Miskanty
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miskanty
Jest na co popatrzeć u Ciebie to fakt, ale jak nazywa się ten miskant średniej wysokości o czerwonych kwiatostanach? Widać go na drugim i trzecim zdjęciu. Taki by mi pasował. W jakim terminie kwitnie.? Szukam miskanta o takim kolorze kwiatostanów który kwitnie w sierpniu. Gracillimus ma takie kwiatostany, ale kwitnie pózno.
Jesienią i zimą taka trawiasta polanka urzeka, ale wiosną, do początku lata pustynia niestety
-
- 50p
- Od: 31 sty 2012, o 10:32
Wiosną może być równie piękna taka rabata, wystarczy posadzić rośliny cebulowe. No jest pewien problem z jesiennym sadzeniem cebul ale przy odrobinie chęci da się to zrobić.
Pozdrawiam Piotr
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 sty 2015, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie tak do końca,pustynia,rosną też tam trawy zimozielone,a poza tym miło widziec jak z każdym dniem wszystko robi się bardziej bujne i wieksze Pozdrawiam
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Czy ktoś z Was ma może miskanta chinskiego Purple Fall? Zamówiłam na wiosnę jeden egzemplarz, ciekawi mnie, jak sobie radzi w polskich warunkach i czy faktycznie tak pięknie przebarwia się jesienią.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Odpowiem zamiast - Pennisetum orientale (piórkówka wschodnia). Kwitnie sporo wcześniej od popularnej Pennisetum alopecuroides (piórkówka japońska).
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
- Mariusz_S
- Kontakt:
Miskantów w Polsce nie brak, bladoróżowych również.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Miskanty późno zakwitające - czyli we wrześniu.
http://trawyozdobne.com/miskanty/119-mi ... cyjne.html
Przeważają wśród wyselekcjonowanych odmian. Patrzę na nie trochę podejrzliwie bo wole się cieszyć kwiatostanami wcześniej. Niewątpliwie ich zaletą jest duża atrakcyjność jesienno - zimowa. Wcześniej maja ładne liście i tutaj szukałbym "smaczków". Generalnie sugerowałbym wąskolistne, lżejsze, bardziej podatne na wiatr. Tutaj nr 1, dla mnie, jest 'Silberspinne'. Ok. 1,7 m, dość zwarty ale delikatny. Na fotkach egzemplarze około 7 letnie z jednego z ogrodów, który zakładałem.
http://trawyozdobne.com/miskanty/119-mi ... cyjne.html
Przeważają wśród wyselekcjonowanych odmian. Patrzę na nie trochę podejrzliwie bo wole się cieszyć kwiatostanami wcześniej. Niewątpliwie ich zaletą jest duża atrakcyjność jesienno - zimowa. Wcześniej maja ładne liście i tutaj szukałbym "smaczków". Generalnie sugerowałbym wąskolistne, lżejsze, bardziej podatne na wiatr. Tutaj nr 1, dla mnie, jest 'Silberspinne'. Ok. 1,7 m, dość zwarty ale delikatny. Na fotkach egzemplarze około 7 letnie z jednego z ogrodów, który zakładałem.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne te wasze miskanty.
Ja rok temu zakupiłam miskanta Rotsilber. Ma rosnąć prawie dwa metry z kłosem, ale jak na razie to się rozrósł ... 2 metry wszerz.
Już mi wypuścił młode listki, po zeszłorocznych suchych liściach nie ma śladu. Nie mogę się doczekać, aż zakwitnie.
Ja rok temu zakupiłam miskanta Rotsilber. Ma rosnąć prawie dwa metry z kłosem, ale jak na razie to się rozrósł ... 2 metry wszerz.
Już mi wypuścił młode listki, po zeszłorocznych suchych liściach nie ma śladu. Nie mogę się doczekać, aż zakwitnie.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Miskant Rotsilber nie miał prawa rozrosnąć się dwa metry wszerz, rośnie kępowo, rozłogów nie ma, a czy wysokość taką osiąga ? Chyba nie, ale prawie
Pozdrawiam Eugenia