Jałowiec (Juniperus) Dyskusje ogólne,podstawowe
Jałowiec (Juniperus) - dyskusje podstawowe,ogólne
witam ponownie wszystkich forumowiczów...mam pytanie...jaki jałowiec...bo odmian w sprzedaży np. na allegro jest mnóstwo...zaspokoi moje oczekiwania pod względem przyprawowym tzn...czy owoce do suszenia pozyskujemy tylko z jałowca zwyczajnego czy każda odmiana np. bardziej ozdobna da mi zarenka na GIN i do np. dziczyzny hm??? pozdrawiam
Nalewka pisze:A co to jest "standardowy" jałowiec? Która odmiana jest "standardowa"?
nalewko...hehe...gdybym to wiedział nie pytałbym Ciebie....zawsze tak imponujesz mi błyskotliwoscią wypowiedzi i kojarzenia faktów typu łapanie za jezyk...(swoją drogą...pewnie łapanie za język ma swoje dobre strony hehe)
zaimponuj mi dziś wiedzą proszę bo czytając Twoje posty wiem ze posiadasz takową i to w potęeęęężnej ilości...nie wiem jaki to standartowy jałowiec pomyślałem ze chcę taki użytkowy mieć u siebie...i sie nie otruć...naprzykład...do tworzenia GINU lub do dziczyzny...sama widzisz, że przy odrobinie chęci i dedukcji odpowiedź nasuwa się sama dla kogoś kto ma pojęcie...hm???
Jurek pisze:nie znam odpowiedzi-nie piję i nie polujęniedobry pisze:...no tak tylko czy są odpowiednikami naszego standardowego jałowca pod względem smaku i własciwosci oraz zastosowania hm????
jheheheheh....dobre...no właśnie o taką użytkowosć mi chodziło...hehe
Kilka dni temu będąc w szkółce, zauważyłam że właściciel wyrzuca dużą ilość świeżo wykopanych iglaków. Pozwolił je zabrać (są zdrowe i ładnie wyglądają) ale zapomniałam z wrażenia zapytać czy jeszcze się przyjmą. Myślę że chyba już za późno. Są to jałowce styrocet, różnych rozmiarów, od 30cm do 1,50m ok.70 sztuk. Co mam zrobić? Posadzić, zadołować (jak to się robi) czy wyrzucić?
Kasia
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jałowce, proszę o pomoc.
Pytanie podstawowe - dlaczego je wyrzucał????
Jesteś pewna, że zdrowe?
Jeśli są świeżo wykopane to prosto do gruntu - przyjmą się ( jeśli są zdrowe....)
Jesteś pewna, że zdrowe?
Jeśli są świeżo wykopane to prosto do gruntu - przyjmą się ( jeśli są zdrowe....)
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdrowe na 100%. Wyrzucał bo robił miejsce na coś innego, przerzedzał jakiś taki lasek pokazowy. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jesteście tutaj dziewczyny SUPER LASKI.
Kasia
Przyjmą się jeżeli podczas wykopywania- wyrzucania nie zostały zbyt uszkodzone i mocno obcięte korzenie.Jałowce nie przepadają za przesadzaniem, ale warto wybrać takie z najmniej uszkodzonymi korzeniami i wysokie, kolumnowe umocować na zimę palikami, by wiatr ich nie szarpał.