Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1
Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED
Co? Tak drogo? Toż to taką lampę można mieć śmiało za 80 zł i sam taką posiadam
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak ci się sprawdza ? Rośliny się nie wyciągają ?
Zależy. Niektóre rośliny reagują dobrze, inne kiepsko.
Z tego co wyczytałem ze stron uniwersytetów rolniczych to pomidory dobrze reagują na to światło.
Z tego co wyczytałem ze stron uniwersytetów rolniczych to pomidory dobrze reagują na to światło.
Witam. U mnie rośliny do kielkowania były naświetlane 15w Żarówka Grow na smd 126. Ogórki były po 2 dobach od wykielkowania 3 cm na sztywnej łodydze i dużymi liśćmi. Teraz są przepikowane i są w szklarni 21'C i 45% wilgotności. I pod mała lampa. Ale zabrałam mate podgrzewania ziemię i to chyba był mój błąd. Arbuza tez ładnie wyrósł choć bardzo późno wykielkowal
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoją pierwszą lampę do doświetlania roślin i mam do was pytanie. Obecnie lampa oświetla tylko bazylię, lampa składa się z 6 ledów o barwie czerwonej oraz 4 ledy o barwie niebieskiej. Pierwsze pytanie brzmi - kiedy najlepiej naświetlać roślinę - w pochmurne dni, czy może w nocy ?
Druga sprawa jest taka - lampa i bazylia stoją w pokoju i kolor oświetlenia jest dość denerwujący. Czy bez szkody dla rośliny i efektów naświetlania mogę dołożyć dwa ledy o barwie białej zimnej (około 7000K) oraz dwa o barwie ciepłej (około 3500K) ? Czy takie dołożenie będzie miało jakiś wpływ na sam efekt oświetlania itd ?
Co do ledów - dobierałem je pod względem długości fali itd. Same ledy czerwone i niebieskie pobierają w sumie 10W.
Wczoraj zrobiłem swoją pierwszą lampę do doświetlania roślin i mam do was pytanie. Obecnie lampa oświetla tylko bazylię, lampa składa się z 6 ledów o barwie czerwonej oraz 4 ledy o barwie niebieskiej. Pierwsze pytanie brzmi - kiedy najlepiej naświetlać roślinę - w pochmurne dni, czy może w nocy ?
Druga sprawa jest taka - lampa i bazylia stoją w pokoju i kolor oświetlenia jest dość denerwujący. Czy bez szkody dla rośliny i efektów naświetlania mogę dołożyć dwa ledy o barwie białej zimnej (około 7000K) oraz dwa o barwie ciepłej (około 3500K) ? Czy takie dołożenie będzie miało jakiś wpływ na sam efekt oświetlania itd ?
Co do ledów - dobierałem je pod względem długości fali itd. Same ledy czerwone i niebieskie pobierają w sumie 10W.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za dnia. Rośliny potrzebują co najmniej 6 h odpoczynku w cyklu dobowym.skaktus pisze:Pierwsze pytanie brzmi - kiedy najlepiej naświetlać roślinę - w pochmurne dni, czy może w nocy ?
Nie, nie będzie miało większego wpływu, w każdym razie nie negatywnego.skaktus pisze: Czy bez szkody dla rośliny i efektów naświetlania mogę dołożyć dwa ledy o barwie białej zimnej (około 7000K) oraz dwa o barwie ciepłej (około 3500K) ? Czy takie dołożenie będzie miało jakiś wpływ na sam efekt oświetlania itd ?
Dziękuję za odpowiedź.
Aktualnie lampa została złożona i oświetla bazylię, zobaczymy czy uda się ją odratować. Oczywiście "wychodząc" z marketu była bujną rośliną z ciemnozielonymi liściami. Obecnie po miesiącu, stojąc na parapecie podupadła i bardzo zbladła. Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie.
Dziękuję za wskazówki.
PS-Gdyby ktoś chciał kupować ledy i konstruować własną lampę, polecam jednak zakup w Chinach. Jedna "żarówka" z internetu w Polsce to średnio 50 zł, w sklepie znalazłem sztukę za 89 zł. Za 4 sztuki z Chin zapłaciłem 40 zł, co ciekawe miały nawet te same pudełka co w Polsce.
Aktualnie lampa została złożona i oświetla bazylię, zobaczymy czy uda się ją odratować. Oczywiście "wychodząc" z marketu była bujną rośliną z ciemnozielonymi liściami. Obecnie po miesiącu, stojąc na parapecie podupadła i bardzo zbladła. Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie.
Dziękuję za wskazówki.
PS-Gdyby ktoś chciał kupować ledy i konstruować własną lampę, polecam jednak zakup w Chinach. Jedna "żarówka" z internetu w Polsce to średnio 50 zł, w sklepie znalazłem sztukę za 89 zł. Za 4 sztuki z Chin zapłaciłem 40 zł, co ciekawe miały nawet te same pudełka co w Polsce.
Dodam jeszcze jedno pytanie - w przypadku doświetlania ziół typu bazylia, jaki kolor światła powinien przeważać, aby roślina szła najbardziej w masę ? Czytając artykuły na internecie, dochodzę do wniosku że powinno być więcej światła niebieskiego niż czerwonego, jednak wiele artykułów nie jest jednoznacznych. Proszę zatem o wasze wskazówki.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytając różne publikacje doszedłem do wniosku, że w każdym wypadku powinny przeważać diody czerwone, gdyż w zakresie promieniowania około 650nm występuje maksimum fotosyntezy na wat promieniowania. Konieczne jest jednak zastosowanie diod niebieskich, bo stymulują one przyrost roślin na długość i bez nich roślina nadmiernie by się krzewiła.
Sam jestem teraz na etapie budowy panelu LED i proporcje jakich użyłem to 8 niebieskich i 16 czerwonych 1W LED.
Sam jestem teraz na etapie budowy panelu LED i proporcje jakich użyłem to 8 niebieskich i 16 czerwonych 1W LED.
Witam
Dioda czerwona ma napięcie pracy około 2,1 V a niebieska około 3,2 V więc stosunek mocy R do B będzie jak 1 : 1.3 a to raczej za dużo niebieskiego, no chyba że chce się uprawiać coś zielonego np. sałatę .
Wszędzie w literaturze zaleca się do fazy wzrostu, niebieski na poziomie około 25 % a do fazy kwitnienia i owocowania jeszcze mniej .
Jak podaje źródło "Osram" wydajność w mW dla diody czerwonej jest - w zależności od binu - na poziomie 50% czyli 410mW z 1wata dostarczonej energii elektrycznej .
Dla diody niebieskiej 52% czyli około 620mW .
link :
http://ledlight.osram-os.com/applicatio ... -products/
Pozdrawiam Stanisław
... nie chcę sie wymądrzać ale myślę że za dużo niebieskich .lucas070707 pisze:proporcje jakich użyłem to 8 niebieskich i 16 czerwonych 1W LED
Dioda czerwona ma napięcie pracy około 2,1 V a niebieska około 3,2 V więc stosunek mocy R do B będzie jak 1 : 1.3 a to raczej za dużo niebieskiego, no chyba że chce się uprawiać coś zielonego np. sałatę .
Wszędzie w literaturze zaleca się do fazy wzrostu, niebieski na poziomie około 25 % a do fazy kwitnienia i owocowania jeszcze mniej .
Jak podaje źródło "Osram" wydajność w mW dla diody czerwonej jest - w zależności od binu - na poziomie 50% czyli 410mW z 1wata dostarczonej energii elektrycznej .
Dla diody niebieskiej 52% czyli około 620mW .
link :
http://ledlight.osram-os.com/applicatio ... -products/
Pozdrawiam Stanisław
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Rzeczywiście panel mógłby składać się z większości diod czerwonych, ale różne źródła różnie podają niezbędne minimum niebieskich w stosunku do czerwonych. Ja z założenia budowałem panel do doświetlania rozsady, więc wzrost głównie wegetatywny. na razie pomidory rosną pod panelem normalnie, choć spodziewałem się lepszych efektów w porównaniu do świetlówek. Diody to najtańsze "chińczyki" z alledrogo, stąd pewnie gorszy efekt.
Zawsze mnie zastanawiało dlaczego większość grow light ma dominację czerwieni. Co prawda czerwień jest widmowo szersza niż barwa niebieska, niemniej chlorofile i karotenoidy jednak bardziej gustują w krótszych falach co za tym idzie najefektywniejsze względem samych barwników byłyby barwy z zakresu 400-520nm dla prawidłowego wzrostu, z drugiej strony niektóre enzymy prawidłowo wytwarzają się jedynie przy udziale 600+ nm więc barwy czerwonej. Czy jest jeden uniwersalny optymalny stosunek natężeń dla obu długości fal? Nie ma. Wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć i z czym, tj. jakiego efektu oczekujemy na jakiej roślinie. Np. truskawka traktowana światłem R:B w stosunku ok 9:1 słodsza i ma większe owoce niż truskawka wyłącznie w świetle czerwonym, z kolei przy większym udziale niebieskiego mamy negatywny wpływ na plonowanie. W przypadku sałaty z kolei taki sam stosunek skutkował zniekształceniem liści i słabym wzrostem gdy przy stosunkach ok 3:1, 1:1, 1:2 R:B były optymalne rozmiary z drobną różnicą odnośnie wartości odżywczych (witaminy, minerały, przeciwutleniacze etc.), w przypadku tego co uprawiamy niestety trzeba eksperymentować ale nie będzie jakiś porażających różnic między 8W Blue + 12W red, a 2W blue + 18W red w typowych mieszanych rozsadach podpędzanych w mieszkaniu. Co najwyżej te z drugiej kombinacji mogą wcześniej wejść w fazę generatywną (tj. kwitnienie i owocowanie) co może być korzystne jeśli takie jest przeznaczenie roślin.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Moim zdaniem większość dostępnych paneli led jest konfigurowana pod amatorów ''zioła''. Gdzie przez cały czas uprawy jest pełna ''konspiracja''. Dlatego ledy są obliczone do pełnego cyklu życia ziół. Dla nas ogrodników liczy się tylko wzrost wegetatywny a nie generatywny.W dużym skrócie ja tak to widze....