Ciemiernik(Helleborus) cz.1
Re: Ciemiernik Helleborus cz. II
Jesienią zakwita odm. "Praecox" i pochodne hybrydy.Poznać je po liściach, są nieco węższe od tych zakwitających wiosną.Wiosną najlepiej wszystkie liście obciąć, kępa bardzo szybko odbija młodą zielenią.Natomiast tym drugim często wystarczy obciąć najstarsze liście.Ale czasem mróz niszczy wszystkie liście i pąki kwiatowe, dlatego uważam, że ta jesienna odmiana w naszym kapryśnym klimacie jest bardzo cenna.
U mnie żona co roku właśnie obcina liście i nie miałem takiego przypadku żeby zmarzły pąki,a to może dlatego że jak nadchodzą większe mrozy, przykrywam włókniną lub gałązkami sosnowymi.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam stare nasiona ciemiernika. Czy można je teraz wysiać? Jak ich nie zmarnować? Podpowiedzcie, proszę
U mnie jeszcze kwitnie ciemiernik jesienny, ja sieję zaraz po zbiorze, ale i tak dopiero wiosną pokazują się siewki.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
I ja nabyłem ciemiernik w Lidlu. Jest ładny, kwitnący. Czy go teraz przesadzić do większej doniczki, czy może do gruntu? Teraz ztoi na strychu, przy oknie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie jest to pierwszy kwiat w ogrodzie w tym roku:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemku moje ciemierniki też są porażone grzbami . Czy masz jakąś metodę do ich zawlczania , jak o nie dbasz
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- 50p
- Od: 31 sty 2012, o 10:32
Te liście spokojnie można wyciąć i tak trzeba będzie zrobić to wiosną. Pączki natomiast podczas większych mrozów jeżeli nie będzie pokrywy śnieżnej należało by okryć korą lub innym podobnym materiałem bo mogą przemarznąć.
Pozdrawiam Piotr
Kora chyba nie najlepsza, bo jak ją potem wybrać, a pozostawiona może być u ciemiernika przyczyną chorób grzybowych.Nie jestem pewna czy to ma jakiś związek, ale gdy miałam wokół ciemiernika (szczególnie H. niger) korę liście i pąki często miały brzydkie plamy grzybowe.Po usunięciu nie mam żadnych ściółek i jest lepiej.Najlepiej mi się sprawdza okrycie z gałązek iglastych.Sztywne liście czasem ścinam, albo załamuję i dopiero daję gałązki.I tak wiosną trzeba je obciąć.