Super szybkie dania obiadowe

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1278
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

a ja mam jeszcze zastosowanie do warzyw z zupy - np. z rosołu - dodać do ugotowanych ziemniaków, ugnieść razem i na chwilę na patelnię ;)
fajne urozmaicenie ziemniaczków do drugiego, a przy tym nie wyrzucamy zieleniny z zupki:)
Anka
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

aconitum pisze:a ja mam jeszcze zastosowanie do warzyw z zupy - np. z rosołu - dodać do ugotowanych ziemniaków, ugnieść razem i na chwilę na patelnię ;)
fajne urozmaicenie ziemniaczków do drugiego, a przy tym nie wyrzucamy zieleniny z zupki:)
O widzisz! Świetna sprawa! Świetny ten wątek generalnie, wiosną to sobie chyba moja rodzina na stołówkę pójdzie :roll:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Safiori, b. zaintrygował mnie przepis na chruściki . Opisz, proszę dokładniej, na ile części kroisz pierś, gdzie i jak upychasz ten boczek. Czy danie nadaje się do odgrzania w piekarniku? Dzięki za odpowiedź. Na pewno wypróbuję.
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Posty: 321
Od: 7 kwie 2008, o 09:51
Lokalizacja: Poznań

Post »

Pierś kroję w cieńkie plasterki tak po długości potem troszkę rozbijam na cieńki plasterek , robię po środku nacięcie i przewijam tak jak chruścika i potem przez ten otworek w środku przekładam cieńki paseczek boczku. Potem wrzucam na goracy tłuszcz na patelni, na krótko. Wtedy są soczyste. Myślę że można też w piekarniku podpiec ale na patelni jest bardzo szybko. Nam smakują i na ciepło i na zimno. No i posypuję vegetą lub jakimś innym warzywkiem zamiast soli. Takie chrusty można tez zrobić z polędwicy wieprzowej też pyszne.Wtedy kroi się plastry po skosie żeby były dłuższe a reszta tak samo. :D Smacznego!
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Posty: 321
Od: 7 kwie 2008, o 09:51
Lokalizacja: Poznań

Post »

To może jeszcze tak na szybko prawie "gołąbki". Z mielonego robię małe klopsiki wrzucam do garka na tłuszcz jak się podsmażą dorzucam kapustę pokrojoną w szerokie paski(tak około 1,5-2 cm) i duszę to wszystko. Potem przecier pomidorowy do smaku vegeta i wychodzi potrawa o smaku gołąbków a nie jest tak czasochłonna. :D
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Safiori, dzięki Tobie i Twoim chruścikom wiem co podam moim gościom przy najbliższej okazji.Bardzo się cieszę. Dzięki.
Betix75
50p
50p
Posty: 87
Od: 16 wrz 2007, o 16:34
Lokalizacja: wielkopolska

Post »

Cukinia na pyszną kolacyjkę :)

- 1 cukinia pokrojna w plastry,
- 1-2 pomidorów
- śmietanka słodka (18 %, ewentualnie 30 % ;) )
- świeży koperek
- olej lub inny tłuszcz do smażenia

przyprawy:
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku

Wykonanie:

Cukinie kroimy w plastry ok. 1 cm i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (delikatnie, aby nie stracić smaku i zapachu cukinii - zgodnie z zasadą lepiej mniej niż za dużo). Gdy cukinia puści sok i stanie się "szklista, miekka" dodajemy pokrojone pomidory (ja również kroje w plastry i nie obieram ze skórki, ale jeśłi komuś skórki przeszkadzają to wg uznania). Dusimy na wolnym ogniu, mieszamy delikatnie od czasu do czasu. W chwili gdy pomidory puszczą sok, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Jeszcze chwileczkę dusimy (1-2 min.). Na samym końcu dodajemy słodką smietankę i zabielamy. Na koniec posypujemy świeżym, pokrojonym koperkiem.

Życzę smacznego, w chwili gdy cukinia jeszcze jest dostępna w sklepach
Tego na co za późno, tego szkoda...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 5989
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post »

Boczniaki

myjemy, obsypujemy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozbitym jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Pyszne danie w kilka minut.

Możemy je podać z ziemniakami (dłuższa wersja) albo ryżem (szybka). Ziemniaki można obrać poprzedniego dnia i zostawić na noc w osolonej wodzie. Po przyjściu z pracy wystarczy nastawić ziemniaki i przez ten czas przygotować boczniaki i sałatkę.

A sałatka np z cykorii i jabłka, (cykorię siekamy, do niej ścieramy na grubych oczkach jabłko, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanki lub jogurtu, mieszamy i gotowe). Doskonały jest również gotowany kalafior lub brokuły.

Szybko i smacznie (właśnie robię) :D

W jeszcze szybszej wersji układamy boczniaki na sałacie lodowej i dodajemy co dusza zapragnie, np. garść pomidorów koktajlowych, kukurydzę z puszki, ogórka świeżego lub kiszonego. Sałatę można skropić oliwą z oliwek lub sosem np winegret.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1948
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk / Podkarpacie

Post »

coma95 pisze:Piersi z kuraczaka inaczej.

Piersi kroimy na kawałeczki i wsadzamy do miseczki z rozbełtanymi 2 jajkami. Przyprawiamy. Nakładamy łyżką i smażymy jak kotlety ostrożnie obracając. Można dodać np. pietruszkę czy koperek, albo coś innego - zmieni się smak i nie będą to tradycyjne piersi smażone :)
Ja dodaję do tego trochę potartego żółtego sera :D
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

2-3 kiełbasy toruńskie, smażę na patelni, jak puszczą tłuszcz dorzucam dużą cebulę. Przyprawiam pieprzem i szczypiorem, do tego bagieta z masłem...Wsio. Zimne piwko może być, dla tych co lubią, lub zimny kefir. Nie dietetyczne ale z dawna pyszne.
a! i kiszony ogóras! ;)
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1047
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post »

a to porcja dla ilu osób?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Dla jednej :D
sisay
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 32
Od: 6 kwie 2009, o 17:16
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Fajny watek, warto go kontynuować :)

Przepis na szybkie gołąbki kupuję! :D

W zamian mam dla Was mojego kurczaka w pomidorach, nie jest to może super szybkie danie, ale robi się samo. Z cyklu "potrzeba matka wynalazku" 8)

Udka z kurczaka przyprawiamy mocno - czosnek, ziele ang, listki laurowe, maggi, sól - to moja podstawa, ale jak kto lubi. Można dodać bazylię oregano - pomidory to lubią ;)
Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy pomidorami z puszki (daję dość dużo, na 4 całe udka daję ze 3 puszki pomidorów razem z całą zalewą) i wstawiamy do piekarnika.
Ja lubię jak mięso jest mięciutkie tak ze samo odchodzi od kości, wiec trzymam je długo, ok półtorej godziny.
Warto w czasie pieczenia ze dwa razy odwrócić udka. Nie przykrywam, bo pomidory mają dużo wody.
Do tego makaron lub ryż. Robi się świetny sos pomidorowy którym można polać makaron.
Polecam naprawdę, to bardzo aromatyczny wariant i pasuje nawet na bardziej wykwintny posiłek :) No i łatwe, szybkie i nie wymagające pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”