznie tworząc jedną roślinę. Chimery powstają niejako przypadkiem w wyniku naturalnych mutacji genetycznych, nie można sztucznie wyhodować chimery. Charakterystyczne dla tego rodzaju fiołka są specyficznie wybarwione kwiaty. Każdy płatek ma po środku promyczek/paseczek.

Obrazek

Pierwsza chimera pojawiła się w roku 1958 u amerykańskiego selekcjonera Hugha Eyerdoma, była to roślina o niezwykłym, różowo białym pasiastym wybarwieniu płatków, on pierwszy rozpoczął eksperymenty z jej rozmnażaniem. Miał z tym trochę kłopotu, ponieważ chimery nie rozmnażają się liściem. Tzn. rozmnażają się ale sadzonki nie powtarzają cech roślin matek.
Żeby otrzymać chimerę kwitnącą zgodnie z odmianą należy ukorzenić jej boczny odrost lub łodyżkę kwiatową.

Istnieją też bardzo rzadkie chimery liściowe, które maja "zwyczajne" kwiaty bez paseczków natomiast charakterystyczne liście w paski. Takie chimery można rozmnożyć tylko za pomocą odrostów bocznych, przez łodyżkę kwiatową cechy nie przekazują się. Przykładem takiej chimery liściowej jest słynna odmiana
Harmony's Little Stinker (Harmony)

Obrazek
foto z: http://dimetris.ru

Wszystkie odmiany chimer to mutacje genetyczne otrzymane przypadkiem przez selekcjonerów lub kolekcjonerów i następnie zarejestrowane jako nowe odmiany. Chimery są bardzo cenione wśród fiołkarzy ze względu na swoją unikalność. Są też dużo droższe niż zwykłe odmiany.
akwe19
100p
100p
Od: 23 gru 2014, o 18:29

Post »

Widać że fiołki to twoje hobby , bardzo dużo o nich wiesz i ciekawie piszesz . Aż nie można się doczekać co wrośnie z tych maluchów co zakupiłam . Mają być odmianowe , zobaczymy . A nawet te co się zesporcą mogą być śliczne jak twoje . :D
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 43&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To takie buty z tymi chimerami ;:oj ale masz wiedzę i jak przystępnie ją nam przekazujesz DZIĘKUJĘ :D a tak w nawiasie dorwałam wreszcie Biosept i będę podlewać moje fiołeczki ;:138
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Dziewczyny, nie bardzo się orientuję we fiołkach botanicznych, wiem tylko, że to tzw. czyste gatunki/odmiany, nie hybrydy.
Ten fiołeczek, znaleziony przez barona też z pewnością był fiołeczkiem botanicznym. One z wyglądu trochę różnią się od odmianowych hybryd, są jakby delikatniejsze, mają dłuższe i cieńsze łodyżki, mniejsze listki i drobniejsze pojedyncze kwiatki. Można je pooglądać w ogrodach botanicznych. Czytałam, że kwiatki botanicznych nie usychają a odpadają. Przodkiem wszystkich obecnych hybryd jest fiołek odmiany botanicznej Saintpaulia ionantha.

Nie jestem przekonana, czy na allegro można bez problemu kupić fiołka botanicznego, poszukałabym raczej takiej rośliny w jakimś specjalistycznym sklepie ogrodniczym/szkółce.

Alu, prawdopodobnie masz w domu jakieś stare hybrydki :D

Iwonko, super, że udało Ci się kupić wreszcie, ja swoje w zimie staram się podlewać 1 raz w miesiącu dla wzmocnienia właśnie.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”