Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rokitnik uprawa, warunki owocowania
Zgodnie z informacją z tych artykułów plantacja ze wspomnianymi odmianami mieści się w okolicach Janowa Podlaskiego
http://www.up.poznan.pl/ogrodnictwo/Ogr ... ieniek.pdf
http://www.insad.pl/files/journal_pdf/j ... l12%202009(2 ).pdf
zaś odmiany te zostały wyselekcjonowane w botanicznym ogrodzie moskiewskiego Uniwersytetu im. Łomonosowa, więc może skontaktuj się z pracownikiem naukowym odpowiedzialnym za rośliny jagodowe i owocowe Instytutu - Kocheshkova Tatiana i zapytaj o rosyjskie albo lepiej białoruskie szkółki oferujące sadzonki. Na tej stronie http://botsad.msu.ru/eng_koordinaty.htm podany jest nr tel. (495) 939-18-08 oraz mail. Ewentualnie skontaktuj się z autorami obu artykułów.
http://www.up.poznan.pl/ogrodnictwo/Ogr ... ieniek.pdf
http://www.insad.pl/files/journal_pdf/j ... l12%202009(2 ).pdf
zaś odmiany te zostały wyselekcjonowane w botanicznym ogrodzie moskiewskiego Uniwersytetu im. Łomonosowa, więc może skontaktuj się z pracownikiem naukowym odpowiedzialnym za rośliny jagodowe i owocowe Instytutu - Kocheshkova Tatiana i zapytaj o rosyjskie albo lepiej białoruskie szkółki oferujące sadzonki. Na tej stronie http://botsad.msu.ru/eng_koordinaty.htm podany jest nr tel. (495) 939-18-08 oraz mail. Ewentualnie skontaktuj się z autorami obu artykułów.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Mam kilka krzewów na własny użytek. Zbiór owoców przysparzał mi wiele kłopotów. Zawsze muszę czekać na dobre mrozy. Nie każde zimy są warunki na zbiór. W zimniejszym klimacie chyba jest łatwiej o silne mrozy. Może teraz są inne metody na zbiór?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od dwóch lat mam posadzone rokitniki-jeden męski,drugi żeński.Ten męski rośnie świetnie ,natomiast żeński bardzo słabo.Podejrzewałem ,że podmarzł mi w zimie.Czy jest to możliwe?Dodam ,że mam glebę gliniastą.
- flinta27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 22:36
Znalazłam w sieci ofertę sprzedaży rokitnika pospolitego-dwupiennego, wiatropylnego. Czy ta dwupienność gwarantuje owocowanie?
Pozdrawiam, Anna
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jak zebrać plon w taką zimę jak teraz jest? Czy macie swoje patenty na taką sytuację?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dwupienny to taki gdzie "samiczki" i "samczyki" to oddzielne drzewa (czyli normalnie, tak jak rokitniki mają w zwyczaju). Jednopienny jest wtedy gdy oba rodzaje kwiatów są na jednym drzewie (np. leszczyna czy orzech włoski).flinta27 pisze:Znalazłam w sieci ofertę sprzedaży rokitnika pospolitego-dwupiennego, wiatropylnego. Czy ta dwupienność gwarantuje owocowanie?
R. jest też wiatropylny, czyli w opisie masz typowy gatunek.
Pozdrawiam,
J
J
- flinta27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 22:36
Czyli ten z oferty (dwupienny) nie gwarantuje owocowania?
Zapraszamy do sekcji Oferty/K
Zapraszamy do sekcji Oferty/K
Pozdrawiam, Anna
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Nie. Musisz kupić dwa egzemplarze, rokitnik męski i żeński. Kupuj tylko w tych sklepach, które sprzedają krzewy z określoną płcią.flinta27 pisze:Czyli ten z oferty (dwupienny) nie gwarantuje owocowania?
-- 12 sty 2015, o 22:38 --
Ja nie czekam do zimy, zbieram swój plon jesieniąseedkris pisze:Jak zebrać plon w taką zimę jak teraz jest? Czy macie swoje patenty na taką sytuację?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 100p
- Od: 17 sty 2011, o 20:57
Rokitnik zbieram pod koniec września, nie ma możliwości aby doczekał do mrozów na krzewie. W listopadzie owoce są zepsute i nie nadają się do niczego, ptaki też ich nie jedzą.
Mój rokitnik jeszcze oblepiony owocami i pewnie nie doczeka się mrozów w tym roku.
Na przyszłość muszę zrywać jesienią tak jak tu piszecie. Dzięki za informację.
Na przyszłość muszę zrywać jesienią tak jak tu piszecie. Dzięki za informację.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
Zamierzam posadzić rokitnika. Jakie on ma korzenie? Słyszałam, że jest ekspansywny szczególnie jak się go przycina?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak chcesz mieć owoce musisz mieć pana i panią lub panią i pana u sąsiada . Rokitnik puszcza sporo korzeni płytko pod ziemią o dużym zasięgu. W przypadku uszkodzenia korzeni lub mocnego cięcia roślin wypuszcza z nich odrosty.
A napiszcie proszę jaka ziemia jest najlepsza do jego uprawy,u mnie jest czarnoziem.Jest szansa że urośnie czy nie bardzo.