Siew, rozsada,pikowanie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
W Lubartowie Sterlux 20l po 6zł. Aura (do wysiewu) 80l po 18zł a w 50l (do wysiewu i pikowania) po 14zł.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Dzisiaj kupiłam duży wór ziemi kokosowej.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Do kwiatków a i nasionka pomidorków w marcu też się w niej ogrzeją.
Miałam już dwa lata z rzędu i jestem zadowolona.
Żadnych patogenów nie zaobserwowałam.
Miałam już dwa lata z rzędu i jestem zadowolona.
Żadnych patogenów nie zaobserwowałam.
-
- 50p
- Od: 16 sty 2014, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, hej
Zagląda tu ktoś ze Szczecina? Wiecie może gdzie można na lewym brzegu kupić ziemię do wysiewów? W Casto na Gumieńcach będzie dopiero za dwa tygodnie a mi już papryczki ostre kiełkują .
Jest tylko uniwersalna (pewnie z zeszłego sezonu)- nadaje się ona dla takich maluszków? Proszę o podpowiedź
Zagląda tu ktoś ze Szczecina? Wiecie może gdzie można na lewym brzegu kupić ziemię do wysiewów? W Casto na Gumieńcach będzie dopiero za dwa tygodnie a mi już papryczki ostre kiełkują .
Jest tylko uniwersalna (pewnie z zeszłego sezonu)- nadaje się ona dla takich maluszków? Proszę o podpowiedź
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Będzie za słaba, chyba że posiadasz jakiś nawóz wspomagający.
-
- 50p
Dzięki Piotrze za odpowiedź. Obawiałam się w drugą stronę, że taka uniwersalna może mieć za dużo nawozów i mi popali siewki.
Mam Biohumus w płynie - użyć go do tej uniwersalnej? Może M. zlituje się nad moimi kiełkami i poszuka mi ziemi do wysiewów - nie mogę się ruszyć z domu i nie mogę oblecieć miasta w poszukiwaniu odpowiedniej ziemi
Mam Biohumus w płynie - użyć go do tej uniwersalnej? Może M. zlituje się nad moimi kiełkami i poszuka mi ziemi do wysiewów - nie mogę się ruszyć z domu i nie mogę oblecieć miasta w poszukiwaniu odpowiedniej ziemi
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
- Biotit
Biohumus będzie dobry , tylko nie przesadzaj z jego ilością.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
MalgolinkaZ
Musisz poszukać ziemi do wysiewów i pikowania.
Takie uniwersalne to raczej do starszych roślin.Przeważnie pisze na opakowaniu do czego taka ziemia jest przeznaczona.
Musisz poszukać ziemi do wysiewów i pikowania.
Takie uniwersalne to raczej do starszych roślin.Przeważnie pisze na opakowaniu do czego taka ziemia jest przeznaczona.
-
- 50p
Dzięki Piotrze - jak mi M. kupi uniwersalną to użyję Biohumusa.
Maraga ja wiem, że najlepsza jest ziemia do wysiewów i zawsze takiej używałam ale durnota ze mnie, że nie kupiłam jej wcześniej zanim położyłam nasionka na wacik - myślałam, że na dniach wyłożą w Casto i M. mi kupi. Teraz u nas są ferie i jestem z młodym w domu i nie mogę sama się zająć kupnem ziemi a M. powiedział mi, że nie będzie latał po mieście za ziemią
Posadzę nasionka w taką jaką mi kupi bo szkoda mi siewek a potem przy pikowaniu do większych doniczek dam już ziemię do wysiewów.
Maraga ja wiem, że najlepsza jest ziemia do wysiewów i zawsze takiej używałam ale durnota ze mnie, że nie kupiłam jej wcześniej zanim położyłam nasionka na wacik - myślałam, że na dniach wyłożą w Casto i M. mi kupi. Teraz u nas są ferie i jestem z młodym w domu i nie mogę sama się zająć kupnem ziemi a M. powiedział mi, że nie będzie latał po mieście za ziemią
Posadzę nasionka w taką jaką mi kupi bo szkoda mi siewek a potem przy pikowaniu do większych doniczek dam już ziemię do wysiewów.
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Małgosiu!
Jeśli siewki przeżyją w tej co Ci M kupi,to już póżniej nie ma sensu pakować sadzonek do tej "do wysiewu i pikowania".
Na pewno w takim dużym mieście jest pełno sklepów ogrodniczych.
I akurat teraz w pierwszej kolejności mają odpowiednią ziemię.
Mówię Ci o tym nie dlatego,że zmyślam,ale sama zniszczyłam sobie młode siewki (cennych dla mnie pomidorów) wsadzeniem do ziemi z nawozem.Takiej,która przeznaczona była dla starszych roślin.
Jeśli siewki przeżyją w tej co Ci M kupi,to już póżniej nie ma sensu pakować sadzonek do tej "do wysiewu i pikowania".
Na pewno w takim dużym mieście jest pełno sklepów ogrodniczych.
I akurat teraz w pierwszej kolejności mają odpowiednią ziemię.
Mówię Ci o tym nie dlatego,że zmyślam,ale sama zniszczyłam sobie młode siewki (cennych dla mnie pomidorów) wsadzeniem do ziemi z nawozem.Takiej,która przeznaczona była dla starszych roślin.
-
- 50p
Sklepów ogrodniczych w mieście jest dużo ale ja w tej chwili jestem uziemiona w domu 25 km od miasta i jestem zdana tylko na to co M. kupi. Wybrałam mniejsze zło - ziemię uniwersalną - z tego co mi Piotr napisał w niej właśnie nie ma za dużo nawozów bo tego się obawiałam.
A może lepiej jakbym użyła swojej ziemi z kretowisk (poryły mi skubańce znowu cały trawnik) i tego Biohumusa chlapnęła
A może lepiej jakbym użyła swojej ziemi z kretowisk (poryły mi skubańce znowu cały trawnik) i tego Biohumusa chlapnęła
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
- Biotit
Gocha, lepiej nie kombinuj z tą ziemią od kretów, szczególnie zimą. Z braku laku uniwersalna z wkładką da radę, kiedyś już to przerabiałem.