Zalany storczyk - jak go ratować ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 mar 2014, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przelany storczyk?
Również mam problem z przelanym storczykiem Trzy tygodnie temu zauwazyłam,że korzenie zaczynaja gnić, wiec przesadziłam storczyka do nowej doniczki z podłorzem do storczyków, ale wcześniej odcięłam zgnite korzenie. Niestety wszystkie kwiaty i pąki opadły...co zrobiłam źle? Czy jest szansa na jego uratowanie?
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Kwiat się ratuje i dlatego wszystkie kwiaty i pączki zrzucił. Całą siłę daje teraz korzeniom. Dobrze zrobiłaś obcinając zgniłe korzenie, teraz zostaje obserwacja czy coś ruszy. Życzę też dużo cierpliwości. Pozdrawiam Sylwik
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To samo u mnie. Dwa pąki już usychaja. Czy jest choć cień szansy że reszta przeżyje? Ponad połowa korzeni jest nadal w dobrym stanie.
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
zgniły storczyk, a keiki - morderstwo grr
witam
Popełniono morderstwo na moim storczyku.
Wyjechałam na kilka tygodni, storczykami zajmowała się pewna osoba, ale niestety są straty.
Ja swoje storczyki moczę, a "Pewna osoba" podlewała je jak zwykłe kwiaty tak że woda zbierała się w osłonce a później doszła do doniczki storczyka i cóż... sami wiecie jak to sie skończyło.
Korzenie zgniły, zrobiły się PUSTE w środku przez doniczkę widzę jednak zdrowe korzonki gdzieś w głebi. Podczas mojej nieobecności storczyk ten wypuścił 4 keiki. Kolejnym problemem jest to że częśc "pnia" miejsca gdzie strykają się wszystkie liście gnije. co zrobić?
Przesadzać go teraz? A jak przesadzę i keiki mi padną? Czekać? A może jak jest czarna zgnilizna to już i tak popij wodą??
Ja sama mam sporo storczyków i moje zdanie jest takie:
storczyk był przelany, więc aby się ratować wypuścił keiki (lub został wprowadzony stresor i dlatego się pojawiły) ;) Kwiat i tak padnie, ale przetrwają keiki.
Nie przesadzać bo jeszcze młode padną.
a Wy jak myślicie??
Popełniono morderstwo na moim storczyku.
Wyjechałam na kilka tygodni, storczykami zajmowała się pewna osoba, ale niestety są straty.
Ja swoje storczyki moczę, a "Pewna osoba" podlewała je jak zwykłe kwiaty tak że woda zbierała się w osłonce a później doszła do doniczki storczyka i cóż... sami wiecie jak to sie skończyło.
Korzenie zgniły, zrobiły się PUSTE w środku przez doniczkę widzę jednak zdrowe korzonki gdzieś w głebi. Podczas mojej nieobecności storczyk ten wypuścił 4 keiki. Kolejnym problemem jest to że częśc "pnia" miejsca gdzie strykają się wszystkie liście gnije. co zrobić?
Przesadzać go teraz? A jak przesadzę i keiki mi padną? Czekać? A może jak jest czarna zgnilizna to już i tak popij wodą??
Ja sama mam sporo storczyków i moje zdanie jest takie:
storczyk był przelany, więc aby się ratować wypuścił keiki (lub został wprowadzony stresor i dlatego się pojawiły) ;) Kwiat i tak padnie, ale przetrwają keiki.
Nie przesadzać bo jeszcze młode padną.
a Wy jak myślicie??
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: zgniły storczyk, a keiki - morderstwo grr
ja bym sprawdziła jakie są korzenie i czy coś zostało z nich, później wsadziłabym do nowego podłoża... ale może reanimacja na kamieniach ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Re: zgniły storczyk, a keiki - morderstwo grr
Skoro jest zgnilizna to bym keiki odcieła bo inaczej i tak wszystko padnie, nawet jeśli nie mają korzeni to zawsze mozesz spróbowac w spagnum je ukorzenić. Sama raz tak musiałam z keiki zrobić i udało się. A swoja droga skoro piszesz ze masz sporo storczyków to nie rozumiem dlaczego wyjeźdźajac nie przekazałaś tej osobie co się miała nimi zająć, jak to ma robić???
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Re: zalany storczyk-ma szansę?jak go uratować?
Chyba już nic z tego jak dla mnie być może jest jeszcze szansa na keiki, ale pewności nie mam
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fraszka_1 ma rację. Pewnie od środka już go zgnilizna zjadła. Po za tym podłoże też wygląda na zapleśniałe. Czy został przesadzony z przezroczystej doniczki, do tej osłonki?
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Witajcie
Nie został przesadzony.W doniczce,w której był kupiony jest w dodatkowej osłonce.Ma w środku takie podwyższenie,na którym stoi.
Niestety kupiony był już w kiepskiej formie bo kupujący nie zna sie na cwietkach
Nie został przesadzony.W doniczce,w której był kupiony jest w dodatkowej osłonce.Ma w środku takie podwyższenie,na którym stoi.
Niestety kupiony był już w kiepskiej formie bo kupujący nie zna sie na cwietkach
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdarza się każdemu. Jakiś rok temu sama zakupiłam dwa w sklepie, mimo że wiedziałam że wystąpiły wcześniej u nich wełnowce na kaktusach.. oj, ile ja się z tym zgryzoty najadłam, jak przyjechałam z nimi do domu i w internecie poczytałam na ich temat.. Ale dzisiaj jakoś mam więcej sił, a wełnowców jak na razie nie widzę na kwiatach. Oby tak dalej.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
asma według mnie jedyne co możesz zrobić to wyjąć z tej osłonki, postawić na parapecie i nie podlewać przez najbliższe 2 tyg żeby kora przeschła, kwitnąć to on już nie będzie ale może keiki wypuści
Dominika
Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Dziękuję,wyjmę go również z doniczki