Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Nie widziałam jeszcze nasion osteospermum z oznaczonym kolorem zawsze jest mix.
Pozdrawiam
A jeszcze jedno jak hodować roślinki żeby na początku maja były takie jak u handlarzy? Duże, pięknie już rozwinięte...
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Radziłbym nie za bardzo wierzyć w to, co wypisują niektórzy handlarze na Alledrogo... Z nasion są tylko białe lub mixy fioletowo-różowo-białe.
Trzeba posiadać szklarnię, profesjonalne nawozy czy środki skarlające... Albo zapewnić im sztuczne oświetlenie przy wczesnym wysiewie.
Trzeba posiadać szklarnię, profesjonalne nawozy czy środki skarlające... Albo zapewnić im sztuczne oświetlenie przy wczesnym wysiewie.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sty 2015, o 17:15
Właśnie zaczynam swoją przygodę z kwiatkami. Mam więc pytanie odnośnie tej stokrotki. Czy da się kupić nasiona tej stokrotki w kolorze fioletowym (nie mieszanka)? Jak tak to w jakich sklepach internetowych? Niestety w moim ogrodniczym nie ma i nie będzie tych kwiatków...
Marta
Przeczytałem cały temat i zdecydowałem, że posieje już teraz stokrotkę, jeśli nie wzejdzie to posieje jeszcze raz w innym terminie. Ciekawe czy coś z tego będzie?
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Wsiałeś po 1 nasionku do każdego kubeczka? Lepiej wysiać do jakiegoś opakowania plastikowego wszystkie i potem te co wykiełkują do pojedynczych Możesz kubeczki nakryć folią i wietrzyć na godzinę dziennie, powinno więcej puścić nasionek.
Wysiałem po 3 nasionka do kubeczka. Boję sie flancowania. Mam ręce jak szypa . Plan jest taki że wzejdzie chociaż po jednym nasionku w kubku.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety muszę Ciebie zmartwić, nie ważne czy posiałeś po 3 czy po 1 nasionku do jednego kubka.
I tak po wykiełkowaniu i puszczeniu pierwszych liści trzeba będzie roślinki przepikować do innych pojemników.
Inaczej będą mega wybiegnięte i nic z tego nie będzie.
Rok temu stokrotkę wysiewałam najpierw grupowo, do pojemnika po jakimś smarowidle, zaś pikowałam do wielodoniczki - już pojedynczo, a następnie pojedynczo do małych doniczek. Dopiero za czwartym razem wylądowały w gruncie.
I tak po wykiełkowaniu i puszczeniu pierwszych liści trzeba będzie roślinki przepikować do innych pojemników.
Inaczej będą mega wybiegnięte i nic z tego nie będzie.
Rok temu stokrotkę wysiewałam najpierw grupowo, do pojemnika po jakimś smarowidle, zaś pikowałam do wielodoniczki - już pojedynczo, a następnie pojedynczo do małych doniczek. Dopiero za czwartym razem wylądowały w gruncie.
Pozdrawiam Kaśka
po prostu spróbuje rozcinać kubki i będę w całości do większych pojemników przenosić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też wczoraj wysiałam.
Miałam tylko parę nasionek.
Miałam tylko parę nasionek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
To znaczy teraz jest czas wysiewu stokrotki, czy Wy się spieszycie?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."