Moje skarby
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Serdecznie dziękuję Jeanne!
Wczoraj poszłam do piekarni. Obok są 2 kwiaciarnie, a w jednej z nich jest zwykle kilka przecenionych storczyków po kwitnieniu, wszystkie po 20 zł. Wybrałam wg napisu Cambrię. Jest bardzo rozrośnięta, wyłazi z doniczki, ma dwie młode i ładnie wykształcone psb, kilka mniejszych przyrostów i mnóstwo korzeni napowietrznych. Aż wyłazi z doniczki. Kształt bulw ma całkiem inny, niż ta, którą mam. Później wstawię fotki.
Wczoraj poszłam do piekarni. Obok są 2 kwiaciarnie, a w jednej z nich jest zwykle kilka przecenionych storczyków po kwitnieniu, wszystkie po 20 zł. Wybrałam wg napisu Cambrię. Jest bardzo rozrośnięta, wyłazi z doniczki, ma dwie młode i ładnie wykształcone psb, kilka mniejszych przyrostów i mnóstwo korzeni napowietrznych. Aż wyłazi z doniczki. Kształt bulw ma całkiem inny, niż ta, którą mam. Później wstawię fotki.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Storczykowa
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Cambria duuuuża i w dobrym stanie z tego co widać na fotkach
Na pewno przesadzenie jej nie zaszkodzi, przy okazji zobaczysz czy z korzonkami wszystko w porządku
Na pewno przesadzenie jej nie zaszkodzi, przy okazji zobaczysz czy z korzonkami wszystko w porządku
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Dusiu, zwyczajnie nic nie robiłam. To znaczy zarówno oba Dendrobia, jak i oba Oncidium oraz Cambria i Encyclia stały sobie na balkonie loggii w cieniu drzewka figowego. Gdy zrobilo się chłodno, przeniosłam je do swojej sypialni, bo tam mam zakręcone ogrzewanie i w ogóle zimny wychów. W nocy mam na dodatek uchylone lub choćby rozszczelnione okno. One lubią poczuć różnicę temperatury między dniem, a nocą i lekkie przesuszenie. Skutkiem balkonowania jest już drugi pęd na Dendrobium niespodziance kupionym po kwitnieniu oraz w 3 miejscach coś - mam nadzieję, że też pędy kwiatowe - na Dendrobium Annabell. Encyclia też puszcz pędy z dwóch młodych psb i się rozrasta. Oncidium się na razie tylko rozrasta.