Zabezpieczenie drzew przed sarnami
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zabezpieczenie drzew przed sarnami
Ja nie mogę nazwać tego wyjątkiem...
Dla mnie mniejszością są te niezregenerowane.
Spójrzmy na to od strony fizjologicznej; Młode drzewka potrafią w ciągu sezonu przyrosnąć 1/3 obwodu. Siła przepływu asymilatów przez pasy życiowe, które pozostały po uszkodzeniu jest ogromna. Kalus więc namnaża się wręcz masowo.
Powstałe wałki kalusa u bardzo młodych drzew mogą połączyć się ze sobą w ciągu jednego sezonu - jeszcze zanim kalus zacznie różnicować się na tkankę korkotwórczą, która mogłaby stworzyć szew. W efekcie uszkodzenie zalewa się jednolicie i pień jest trwały jak przed uszkodzeniem - nie ma mowy o trwałym defekcie.
Tyle w temacie.
Dla mnie mniejszością są te niezregenerowane.
Spójrzmy na to od strony fizjologicznej; Młode drzewka potrafią w ciągu sezonu przyrosnąć 1/3 obwodu. Siła przepływu asymilatów przez pasy życiowe, które pozostały po uszkodzeniu jest ogromna. Kalus więc namnaża się wręcz masowo.
Powstałe wałki kalusa u bardzo młodych drzew mogą połączyć się ze sobą w ciągu jednego sezonu - jeszcze zanim kalus zacznie różnicować się na tkankę korkotwórczą, która mogłaby stworzyć szew. W efekcie uszkodzenie zalewa się jednolicie i pień jest trwały jak przed uszkodzeniem - nie ma mowy o trwałym defekcie.
Tyle w temacie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 cze 2013, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli ma ktoś problemy ze zwierzyną łowną można skontaktować się z pobliskim kołem łowieckim,
Jeżeli chodzi o zabezpieczenie to przed zgryzieniem się nie uniknie nawet w przypadku zabezpieczenia środkami aktywnymi kory drzew.
Jedyny sposób to ogrodzenie uprawy. Np. Każde nasadzenia, odnowienia przez leśników są grodzone z powodu presji zwierzyny( nadmiar w łowisku)
Jeżeli chodzi o zabezpieczenie to przed zgryzieniem się nie uniknie nawet w przypadku zabezpieczenia środkami aktywnymi kory drzew.
Jedyny sposób to ogrodzenie uprawy. Np. Każde nasadzenia, odnowienia przez leśników są grodzone z powodu presji zwierzyny( nadmiar w łowisku)
Regulamin
Wspomnienia ukryte w roślinach.
- ERNRUD
Plastikowe osłonki też się sprawdzają. Nie chronią jednak koronki.
Zawsze jednak lepsze niż nic. I tanie.
Zawsze jednak lepsze niż nic. I tanie.
Koronę można spróbować owinąć agrotkaniną.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Mam bardzo tani sposób aby zabezpieczyć młode drzewka przed sarnami.
Używam starych i już dziurawych worków po zbożu i ziemniakach .
Workami po zbożu , owijam pieniek, a te po ziemniakach, nakładam na koronkę.
Pozdrawiam.
Darek.
Używam starych i już dziurawych worków po zbożu i ziemniakach .
Workami po zbożu , owijam pieniek, a te po ziemniakach, nakładam na koronkę.
Pozdrawiam.
Darek.
- ERNRUD
Ale wilgoć wilgocią. Syntetyk przylega, nie ma wentylacji.
Jakby jakiś grzybek się tam zamieszał to będzie miał niezłe warunki.
Jakby jakiś grzybek się tam zamieszał to będzie miał niezłe warunki.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Jest siatka do styropianu w każdym budowlanym 2, 2.50 zł. metr .
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Ale ta siatka z budowlanego ma takie małe igiełki, wchodzą w ręce. A w internecie można kupić profesjonalna siatkę do ochrony drzewek niewiele droższą jeżeli weźmie się np. 50 metrów.
A wiecie może jak zabezpieczyć jabłonie przed Bobrami . Obok mojego sadu płynie rzeka i zauważyłem że jakieś 150 metrów od niego bobry zbudowały tame.Sad mam ogrodzony siatką leśną z otworami ok 10x10 cm.Czy jakby się chciały przenieść bliżej powinienem się ich obawiać? czy konieczne będzie zakładanie jakichś plastikowych rur? Z góry dziękuję.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Dokładnie jak u mnie. Pierwszej jesieni bobry wycięły mi około 30 drzew, starą gruszę, śliwy, brzozy, czeremchę amerykańską, nawet krzaki aronii i octowce itd. zanim się zorientowałam, że to bobry. Zabezpieczyłam więc siatką plastikową taką budowlaną żółtą, ale ona tylko 2 zimy wytrzymała i zaczęła się kruszyć /wysokość 105 cm/. Teraz mam zieloną plastikową do zabezpieczania drzewek kupioną przez internet /wys. 80 cm/. Doraźnie można użyć worków po ziarnie, jutowych, plastikowych. W sumie to jak by bóbr chciał to bez problemu i to przegryzie ale nie lubi plastiku i worków, więc idzie szukać dalej nie zabezpieczonych drzew. Potrafi przejść 100 metrów polem pod górkę od rzeki i zabrać przygotowane drewno na ognisko. 10 metrów od domu mam młode jabłonki, to też się do nich dobierały.A jeszcze dalej za moją działką jest droga, to i przez nią przechodzą i ciągną brzózki z pobliskiego lasu. Ja zabezpieczam drzewa i krzewy na początku września i dopiero podczas weekendu majowego odkrywam. Przez lato nie mam bobrów, pewnie robią sobie wycieczkę krajoznawczą w tym czasie. I tak od 6 lat. A ponieważ moje gospodarstwo ma prawie hektar to o ogrodzeniu mogę tylko pomarzyć na razie.
Wydaje się, że siatka leśna powinna być wystarczającym zabezpieczeniem, bo bobry lubią gryź drewno a nie inne materiały, plastiki czy metal. Ważne, żeby nie przeszły pod siatką.
Podobnie sarny podchodzą pod sam dom. Ale one nie zrobią takich szkód jak bobry. Bóbr w jedną noc ścina całe drzewo a sarna poobgryza i drzewo, krzak odrośnie.
Wydaje się, że siatka leśna powinna być wystarczającym zabezpieczeniem, bo bobry lubią gryź drewno a nie inne materiały, plastiki czy metal. Ważne, żeby nie przeszły pod siatką.
Podobnie sarny podchodzą pod sam dom. Ale one nie zrobią takich szkód jak bobry. Bóbr w jedną noc ścina całe drzewo a sarna poobgryza i drzewo, krzak odrośnie.
Co to znaczy "spałować" czereśnie?
A jak zniechęcić do włażenia na teren dziki? Nie wchodzi w rachubę ogrodzenie.
U mnie w na działce największym problemem są sarny i zające. Nie było rady, tyle narobiły zniszczeń, że w końcu musieliśmy zrobić ogrodzenie z siatki leśnej, a na młode drzewka zakładam dodatkowo zabezpieczenia z takiej zielonej siatki plastikowej, bo boję się, że zające i tak pod tą siatką leśną się przedostaną.
Na dziki mój sąsiad, który uprawia marchew na handel, wymyślił w tym roku jego zdaniem najskuteczniejszą metodę, a mianowicie co wieczór około 21-22 wychodził i strzelał z wiatrówki w powietrze.
Na dziki mój sąsiad, który uprawia marchew na handel, wymyślił w tym roku jego zdaniem najskuteczniejszą metodę, a mianowicie co wieczór około 21-22 wychodził i strzelał z wiatrówki w powietrze.
Pozdrawiam, Bogusia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 cze 2013, o 21:30
Spałowanie czyli uszkodzenie kory drzew iglastych i liściastych w przypadku uprawy leśnej.astone pisze:Co to znaczy "spałować" czereśnie?
Tyczy się to sarny, jelenia, łosia(zgryzanie) w okresie wiosennym.
Każde uszkodzenie mechaniczne czy spowodowane przez zwierzynę łowną można zabezpieczyć Funabenem.
Myśliwy nie może dokonać odstrzału np. dzika w odległości mniejszej niż 200m od zabudowań:)
Jeżeli te dziki nie są ,,udomowione- miejskie" to wystarzy drut, linka, na wysokości 50cm
i w takim przypadku dzik w kontakcie linką, sznurem nie powinien przemieszczać się w głąb działki.
Regulamin