Trawnik - koszenie trawy
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie dostałam maila w sprawie tej posiekanej trawy od super fachowca, pozwalam sobie zacytować:
===
(...)
Na Ogrodniczo Działkowym Forum w temacie '' Problem z trawą '' forumowicz *tomek1978_1978* pyta co jest nie tak z jego trawą . Proszę mu odpowiedzieć (ja nie jestem na tym forum zarejestrowany i nie mam też jego adresu email ), że przyczyną jest bardzo tępy nóż w kosiarce .
Przy takiej trawie jaką on posiada (szerokolistna), nóż powinno ostrzyć się co najmniej po trzech, czterech koszeniach .
Pozdrawiam
Andrzej (A.)
===
Dziękuję za poradę i zapraszam do nas na forum
===
(...)
Na Ogrodniczo Działkowym Forum w temacie '' Problem z trawą '' forumowicz *tomek1978_1978* pyta co jest nie tak z jego trawą . Proszę mu odpowiedzieć (ja nie jestem na tym forum zarejestrowany i nie mam też jego adresu email ), że przyczyną jest bardzo tępy nóż w kosiarce .
Przy takiej trawie jaką on posiada (szerokolistna), nóż powinno ostrzyć się co najmniej po trzech, czterech koszeniach .
Pozdrawiam
Andrzej (A.)
===
Dziękuję za poradę i zapraszam do nas na forum
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oprócz ostrego noża ważny jest też jego kąt pochylenia(ostrze minimalnie w dół), obroty(w dobrej kosiarce obroty są wysokie i trawa jest równo "utrącana", nawet tępym nożem) i wysokość koszenia(tu- nie wiem ile po koszeniu fotografowana, ale źdźbła są dość długie).
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 paź 2008, o 09:44
Koszenie trawy przed zimą
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post na tym forum. W wyszukiwarce nie udało mi się znależć odpowiedniego dla mnie postu, dlatego piszę poniższe pytanko. Trawniczek załorzyłem sobie w maju i od początku rósł i zagęszczał się jak szalony(kosiłem 2x w tygodniu). Słyszałem żeby trawa dobrze się przygotowała do zimy trzeba zostawic ją troszkę dłuższą, i tak tez zrobiłem. Nie koszę jej od 3 tyg. A trawa dalej rośnie jak szalona. Myślałem że jej wzrost troszkę na jesień zwolni, a tu nic. Czy przy takiej pogodzie jak teraz czy nie za wcześnie zakończyłem przystrzyganie trawnika? Jak zostawię ją taką długą na zimę, to czy nie wpłynie jakoś negatywnie na trawnik w przyszłym roku? Z góry dziękuję za odpowiedż
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na zimę nie powinno się zostawić wysokiej trawy, ale też nie można jej kosić "krótko". Jeżeli trawa nadal rośnie, a rosnąc może w zależności od pogody do końca roku, to należy ostatnie koszenie w roku ( czasem może być w październiku , a czasem w grudniu) wykonać kosiarką po podniesieniu jej o "ząbek" wyżej niż kosimy przez cały rok. Zostawienie zbyt krótko koszonej trawy może spowodować przy zbyt surowej, bezśnieżnej zimie wymarznięcie korzonków trawy,z kolei zostawienie zbyt wysokiej trawy może powodować zgnicie trawy w wyniku pleśni pośniegowej. Pozdrawiam. Tadeusz.Trawe przed zimą kosi się krótko
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 paź 2008, o 09:44
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja właśnie dziś przeszła ostatnie koszenie przed zimą(te przed kilku tygodni również zapowiadało się na ostatnie-jednak pogoda dopisała i mocno poszła w górę).Kilka najbliższych nocy ma być jeszcze na "plusie" więc się odbije...a za 2 tygodnie śnieg brrr...
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"