Proszę o propozycję kompozycji!

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
nowoczesnyogrod
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sty 2015, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Proszę o propozycję kompozycji!

Post »

Witajcie! Chciałabym prosić o propozycje, co najmniej dwóch, kompozycji mojego kawałka ogrodu. Chciałabym zakryć gospodarstwo sąsiada za ogrodzeniem. Na swoim miejscu ma pozostać świerk srebrzysty i żywotnik zachodni. Na altanie jest krata, na której po środku pnie się powojnik, który kwitnie na jasny fiolet, a po bogach bluszcz pospolity. Chcę umieścić tam krzewy iglaste szybko rosnące, może być użyta jedna wierzba płacząca, nie chce aby były tam drzewa liściaste. Chciałabym aby kompozycja miała charakter barwny przez cztery pory roku.
Nie chcę wsadzać tam tuji szmaragd. Długość ogrodzenia do obsadzenia wynosi 8m, szerokość przy altanie może być szersza, a przy końcu węższa, ponieważ po prawej stronie stoi dom i musi być obejście. Liczę na jakieś propozycje.
Obrazek
toxic
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Proszę o propozycję kompozycji!

Post »

Nie wiem czy akurat ja w tym pomogę. Ale warto, oprócz zdjęcia dać zwymiarowany rzut z góry + kierunki N-S.
nowoczesnyogrod
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oto zrzut z góry :D
Obrazek
toxic
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2013, o 19:01

Post »

Niestety nie podejmę się aranżacji( trochę się już zmieniły gusta i za dużo odmian na moja siwą głowę). Lecz popytaj wujka google.
Tu masz pierwszy lepszy artykuł : http://www.zielonyogrodek.pl/caloroczna ... nie-rabaty
Każdy ma inny gust, osobiście uwielbiam cisy i jarmuże jako całoroczne, lecz wybór jest ogromny.
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Chciałam podpiąć się pod temat żeby już nie zakładać nowego :wink: zastanawiam się co posadzić pod płotem od strony południowej żeby nie trzeba było plewić chwastów i trawy i żeby nie były to wymagające rośliny, coś może z krzewów? nie mam pojęcia, może ktoś miałby jakiś pomysł?
nowoczesnyogrod
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zastanawiałam się nad tym i może warto spróbować ułożyć kompozycję z tujami szmaragd.
Mam nadzieje na jakieś propozycje :D
magda2
50p
50p
Od: 25 lut 2012, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od strony południowej świetnie sprawdza się pęcherznica kalinolistna- słońce jej niestraszne, rośnie nawet na piaszczystych glebach, naprawdę niewymagająca roślina. Można skomponować z niej ciekawy żywopłot bo występuje w trzech odmianach barwnych- żółto-, zielono- i czerwonolistna. świetnie znosi przycinanie i nie wymaga żadnej szczególnej pielęgnacji. Rośnie jak na drożdżach. Polecam.
Gdy ci coś wpada do oka pamiętaj ze to odrobina kosmosu /Tuwim/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”