Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Przeczytałem, zrobiłem notatki i jeszcze raz przeczytałem. I bardzo mi się to podoba. Mam zamiar śledzić na bieżąco wątek i chronić rośliny w oparciu o te specyfiki.A najbardziej cieszą mnie możliwe pozytywne wyniki w walce ze ślimakami, to dla mnie największy problem. Na razie niby wszystko wiem ale jak będę miał wątpliwości to wrócę z pytaniami. Jestem pod wrażeniem zapału i wiedzy gospodarza wątku.
Pozdrawiam Piotr
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Czyli jest szansa, że będzie działał na mszyce.forumowicz pisze: Nowy HT, oprócz działania grzybobójczego i bakteriobójczego ma służyć jako środek owadobójczy.
Pozdrawiam, Kasia
forumowicz czy olejek Oregasept H97 może być użyty do sporządzania HT wg Twojej receptury?
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyli jest szansa że Mączlika też ograniczy? ten nowy HT?
Mączlik jest dość upierdliwym owadem. Pożyjemy- zobaczymy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidoro chętnie wypróbuje nowy HT u siebie na balkonie.
Bardzo proszę o przepis na pw.
Dziękuje.
Bardzo proszę o przepis na pw.
Dziękuje.
A co dolegało Twoim pomidorom balkonowym w ub.sezonie ?. Pytam, bo moim nie dolegało nic.
forumowicz właśnie wróciłam z sanatorium a tu nowe HT, w zeszłym sezonie u mnie w ogrodzie stosowałam tylko HT i OW z dobrym skutkiem,
jeżeli można to w tym roku chętnie wypróbuje nowy przepis zwłaszcza, że "idę" w pomidory w gruncie.
jeżeli można to w tym roku chętnie wypróbuje nowy przepis zwłaszcza, że "idę" w pomidory w gruncie.
pozdrawiam Karina
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
A to mnie zasmuciłeś, w tym roku będę po raz drugi uprawiać mały warzywniczek, w zeszłym sezonie miałam tylko kilka pomidorków koktailowych w donicach. Z przepisów OW i HT robiłam 'cotygodniową' ucztę dla moich pociech i dzięki temu przetrwały aż do pażdziernika. Please .. forumowiczforumowicz pisze: Uważam, że przepis na preparat HTi KS jest moją własnością intelektualną i podlega prawu autorskiemu. Nie będzie zatem ogólnie dostępny.

Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byłam z nich bardzo zadowolona, choróbsko nie brało ich do końca owocowania.forumowicz pisze:A co dolegało Twoim pomidorom balkonowym w ub.sezonie ?. Pytam, bo moim nie dolegało nic.
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
forumowicz, mam nadzieję, że "załapię" się na przepis na nowy HT
Już powoli zaczynam gromadzić potrzebne składniki

Już powoli zaczynam gromadzić potrzebne składniki

forumowicz dziękuję za wyjaśnienie.
Chciałabym w tym roku wypróbować nowe HT. Czy mogę również o prosić o przepis na PW
Chciałabym w tym roku wypróbować nowe HT. Czy mogę również o prosić o przepis na PW

Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Prośba, kochani.Czytajcie uważnie moje posty. Jeśli przepisy będą gotowe/ jesteśmy w fazie testowania rozsady pomidorów/ podam każdemu zainteresowanemu adres do blogu, w którym te przepisy będą publikowane. Na razie proszę się zaopatrzyć w potrzebne składniki.iwas pisze:forumowicz dziękuję za wyjaśnienie.
Do nowego HT
- tymol 50 g
Do preparatu kwasu sorbowego KS
- kwas sorbowy 50 g
- kwas mlekowy 80 % - 100 g
Przez przypadek trafiłem na bloga ogrodniczego,( Adres bloga usunęłam, mamy wątek na te tematy tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=254 mod.jokaer) , a tam czytamy:

Może z niego dało by się coś "wycisnąć"?Bardzo cenny jest także wyciąg ze skrzypu. Przygotowujemy go z 300 g świeżego lub 100 g suszonego skrzypu na 3 litry wody. Zalany w dużym garnku skrzyp pozostawiamy na 12 do 24 godzin, kilkakrotnie mieszając, po tym czasie zaczyn gotujemy ok. 1 minuty. Po ostudzeniu odcedzamy i rozcieńczamy w proporcji 1:5. Takim wyciągiem wielokrotnie pryskamy zagrożone rośliny np. róże, winorośl, pomidory, ogórki czy floksy. Wzmacnia on rośliny porażone przez choroby: plamistość, rdzę, kędzierzawość, mączniaki, a także atakowane przez roztocza. Stosujemy latem w dni słoneczne.

Pozdrawiam - Waldemar
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
Dzięki forumowicz za precyzyjne objaśnienia. Zakupy zrobione, pozostaje czekać na dostawę i na adres bloga.
Pewnie z uwagi na przepisy FO będziesz je wysyłał na pw. Jeśli tak - to w 'odpowiednim momencie' proszę o ten adres. Jeśli będzie on widoczny tutaj, to oczywiście nie będzie takiej potrzeby. Jako początkująca 'ogrodniczka' będę jeszcze nie raz potrzebowała twojej (i nie tylko twojej) pomocy. Pozdrawiam. Maryla.
Pewnie z uwagi na przepisy FO będziesz je wysyłał na pw. Jeśli tak - to w 'odpowiednim momencie' proszę o ten adres. Jeśli będzie on widoczny tutaj, to oczywiście nie będzie takiej potrzeby. Jako początkująca 'ogrodniczka' będę jeszcze nie raz potrzebowała twojej (i nie tylko twojej) pomocy. Pozdrawiam. Maryla.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla