Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

bietka1964
Nie przejmuj się we wszystkich jest to samo: to zwykły torf, tak się to robi to słynne "podłoże"-odkwaszony torf miesza się z nawozem i przykleja nalepki, jedno to do kwiatów, druga rozsada, trzecia jeszcze coś innego.
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będę chyba jedyną zadowoloną z ziemi kronen - kupuję w małych, 20l workach ziemię do wysiewów i pikowania. Mieszam z perlitem w proporcji ok. 1:3. Jak do tej pory nic się nigdy nie działo z siewkami ani z sadzonkami.
karool pisze:forumowicz,to racja.Ciągle wałkujemy pewne tematy ale też uczymy się na błedach czy to własnych czy też innych forumiaków.
Korzyść to poczucie zatrzymania czasu ;:138
Sprawdziłam co napisane na ziemi Kronon bo właśnie zakupiłam z braku wyboru,okazuje się ,że zawiera nawozu 1,20 kg na m3 .
To 50% więcej od tego czym Ty się kierujesz.Jak już pisałam w jakimś temacie lubię stosować się do Twoich rad w związku z tym pytanie-co z tym fantem zrobić ,kupić nową? Mam trzy wory po 80 l.
U mnie nie widziałam podłoża do wysiewów w 80l opakowaniach - może to jest ziemia uniwersalna?
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ainat, cytat z opakowania"uniwersalne podłoże polecane jest do wysiewu nasion i pikowania rozsady warzyw w inspektach i tunelach foliowych w uprawach amatorskich."Zawsze kupowałam w 80 l opakowaniach bo mniejsze na wiele nie starczają.
W tytule przy kronen jest ,że do warzyw a na odwrocie cała reszta.
A ta Twoja w małych opakowaniach jest opisana jako jakaś specjalna?może jej sobie poszukam.
pozdrawiam
Alicja
ainat
100p
100p

Post »

Jak w wyszukiwarce wpiszesz kronen- podłoże do wysiewów i pikowania to zobaczysz zdjęcie - wtedy zobaczysz czy to te same podłoża .Na worku jest zdjęcie rozsad w multiplacie.Opakowanie w kolorach zielonym i brązowym.Zawsze do rozsad dawałam perlit, więc zmieniałam strukturę podłoża i zmniejszałam jego zasobność w nawozy. Producent podaję, że w podłożu jest ilość nawozów starczająca na 3 tygodnie, nie zauważyłam informacji o ilości nawozu w m3, o czym pisze forumowicz.Ja kupuję w A...n, widziałam w sklepach internetowych, niestety z dostawą wychodzi drogo
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zawartość nawozu w podłożu ogrodniczym to jest podstawowa i najważniejsza informacja o produkcie. Nie informują klienta o tym tylko ci, którzy mają coś do ukrycia. I choćby jaką piękną nazwę nosiła firma- na drzewo. ;:oj Weźcie do ręki czy to kosmetyk, czy lek, czy artykuł spożywczy, jest na wyrobie podany skład. Jeśli chodzi o podłożą to najistotniejsze parametry dla młodych roślin , czyli zasobność, pH i zawartość chlorków muszą być znane. Wkurza mnie traktowanie przez producentów nas działkowców jako ciemnej masy, co to łyknie wszystko. Jeśli byśmy solidarnie olewali takich nieuczciwych producentów nauczylibyśmy ich szacunku dla konsumenta.

A sklepy ogrodnicze ?. No cóż. Zamawiają to, o co ludzie najczęściej pytają.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja w ubiegłym roku całą rozsadę pomidorów,papryk i dyniowatych sadziłam w substrat torfowy z domieszką kompostu. Wszystko rosło pięknie ,żadnych chorób nie zaobserwowałam.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Bietka może poproś w sklepie ogrodniczym , żeby zamówili lub przywieźli z hurtowni dla Ciebie ziemię. Jeżeli zależy im na klientach to powinni pójść na rękę. W zeszłym roku zamówiłam w moim ogrodniczym nasiona i po kilku dniach już były. Po niedzieli jadę na zwiady sprawdzić gdzie jest dobra ziemia do siewu i rozsad. U mnie w okolicy są centra ogrodnicze, a w ubiegłym roku jak pytałam o torf odkwaszony to robili wielkie oczy, o co ta baba pyta.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Od lat jestem zwolenniczką torfu odkwaszonego do wysiewów, gwarantuje brak patogenów i chorób.
Po wschodach nasion trzeba sadzonki zasilać, ale wyznaję zasadę, że lepiej mniej niż więcej.
ainat
100p
100p

Post »

Sprawdziłam informację na opakowaniu , w wersjach obcojęzycznych ( niemiecki, włoski rosyjski) na opakowaniu podany skład : N 120mg/l , P2O5 120mg/l,
K2O 140mg/l pH w H2O - wersja niemiecka, włoska i rosyjska 5,5 natomiast polska 6,5-6,8 ( to samo opakowanie). Wersja polska nie ma podanej zawartości NPK ,natomiast ma podaną frakcję - jako jedyna- 0-20 mm. Pozostawiam powyższe bez komentarza. Nigdy nie miałam z tą ziemią problemów, ale jak napisała wcześniej mieszam ją z perlitem. Zdarza mi się wysiewać w podłoże kokosowe( takie brykiety , które należy namoczyć wodą). Jest to podłoże całkowicie sterylne i bez pokarmowe - trzeba szybko zacząć nawozić rozsadę. Brykiet kokosowy ma kilka zalet - między innymi taką, że zajmuje mało miejsca. Można mieć jako rezerwę.Z jednej kostki wychodzi ok.wiaderka (10l) podłoża.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zastanawiam się nad powodem nieumieszczania na opakowaniu danych co do zawartości nawozu .Mam poważne podejrzenie graniczące z pewnością. No bo cóż może stać na przeszkodzie, by nie wydrukować paru liczb ?. Podejrzewam mianowicie, że nieuczciwi producenci obawiają się, że ktoś może pobrać próbkę z worka takiego podłoża i oddać do analizy do pierwszej lepszej stacji chemiczno- rolniczej . Jeśli nie ma na opakowaniu żadnej informacji, to nie ma się do czego przyczepić.
ainat
100p
100p

Post »

forumowicz, zgadzam się całkowicie z Twoją opinią.Tak naprawdę dotyczy to nie tylko ziemi, niestety. ;:174
miodownik
50p
50p
Od: 26 wrz 2012, o 19:02

Post »

Od lat używam podłoża torfowo-kokosowego -FloraTin do wysiewów i rozsady.Nie było nigdy problemów.Mają e-sklep.Kupjąc bezpośrednio w firmie bardzo przystępne ceny.Dostępne różne inne podłoża ,każde ma specyfikację.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Byłam w bricomarche. Wybór podłoży niewielki, do tego tylko jedno było wewnątrz sklepu, reszta skuta lodem stała na zewnątrz.
Chyba w tym roku kupię po prostu worek torfu odkwaszonego, wymieszam z perlitem, dosypię astvitu i będzie ok. Jakieś podłoże z zeszłego roku jeszcze mam, zresztą mieszałam je zwykle z ziemią ogrodową i nigdy nie miałam problemów z rozsadą.
Jeszcze tylko multiplanty muszę nabyć przez internet, bo w brico ich ceny mogą zabić mniej wrażliwych :wink:
ogrodowo
Zapraszam :-)
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

ainat pisze:Będę chyba jedyną zadowoloną z ziemi kronen - kupuję w małych, 20l workach ziemię do wysiewów i pikowania. Mieszam z perlitem w proporcji ok. 1:3.
Na pewno w takich proporcjach?
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

My co roku w styczniu ,w lutym i marcu robimy objazd wszystkich sklepów gdzie można kupić ziemie i co roku to samo rozczarowanie:(Wszędzie jest dostępna ziemia markietowa - uniwersalna ,ostatecznie tą ziemie(substrat) co tu krytykujecie i na której już też się sparzyłam .Znalazłam torf odkwaszony w czarnym worku o równie czarnej zawartości ,który ważył chyba z tonę a był w środku budynku.Wyboru nie ma i nic się od lat nie zmienia .Pozostaje więc nie robić nic lub kupować markietowe badziewie przynajmniej cena nie odpycha.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”