Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aniluapnie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2013, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

U mnie w tesco, pojawiło się podłoże do wysiewów ze sterluxa 10l za 4.99zł.
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie szukałam podłoża do wysiewów, większość jest wywalone na dwór więc mega nasiąknięte wodą a tak to w LM i OBI widać tylko Substral, pierwszy raz będę wysiewać do ziemi przeznaczonej do tego więc ktoś mi podpowie czego odradzacie tą ziemię? Wiele złych opinii bylo ale nieuzasadnionych.
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeżeli ktoś tu pisze niepochlebnie o podłożu, to mur beton na podstawie własnego przykrego doświadczenia . Może więc lepiej skorzystać z cudzych doświadczeń, niż samemu potem płakać. Czy warto te ciężko zdobyte nasiona z Akcji utopić w byle g..nie ?.
Co roku na wiosnę mam wrażenie, że się nic nie starzeję , bo co roku jest tu multum tych samych problemów z rozsadami.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

U mnie w Obi pojawiła się ziemia do wysiewów marki własnej 20l waży 6,4 kg, więc jest szansa, że to nie zbity gnój.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Post »

forumowicz pisze:Jeżeli ktoś tu pisze niepochlebnie o podłożu, to mur beton na podstawie własnego przykrego doświadczenia . Może więc lepiej skorzystać z cudzych doświadczeń, niż samemu potem płakać. Czy warto te ciężko zdobyte nasiona z Akcji utopić w byle g..nie ?.
Co roku na wiosnę mam wrażenie, że się nic nie starzeję , bo co roku jest tu multum tych samych problemów z rozsadami.
forumowicz, skoro się nie starzejesz to chyba dobrze? ;)
Widzisz problem w tym, że teorii jest zbyt wiele, niektórzy pisali,że podłoże złe, inni że to nie wina podłoża tylko złych warunków. Tak samo komuś też się nie spodobał Kronen, zawsze ktoś będzie zadowolony a ktoś nie, więc jakbym po prostu posłuchała to bym żadnej ziemi nie kupiła. Dlatego wolałam się zapytać dlaczego jest zła, a poza tym rok minął i pomyślałam że czas mógł rozwiać wątpliwości czy to wina hodowcy czy też podłoża. Zresztą to temat o podłożu do wysiewów i wydaje mi się że i tak co roku przyjdzie ktoś nowy i znowu o to samo zapyta, taki wątek, ale dzięki temu nie starzejesz się czas stoi w miejscu :) Cóż wierzę w przeznaczenie, zrobię wyliczankę w sklepie i wezmę tą, na którą wypadnie :tan
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Weź tą która ma przynajmniej wypisaną na opakowaniu ilość nawozu (0,6kg/m3)
x-p-o
ZBANOWANY

Podłoże do wysiewów cz.2

Post »

Przy zakupie jakieś kryteria trzeba przyjąć. Ja nie kupuję podłoża jeżeli nie ma na opakowaniu napisane ile zawiera nawozu. Nie kupuję też podłoża z mączką skalną, bo trudno utrzymać właściwą wilgotność. Nie kupuję podłoża jeśli zawiera więcej niż 0,8 kg/m3 nawozu i wreszcie nie kupuję podłoża, które jest zbyt ciężkie. A jaka to będzie firma ,to jest sprawa drugorzędna.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz,to racja.Ciągle wałkujemy pewne tematy ale też uczymy się na błedach czy to własnych czy też innych forumiaków.
Korzyść to poczucie zatrzymania czasu ;:138
Sprawdziłam co napisane na ziemi Kronon bo właśnie zakupiłam z braku wyboru,okazuje się ,że zawiera nawozu 1,20 kg na m3 .
To 50% więcej od tego czym Ty się kierujesz.Jak już pisałam w jakimś temacie lubię stosować się do Twoich rad w związku z tym pytanie-co z tym fantem zrobić ,kupić nową? Mam trzy wory po 80 l.
pozdrawiam
Alicja
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Do czego ma służyć to podłoże ?.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Kupowałam ziemię w Leroy Merlin, Obi, Praktiker, Castorama , wszelakich ogrodniczych, w markerówkach typu Lidl i Biedronka, Auchan , do siewu i pikowania,ziemie uniwersalne różnych najróżniejszych firm. Jedyna ziemia jaka mi nie podpasowała to Kronen, za długo trzyma jak dla mnie wilgoć. W każdej ziemi kiełkowało, rosło, kwitło i owocowało. Różnica była głownie w granulacji i w ilości nawozu.
Chyba za dużo co poniektórzy się przejmują :wink:.
Aga
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz,ta ziemia miała być do wysiewu i produkcji rozsady akcyjnych atrakcji.Między innymi Twoich pomidorków o ile się załapałam/ 2 tura./
Samsu też się nie zachwycił Kronen ,to ja już nie wiem.
Może ją wysypię do szklarni i przynajmniej trochę urozmaicę szklarniowe podłoże.
pozdrawiam
Alicja
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

No to czytając Wasze posty załamałam się bo na moim zadupiu dostanę ,,ziemia do kwiatów'' o typowej do rozsad mogę zapomnieć.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

bietka1964
Nie przejmuj się we wszystkich jest to samo: to zwykły torf, tak się to robi to słynne "podłoże"-odkwaszony torf miesza się z nawozem i przykleja nalepki, jedno to do kwiatów, druga rozsada, trzecia jeszcze coś innego.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”