Truskawki - cz.3
Re: Truskawki - cz.3
Hej. mam pytanie. jak zabezpieczyc najlepiej truskawki na zimę, mam odmianę albion, posadzoną we wrzesniu. ladnie sie przyjely, szkoda by wymarzly. macie jakies doswiadczenie z ta odmiana? prosze o porade.
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani forumowicze i forumowiczki ;)!
Moja truskawka albion jak kiedys pisałam raz tylko zaowocowała, jednakże z 1,5 miesiąca temu moja truskawka oszalala ma niezliczona ilosc kwiatow niektóre owoce już dojrzewaja i ma wiele nowych owoców, nowe sadzonki uzyskane z pędów wsadzilam do doniczek i do ziemi zeby przetrwaly do wiosny, natomiast te kwitnaco-owocujace dalam na parapet. Nie wiem do z nimi zrobic czy tez poobcinać pędy i dać do ziemi czy Hodować w domu???? Będą zyć na parapecie gdzie od rana jest słoneczko ??? dołaczam zdjęcie zrobione jakies 2 tyg temu teraz owoce czerwienieja.
Moja truskawka albion jak kiedys pisałam raz tylko zaowocowała, jednakże z 1,5 miesiąca temu moja truskawka oszalala ma niezliczona ilosc kwiatow niektóre owoce już dojrzewaja i ma wiele nowych owoców, nowe sadzonki uzyskane z pędów wsadzilam do doniczek i do ziemi zeby przetrwaly do wiosny, natomiast te kwitnaco-owocujace dalam na parapet. Nie wiem do z nimi zrobic czy tez poobcinać pędy i dać do ziemi czy Hodować w domu???? Będą zyć na parapecie gdzie od rana jest słoneczko ??? dołaczam zdjęcie zrobione jakies 2 tyg temu teraz owoce czerwienieja.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oprysk wykonałem dzisiaj,ale planuję powtórzyc za tydzień.Powinienem za 2?Comcia pisze:Ja planuję ale jeszcze za wcześnie i za ciepło, pewnie za tydzień opryskam a za dwa tygodnie powtórzę.
Witam
mam truskawki od tego sezonu,
chciałem się zapytać do kiedy powinienem wykonać oprysk i z czego go wykonać czy tylko z siarczanu potasu
mam truskawki od tego sezonu,
chciałem się zapytać do kiedy powinienem wykonać oprysk i z czego go wykonać czy tylko z siarczanu potasu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Teraz truskawki juz niczym się nie pryska niech sobie "odpoczywają"
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Witam Juda mam pytanko do Ciebie bo widze że jestes bardzo obeznana z truskawkami.
Przeczytałem posty i w jednym piszesz że odradzasz sadzenia na agrowłokninie a co masz do powiedzenia na agrotkanine?? Inny materiał to jest, tez bedzie sie odparzać? Truskawki będą słabiej rosły na niej?
Przeczytałem posty i w jednym piszesz że odradzasz sadzenia na agrowłokninie a co masz do powiedzenia na agrotkanine?? Inny materiał to jest, tez bedzie sie odparzać? Truskawki będą słabiej rosły na niej?
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
kyjo
Powiem szczerze to nie mam doświadczenia bo nie sadziłam na agrotkaninie i nie zamierzam bo to duży koszt.
Pozdrawiam Teresa
Tak koszt jest ale nie trzeba pielić. Kupiłem jesienia i zasadziłem zobacze co z tego bedzie. Bo rok wczesniej zasadziłem normalnie opryskałem Fusilade i złapało mi jednoliscienne liscie ok ale 2 liścienne juz nie i z tym jest problem pytałem sie o środki na 2 liś. to mi mówili ze nie ma więc zdecydowałem się na agro będą bardziej eko i zobacze jak to bedzie
pozdro
pozdro
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja kilka lat temu kupiłam bez przekonania nasionka truskawki Tempation (w Kauflandzie).Ta truskawka puszcza pędy na których wiąże owoce-bardzo fajnie to wygląda-to alternatywa do wysokich donic, w ogóle dobra odmiana jak ktoś ma ograniczone miejsce.
Posadziłam nie dużo bo chyba z 60 krzaczków truskawek na agrotkaninie i póki co jestem zadowolona co do wysianych truskawek miałam te same nasiona kupiłam 2 paczki ale niestety nie uzyskałam z nich nawet jednego krzaczka może źle się z nimi obchodziłam sama nie wiem.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
W tym roku planuje posadzić 500 sadzonek tak amatorsko na domowe potrzeby sadzonki mam zamiar pozyskać ze swoich już rosnących krzaków ciekawe co mi z tego wyjdzie.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja chcę dociągnąć do 1000 sztuk na domowe potrzeby bo u mnie dużo idzie-dżemy,soki,konfitury,mrożone.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A ja połowę swojej plantacjii wyciełam na jesieni ,drobne owoce i puste w środku
mam kilka odmianowych truskawek , znajoma z niemieckiej plantacjii dała mi sporo sadzonek , duże owoce , i twarde , i Murzynki i te będą teraz sadzone ....
mam kilka odmianowych truskawek , znajoma z niemieckiej plantacjii dała mi sporo sadzonek , duże owoce , i twarde , i Murzynki i te będą teraz sadzone ....
Bożena