Październik, listopad - krzewy?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
magangs
100p
100p
Od: 20 sie 2008, o 12:45

Do kiedy sadzimy rośliny?

Post »

Do kiedy sadzimy iglaki? Sosna, świerk itp. Czy druga połowa października to nie za późno?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie jest za późno. Jeśli jeszcze nie zapowiadają mrozów można sadzić.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
blabud
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 12:34

Post »

sadzić i przesadzać nawet do konca listopada o ile mrozy nie przyjdą
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

Zgodzę się z opinią że sadzenie iglastych i nie tylko możemy kontynuować jeśli pogoda pozwoli nawet do końca listopada do przymrozków a i to nie jest wielka przeszkoda (jeśli chodzi o rośliny doniczkowe i wszystko z gruntu w dużych formach). Kilka lat temu na zlecenie klienta przesadzaliśmy w pod koniec listopada prawie 10 m świerki srebrne ( na wszystko są sposoby) przyjęły się, żyją i są piękne nadal.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżeli są to iglaki w doniczkach można je sadzić przez cały rok pod warunkiem że ziemia nie jest zamarznięta i nie ma ogromnych mrozów. Co do roślin o gołym systemie korzeniowym proponuję sadzić do połowy listopada ale tu również uwaga - w zależności od warunków. :)
Awatar użytkownika
iscar
100p
100p
Od: 18 lis 2008, o 01:23

Post »

przesadzałem iglaki jeszcze w zeszłym tygodniu , przesadziłem około 40 sztuk od 1do2.5m , myślę że pogoda była sprzyjająca . Moje pierwsze tuje do obsadzenia ogrodzenia rozmnażałem na koniec listopada w 1998 roku , naokoło 300sztuk 200się ukorzeniło i rośnie teraz jako spore drzewka . Przesadzane drzewka pochodziły z mojego rozsadnika , z gołym korzeniem , było tam już zbyt gęsto i konieczna była ich relokacja , osobiście uważam sezon jesienny i późnojesienny jako najlepszy do przesadzania , szczególnie na suchych piaszczystych terenach , nie trzeba wówczas martwić się o podlewanie a uśpiona roślina lepiej znosi przenosiny , szczególnie ta duża Obrazek
fantomek
100p
100p
Od: 9 cze 2010, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kiedy najlepiej sadzić iglaki?

Post »

witam czy teraz jest dobry moment czy wstrzymać się do września, chce posadzić tuje na żywopłot gęsty aby dawał intymność od sąsiadów, czy odległość pomiędzy nimi 60 cm będzie odpowiednia? i jaka odmiana będzie lepsza smaragd czy brabant? myślałem o wielkości 70 cm, czy do dolka najlepiej dać ziemi kompostowej? i jak sie z nimi obchodzic na początku dziękuje
Awatar użytkownika
Wojtek- LM
50p
50p
Od: 30 cze 2010, o 23:11

Re: kiedy najlepiej sadzić tuje

Post »

Rośliny w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny. Natomiast rośliny z gołym korzeniem kopane z gruntu, możemy sadzić poza okresem wegetacyjnym tj.wczesną wiosną lub jesienią.
Obydwa żywotniki nadają się na planowany żywopłot,z tym że 'Brabant' sadzimy 2-3 na metr,a 'Smaragd' 3-4 na metr. Osobiście uważam iż odmiana 'Smaragd' jest zdecydowanie ładniejsza, ma zwarty stożkowy pokrój i ciekawy kolor łusek.
Sadząc dołki można zaprawić ziemią kompostową,lub specjalną do roślin iglastych. Rośliny należy dobrze docisnąć i utworzyć wokół nich misę na wodę.Po posadzeniu obficie podlać oraz obsypać ściółką,która zatrzyma wodę oraz zapobiegnie porostowi chwastów,jednak musi mieć minimum 5cm,aby spełniła swoją rolę.
W pierwszych dwóch latach po posadzeniu nie musisz przycinać żywopłotu. W pierwszym roku zasil żywotniki nawozem wieloskładnikowym o spowolnionym działaniu do roślin iglastych. A przed każdą zimą obficie podlej rośliny,a w pierwszym roku radzę zabezpieczyć przed mrozem np.słomą.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Podstawowym warunkiem dobrego wzrostu żywotnika zachodniego i olbrzymiego jest dostarczenie im odpowiednio dużej ilości wody. Sadzić należy najlepiej przy pochmurnej pogodzie. Obecne i planowane upały na najbliższy okres zdecydowanie nie służą sadzeniu (mimo sadzonek pojemnikowanych). Zawsze lepiej sadzić w okresie jesiennej pogody (deszcze, większa wilgotność powietrza, umiarkowane temperatury). Która odmiana? Gdybyś chciał posadzić szpaler to lepszą odmianą byłby Szmaragd. Jak piszesz chcesz gęsty żywopłot, a na taki Szmaragd się nie nadaje. Na gęsty żywopłot (rozumiem, że formowany) najlepsze są dwie odmiany. Jeżeli chcesz uzyskać jasno zieloną matową ścianę żywopłotu to najlepszy jest żywotnik zachodni odmiany Brabant. Jeżeli chcesz uzyskać ciemno zieloną błyszczącą ścianę żywopłotu to najlepszy jest żywotnik olbrzymi odmiany Atrovirens. Obie wymagają podłoża zasadowego. Rozstaw: Brabant 70-80, Atrovirens 80-90. Nie mniejszy, bo co prawda efekt szybszy ale gorsze warunki wegetacji (szybciej się starzeje). W roku sadzenia nie nawozimy, dopiero wczesną wiosną następnego roku.Pozdrawiam. Jarko
Awatar użytkownika
Karo1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2010, o 07:37

Post »

Nie jestem mega doświadczonym ogrodnikiem ale od 2-3 lat sadzę tuje brabant docelowo jako ścisły żywopłot. Sadzonki 110 cm wsadzałam co 50 cm. Sadziłam je naprawdę najróżniej jedne w kwietniu a inne we wrześniu. Nawet te jednoroczne przycinałam chcąc uformować rówy prostokątny żywopłot a cięcie wykonuję 2 razy w roku. Nawoziłam je nawozem zasilającym i przeciw brązowieniu igieł. W tej chwili te najstarsze mają już 3 latka a wysokość żywopłotu jakieś 1,7m. Jak dla mnie przycinanie bardzo im służy zarówno górne jak i boczne polecam.
skoczke_k
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2009, o 11:15

Sadzenie iglaków

Post »

Witam serdecznie!

Można jeszcze sadzić thuje w okresie 11-15 listopad?Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Do kiedy sadzimy iglaki?

Post »

Z pojemników jak najbardziej natomiast kopane ze względu na uszkodzone korzenie już nie.
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23

Jak długo można sadzic rosliny ?

Post »

Kupiłem parę roślin i nie wiem czy mogę je jeszcze posadzić do gruntu , czy na wiosnę , są to dokładnie sona himalajska , cypryśnik błotny i kalina 'Pragense' , rośliny są w doniczkach :?:
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Re: Jak długo można sadzic rosliny ?

Post »

Pogoda całkiem całkiem ciepło wilgotnie sadź , ja to jeszcze też mam do posadzenia parę róż w ogrodzie .
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Re: Jak długo można sadzic rosliny ?

Post »

Spokojnie póki jeszcze mrozy nie ścisną można sadzić, a i wiosną będzie wcześniejszy start.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”