Dziunia87- Ostrości na Bagienku - paprykowy Growlog 2015
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ostrości na Bagienku - paprykowy Growlog 2015 od Dziunia87
Ostatnio dałam ciut większą dawkę niż do fertygacji i widząc jak rozsada szybko rośnie rozpocznę w najbliższych dniach fertygowanie nawozem wg receptury forumowicz.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Kiedy ja takie będę miała Śliczne są,jak z obrazka.Nasionka od Ciebie ładnie napęczniały już
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam.
Przeczytałem cały temat i zamierzam zbudować duży growbox. Mam trzy tunele foliowe i co roku brakuje mi parapetów w domu do produkcji rozsad.
Jedno pytanie do Dziunia87: jaka jest temperatura na zewnątrz growbox'ów, stoją w ogrzewanym pomieszczeniu? Chodzi mi o to że jak otworzę duży growbox w pomieszczeniu w którym jest np 15st.C to mi się wychłodzi w środku. U Ciebie chyba stoją one w jakimś pomieszczeniu gospodarczym, a takich się raczej nie dogrzewa zbytnio.
W domu w żadnym pokoju żona mi się nie zgodzi żebym postawił taką cieplarnię, a posiadam duże piwnice ale tam temperatura oscyluje w granicach 10-16st.C.
Przeczytałem cały temat i zamierzam zbudować duży growbox. Mam trzy tunele foliowe i co roku brakuje mi parapetów w domu do produkcji rozsad.
Jedno pytanie do Dziunia87: jaka jest temperatura na zewnątrz growbox'ów, stoją w ogrzewanym pomieszczeniu? Chodzi mi o to że jak otworzę duży growbox w pomieszczeniu w którym jest np 15st.C to mi się wychłodzi w środku. U Ciebie chyba stoją one w jakimś pomieszczeniu gospodarczym, a takich się raczej nie dogrzewa zbytnio.
W domu w żadnym pokoju żona mi się nie zgodzi żebym postawił taką cieplarnię, a posiadam duże piwnice ale tam temperatura oscyluje w granicach 10-16st.C.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Dziunia87
W moich growboxach panuje średnio 26-28 st C. Stoją w ogrzewanym pomieszczeniu tyle, że my grzejemy piecem kominkowym i jak są mrozy, a my w pracy to temperatura spada w domu do 16st., a jak w weekend, gdzieś zabalujemy i wracamy następnego dnia to i 12-14 stopni potrafiło być.
W momencie kiedy w domu było 16stopni w growboxach temperatura wynosiła 21st, nigdy nie spadła poniżej 20st C.
Z Żoną radzę jeszcze porozmawiać i przedstawić jej zalety trzymania groboxa w domu: po pierwsze nie będziesz znikał na nie wiadomo ile w piwnicy , a po drugie po co uchodzące z growboxa ciepło ma marnować się w piwnicy, stojąc w domu "zaoszczędzicie" nieco na ogrzewaniu, a na pewno w pokoiku, gdzie będzie Twoja docieplarka szybciej będzie schło pranie na suszarce
W momencie kiedy w domu było 16stopni w growboxach temperatura wynosiła 21st, nigdy nie spadła poniżej 20st C.
Z Żoną radzę jeszcze porozmawiać i przedstawić jej zalety trzymania groboxa w domu: po pierwsze nie będziesz znikał na nie wiadomo ile w piwnicy , a po drugie po co uchodzące z growboxa ciepło ma marnować się w piwnicy, stojąc w domu "zaoszczędzicie" nieco na ogrzewaniu, a na pewno w pokoiku, gdzie będzie Twoja docieplarka szybciej będzie schło pranie na suszarce
Też byłabym za rozmową z żoną
Światło z growboxa może robić też za nocną lampkę (jeśli nie całkiem zasłonięty)
Wieczorem jedno sobie dłubie przy roślinkach,drugie czyta książkę np
Dziunia87-prześliczne roślinki!
Światło z growboxa może robić też za nocną lampkę (jeśli nie całkiem zasłonięty)
Wieczorem jedno sobie dłubie przy roślinkach,drugie czyta książkę np
Dziunia87-prześliczne roślinki!
Pomorze...klimat łagodniejszy .
Dziunia, czy Twoje zimujące papryczki całe lato rosły w doniczkach, czy je przeniosłaś do donic tylko na zimowanie?
- Dziunia87
Te co zimują całe lato były w doniczkach.
Jeśli trzyma się papryki w gruncie, to żeby je zimować w domu w donicach, trzeba operację przenoszenia roślin do donic przeprowadzić na tyle wcześniej (proponuję max.koniec sierpnia), aby rośliny przyzwyczaiły się do nowego miejsca i nowych warunków
Jeśli trzyma się papryki w gruncie, to żeby je zimować w domu w donicach, trzeba operację przenoszenia roślin do donic przeprowadzić na tyle wcześniej (proponuję max.koniec sierpnia), aby rośliny przyzwyczaiły się do nowego miejsca i nowych warunków
-
- 1000p
Moje chcę docelowo uprawiać w donicach-to piękna ozdoba Czekam na kiełki
- Dziunia87
To fakt, jest tak wiele odmian ostrych papryk, tyle kolorów i kształtów owoców, że same w sobie te rośliny mają ogromne walory estetyczne, a jeszcze ta zaklęta w nich ostrość, czasem potrafią wyglądać tak niewinnie i słodko
Dla tych co nie widzieli i dla tych co tęsknią za latem trochę wspominkowo:
Jamaican Hot Yellow
Purple Cayenne
Bolivian Rainbow
Red Cherry Large
Explosive Ember
Chili Sangria
Red Long Slim Cayenne
Chili żółto-pomarańczowe NN
Habanero Yellow
Chili czerwone NN
Yellow Cayenne
Thai Hot Culinary
Dla tych co nie widzieli i dla tych co tęsknią za latem trochę wspominkowo:
Jamaican Hot Yellow
Purple Cayenne
Bolivian Rainbow
Red Cherry Large
Explosive Ember
Chili Sangria
Red Long Slim Cayenne
Chili żółto-pomarańczowe NN
Habanero Yellow
Chili czerwone NN
Yellow Cayenne
Thai Hot Culinary
-
- 1000p
Ło jeny śliczne,próbować bym się bała bo nie lubię jak coś "cipie" w język ( tak mawiała moja 2 letnia córka,kiedy przypadkiem napiła się coli) ale gapić bym się mogła w nieskończoność,taki cuda muszą robić furrorę w ogrodzie.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
WOW i łał
Śliczne,ile jeszcze czasu u mnie do takiego widoku?
Red Cherry Large chyba najbardziej mnie zachwyciła.I te chili wyprowadzone na drzewka.
Red Slim Long Cayenne- miałam identycznie wygladającą papryczkę (zdobytą od forumki ) pod nazwą Świński ogonek
Była zresztą jedną z moich ulubionych.
Śliczne,ile jeszcze czasu u mnie do takiego widoku?
Red Cherry Large chyba najbardziej mnie zachwyciła.I te chili wyprowadzone na drzewka.
Red Slim Long Cayenne- miałam identycznie wygladającą papryczkę (zdobytą od forumki ) pod nazwą Świński ogonek
Była zresztą jedną z moich ulubionych.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem laikiem w tym temacie.
Pierwszy raz mam nasionka i będę je uprawiać.
Mam pytanie czy każdy gatunek można wyprowadzić na drzewko?
Przez ile lat może rosnąć papryka w doniczce i owocować?
Pierwszy raz mam nasionka i będę je uprawiać.
Mam pytanie czy każdy gatunek można wyprowadzić na drzewko?
Przez ile lat może rosnąć papryka w doniczce i owocować?
-
- 1000p
Mariolka ja też tyle odmian pierwszy raz będę miała ,zawsze tylko Cyklona miałam w gruncie.Mnie ta Cherry large też wpadła w oko...