Ukorzenienie wierzby

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Saraaa pisze:
paco pisze:Podejrzewam, że te ładne i bujne korzonki chyba zgniły, a gałązka (bez korzonków) czyli patyk tak się będzie zachowywał w ziemi - gdyż również gnije. :?
Miejmy nadzieję, że jednak się mylę :wink:
Hmmm.. Ja te wierzby wsadziłam gdzieś w lipcu i do czasu zimy sporo urosły, więc możliwe, że tak po prostu zgniły? :cry:
Dzieje się tak czasami, gdy sadzonka była za słabo zdrewniała - czyli ukorzeniałaś pęd zielny!
Ukorzeniając na wiosnę zawsze ścinami pędy zeszłoroczne. Ukorzeniając w lipcu mogłaś pobrać młode, wiotkie jeszcze pędy- stąd straty.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Saraaa

Post »

Gałązka na pewno była zdrewniała. Czarna zgnilizna obejmowała gałązke od połowy, więc jej to ściełam. Na wiosne została posadzona i urosła bardzo dużo..... jednak moje psiaki ją zniszczyły :evil:

Teraz w doniczkach mam 2 sadzonki wierzby, i nie wiem co zrobić.. wsadzić je teraz do ziemi czy czekać do wiosny przechowując sadzonki w domu?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie widzę potrzeby przechowywać sadzonek w domu. Moje ukorzenione sadzonki w doniczkach pozostają na powietrzu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Saraaa

Post »

ok :D Czyli z sadzeniem poczekać do wiosny? :wink:
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Post »

Nie czytałem tej dyskusji i tylko odpiszę na temat wątku.

Wierzba mandżurska ukorzenia sie bardzo łatwo. Wystarczy włożyć do wody. To, że po jakimś czasie opadają listki i zostaje goły patyk wcale nie znaczy, że próba się nie powiodła. Gałąź jeszcze odżyje.
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Post »

Zgadzam się z poprzednikiem,moje wierzby mandżurskie także ukorzeniałem w specjalnych pojemniczkach z wodą,po ukorzenieniu,tj.ok 20dniach wsadziłem gałązki do tunelu foliowego,gdzie miały odpowiednie warunki i przyjęły się w 100%. Rosną bardzo szybko,więc pomału można się brać za formowanie...
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja miałem "małego" 2 metrowego kija od wierzby i we wrześniu (bo wtedy ją dostałem) włorzyłem do wiadra z wodą i w ciągu tygodnia wypuściła 20-30 cm. korzenie. Po wsadzeniu do doniczki wypuściła kilkocentymetrowe nowe pędy i rosła świetnie a na zimę nie przykryłem i już w styczniu zauwarzyłem małe zielone końcówki pączków i modle się żeby przetrwała to ją wsadze do ziemi :D :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

aha i jeszcze nie miała zdrewniałej końcówki (tej we wodzie)
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

to są jej zdjęcia..... to jest ona w doniczce i nie jest okryta Obrazek a tutaj mała korona Obrazek
naturelover
50p
50p
Od: 28 mar 2008, o 17:23

Post »

Chmm,zaciekawila mnie ta wiezba[placzaca],mam troche podmoklej ziemi i chyba byloby jej dobrze.Kilka pytan:1.Jakie najwiekse galezie mozna ukozeniac w wodzie,takie na pol metra ok?2.Jak szybko rosnie taka wiezba?3.Czy nadaje sie takie drzewo do komonka? Dzięki za odpowiedzi
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Post »

Możesz nawet większe jak chcesz...możesz ją wsadzić bezpośrednio do ziemi ale pamiętaj o utrzymywaniu wysokiej wilgotności!wierzby rosną bardzo szybko. a czy do kominka się nadaje to nie wiem ,nigdy nie miałem okazji,ale pewnie każde dobrze wysyszone drewno się nadaje z wyjątkiem iglastych
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

ja nie sprawdzałem ale kolega miał gruby pień wierzby (wysokość ok 1,5 m a średnica ok 5 cm ) i wypuścił korzenie ale po 3-4 miesiącach tyle tylko że jej nie podlał raz i wyschły pąki :? :? ale nie ma tego złego... bo ją pociął i do pieca :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Filip
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

Jak tu ktoś już wspomniał : z wierzbami nie ma co za dużo się przejmować . Jak będą chciały , to będą rosły. Ja też zasadziłem podobnie i przyjęła się . Wypuściła nowe pędy , a później sczerniała. Więc obciąłem poniżej i po pewnym czasie znowu wypuściła nowe listki . Dalej rośnie .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”