Siew, rozsada,pikowanie cz.2
Re: Podłoże do wysiewów
W Castoramie Strelux do wysiewów 20 l po 8 zł wczoraj kupowałam.
Mam pytanie, czy do tej ziemi trzeba dodać perlit?
Mam pytanie, czy do tej ziemi trzeba dodać perlit?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dodaję na dno, zapobiega moczeniu korzeni. Są Tacy co mieszają 1 do 3 z ziemią, aby więcej tlenu dostarczyć pociechom.
Dzięki Piotrze,
jeżeli perlit dajesz na dno doniczki, to czy można dać zamiast perlitu keramzyt?
jeżeli perlit dajesz na dno doniczki, to czy można dać zamiast perlitu keramzyt?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można,właśnie keramzyt daję również do wszystkich kwiatków doniczkowych na dno,aby zwiększyć odprowadzenie nadmiaru wody.Do rozsad lepszy jest keramzyt drobniejszy ok.1-2 cm.na dno doniczek.

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwas poczytaj sobie na pierwszej stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lit=cebula
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
W Lubartowie Sterlux 20l po 6zł. Aura (do wysiewu) 80l po 18zł a w 50l (do wysiewu i pikowania) po 14zł.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Dzisiaj kupiłam duży wór ziemi kokosowej. 

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Do kwiatków
a i nasionka pomidorków w marcu też się w niej ogrzeją.
Miałam już dwa lata z rzędu i jestem zadowolona.
Żadnych patogenów nie zaobserwowałam.

Miałam już dwa lata z rzędu i jestem zadowolona.
Żadnych patogenów nie zaobserwowałam.
-
- 50p
- Od: 16 sty 2014, o 00:10
Hej, hej
Zagląda tu ktoś ze Szczecina? Wiecie może gdzie można na lewym brzegu kupić ziemię do wysiewów? W Casto na Gumieńcach będzie dopiero za dwa tygodnie
a mi już papryczki ostre kiełkują .
Jest tylko uniwersalna (pewnie z zeszłego sezonu)- nadaje się ona dla takich maluszków? Proszę o podpowiedź
Zagląda tu ktoś ze Szczecina? Wiecie może gdzie można na lewym brzegu kupić ziemię do wysiewów? W Casto na Gumieńcach będzie dopiero za dwa tygodnie

Jest tylko uniwersalna (pewnie z zeszłego sezonu)- nadaje się ona dla takich maluszków? Proszę o podpowiedź

Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
- Biotit
Będzie za słaba, chyba że posiadasz jakiś nawóz wspomagający.
-
- 50p
Dzięki Piotrze za odpowiedź. Obawiałam się w drugą stronę, że taka uniwersalna może mieć za dużo nawozów i mi popali siewki.
Mam Biohumus w płynie - użyć go do tej uniwersalnej? Może M. zlituje się nad moimi kiełkami i poszuka mi ziemi do wysiewów - nie mogę się ruszyć z domu i nie mogę oblecieć miasta w poszukiwaniu odpowiedniej ziemi
Mam Biohumus w płynie - użyć go do tej uniwersalnej? Może M. zlituje się nad moimi kiełkami i poszuka mi ziemi do wysiewów - nie mogę się ruszyć z domu i nie mogę oblecieć miasta w poszukiwaniu odpowiedniej ziemi

Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
- Biotit
Biohumus będzie dobry , tylko nie przesadzaj z jego ilością.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
MalgolinkaZ
Musisz poszukać ziemi do wysiewów i pikowania.
Takie uniwersalne to raczej do starszych roślin.Przeważnie pisze na opakowaniu do czego taka ziemia jest przeznaczona.
Musisz poszukać ziemi do wysiewów i pikowania.
Takie uniwersalne to raczej do starszych roślin.Przeważnie pisze na opakowaniu do czego taka ziemia jest przeznaczona.
-
- 50p
Dzięki Piotrze - jak mi M. kupi uniwersalną to użyję Biohumusa.
Maraga ja wiem, że najlepsza jest ziemia do wysiewów i zawsze takiej używałam ale durnota ze mnie, że nie kupiłam jej wcześniej zanim położyłam nasionka na wacik - myślałam, że na dniach wyłożą w Casto i M. mi kupi. Teraz u nas są ferie i jestem z młodym w domu i nie mogę sama się zająć kupnem ziemi a M. powiedział mi, że nie będzie latał po mieście za ziemią
Posadzę nasionka w taką jaką mi kupi bo szkoda mi siewek a potem przy pikowaniu do większych doniczek dam już ziemię do wysiewów.
Maraga ja wiem, że najlepsza jest ziemia do wysiewów i zawsze takiej używałam ale durnota ze mnie, że nie kupiłam jej wcześniej zanim położyłam nasionka na wacik - myślałam, że na dniach wyłożą w Casto i M. mi kupi. Teraz u nas są ferie i jestem z młodym w domu i nie mogę sama się zająć kupnem ziemi a M. powiedział mi, że nie będzie latał po mieście za ziemią

Posadzę nasionka w taką jaką mi kupi bo szkoda mi siewek a potem przy pikowaniu do większych doniczek dam już ziemię do wysiewów.
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia